- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

„Бартонова академија” Александра Пејна отвара ФЕСТ

© Фото : Спутњику уступио ЦЕБЕФ/ФЕСТ/Taramount Film/Seacia PavaoФилм "Бартонова академија" Александра Пејна
Филм Бартонова академија Александра Пејна  - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2024
Пратите нас
Филм „Бартонова академија” двоструког оскаровца Александра Пејна отвориће 23. фебруара у МТС дворани 52. Међународни филмски фестивал - ФЕСТ.
„Бартонова академија” је кандидат за награду Оскар у неколико категорија, међу којима су: најбољи филм, главна мушка улога, споредна женска улога, оригинални сценарио.
У овом остварењу, чији сценарио потписује Дејвид Хемингсон, скромни професор престижне америчке школе приморан је да током божићног распуста остане у кампусу и води рачуна о неколико ученика који немају где да оду за празник.
Временом, он развија неочекивану повезаност са једним од њих, емотивно оштећеним, паметним, проблематичним учеником, али и школском куварицом која је изгубила сина у Вијетнаму.
Улоге у Пејновом филму, који је већ оцењен као „шармантна, деликатно написана и истанчано одглумљена комедија”, играју Пол Ђамати, Доминик Сеса, Девајн Џој Рендолф, Кери Престон, Брејди Хепнер, Иан Доли, Џим Каплан, Ендру Гармен, Мајкл Провост, Џилиан Вигман и други.
Пол Ђамати је освојио Златни глубус за главну мушку улогу у комедији или мјузиклу, а за споредну женску улогу истим признањем награђена је Девајн Џој Рендолф.
Филм је приказан на фестивалима у Торонту, Лондону, Бусану, Талину, Солуну, Торину и Маракешу.
Како у САД-у воле да нагласе, редитељ, сценариста и продуцент грчког порекла Александер Пејн, један је од ретких у Холивуду који има право на апсолутну уметничку слободу и „финални рез“ својих филмова.
Многи глумци из филмова овог Американца, који је добио два Оскара за адаптирани сценарио- за „Странпутице“ 2005. године и за „Потомке“ 2012, освајали су награде или су били у најужем кругу за освајање истих попут Џека Николсона, Кети Бејтс, Џорџа Клунија, Бруса Дерна.
Икона независног филма Пејн редитељски потписује и хваљене филмове: „Све о Шмиту” из 2002. (премијерно приказан у Кану), „Небраска“ из 2013. и „Смањивање” из 2017. који је приказан на отварању фестивала у Венецији.
Желимир Жилник - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2024
КУЛТУРА
Желимир Жилник добитник награде „Београдски победник“ 52. ФЕСТ-а
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала