- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Страшни Стенли стоји на путу „слоновима“ са девет живота – „слава Богу“

© AP Photo / Themba HadebeНигерија
Нигерија - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2024
Пратите нас
Репрезентације Нигерије и Обале Слоноваче састаће се у недељу у великом финалу Купа афричких нација на стадиону „Алесане Уатара“, који је име добио по председнику Обале Слоноваче.
„Супер орлови“ су до финалног степеника и шансе да се боре за четврти трофеј првака Црног континента стигли кроз драматичну завршницу која их је после пенал лутрије лансирала право у финале.
А, лако је могло и другачије да се заврши. Апсолутни херој Нигерије је голман Стенли Нвабили који је одбранио два једанаестерца, док је на шест досадашњих мечева чак четири пута сачувао мрежу и најбољи је голман на афричком купу нација без дилеме. Управо ће страшни и несавладали Стенли стајати на путу „слоновима“ који имају девет живота и који су свашта претурили преко главе да би стигли до финалног двобоја у Абиџану у недељу.
Нигерија је повела против Јужне Африке у полуфиналу у 67. минуту преко Траст Еконга из пенала, да би њихов најбољи играч Виктор Осимен у 85. минуту дуплирао предност, али је ВАР „појео“ тај погодак.
Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2024
СПОРТ
Јокић тренирао у мајици посвећеној Декију Милојевићу /фото/
И онда како то обично често у фудбалу бива, уследио је погодак на другој страни, након што је Мокоена био хладнокрван са 11 метара.
Ушло се у продужетке у којима су мреже мировале, па се приступило пенал лутрији.
Ту је блеснуо Стенли Нвабили који је са две одбране трасирао „супер орловима“ пут у финале.
„Слава богу. Увек се трудим да учиним више за Нигерију“, кратко и јасно поручио је херој нације Стенли Нвабили.
После тога на терену су се нашле репрезентације Обале Слоноваче и Конга, а славили су домаћини турнира минималним резултатом.
Једини гол у изједначеној утакмици постигао је Себастијан Але, нападач Борусије Дортмунд, који је победио тумор тестиса и вратио се игрању фудбала на највећој позорници.
Але је погодио на асистенцију Макса Градела у 65. минуту, док Конго није успео да одговори и враће се кући, иако је играо најлепши фудбал на Купу афричких нација. „Слонови“ који су преживели Мали у полуфиналу, показавши да попут мачке имају девет живота, бориће се за трећу титулу на КАН, а прву после чак осам година и то пред армијом својих навијача!
У суботу од 21 час биће одигран меч за треће место у ком се састају Јужна Африка и Конго, док ће дан касније у великом финалу борбу за трофеј у идентичном термину водити Нигерија и Обала Слоноваче.
Александар Павловић - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2024
СПОРТ
Српски син опчинио Немце – да ли ће га „закључати“ пре Европског првенства?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала