Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић поручио из Њујорка: Ово је мала, али значајна победа Србије

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић
Александар Вучић  - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић рекао је да је седница Савета безбедности УН била мала, али значајна победа Србије и да је важно што је седница била отворена, јер је Србија могла да изнесе своје аргументе и чињенице.
"Добили смо отворену седницу, на којој су могли да се чују наши аргументи који нису били без стварног садржаја, који нису били без чињеница, а које многи безброј пута нису ни желели да чују. То је чини ми се нешто важно што смо добили", рекао је Вучић након хитне седнице СБ УН одговарајући на питање новинара шта је Србија добила седницом.
Он је поменуо и да је амерички представник на седници рекао да СБ УН није место за разговор о КиМ.
"Нажалост, захваљујући одлукама из 2010. године, ово место није било важно за одлучивање о КиМ. Ја сам срећан и захвалан и Американцима што смо на крају имали отворену седницу. Јер код њих се иначе увек само чује оно што Курти говори, а ову нашу аргументацију готово никада нису могли да чују", рекао је Вучић.
Председник је додао да се на СБ УН Србија борила, а не Александар Вучић.
"Знате, кад смо дошли овде, редовном линијом, из Србије, имао сам сат времена само да обавим неке припреме. У авиону сам се припремао за наступ. Читао, гледао, исправљао све, преводио", објаснио је председник.
Он је додао да је поносан на Србију која сме да се понаша одговорно, озбиљно и која сме да чува свој слободарски дух и да у лице каже "попу поп, бобу боб" и да чува своју земљу и да штити своју будућност.
"Наш народ треба да зна да ћемо се борити за њих као што ће се борити за истину. Увек и целог живота и о Бањској и у свему другом. И нећу да идемо оним лакшим путем који би свако изабрао, већ ако је потребно и тежим, али слободарским, српским путем", рекао је Вучић.
Он је нагласио да су се он и српски представници у СБ УН борили за своју земљу.
"Неки други су се борили против наше земље. Једино што могу на крају да кажем је да је ово данас, једна мала, али значајна победа Србије", нагласио је председник Србије.

"Рекао сам ствари које се некима не допадају, ризиковао сам"

Вучић је рекао да не постоје паралелне структуре на Косову и Метохији, јер све што Србија данас финансира представља део предвиђене Заједнице српских општина.
"Решите нам ЗСО, 11 година то стоји нетакнуто. Неће да помињу ЗСО, сви који штите Аљбина Куртија помињу Бањску, јер једино то могу да помену. Курти бежи од ЗСО као ђаво од крста. Као и 2013. и 2015. године, за шта нам је (Борис) Писторијус рекао да има паралених структура. Нема паралелених структура, зато што све што данас финансирамо је део предвиђене ЗСО. И по вашем папиру, папиру из ЕУ, то мора да буде финансирано од Србије. То сам покушао данас у два наврата да кажем", рекао је Вучић.
Он је додао да није стигао све да каже на седници што је желео.
"Не можете све да кажете, да стигнете. Хоћу само да кажем да смо уложили огромну енергију. Ризиковао сам своју каријеру, знам шта ће да ми раде после овога, рекао сам ствари које се некима не допадају, али то је мој посао. Да се борим за нашу Србију. Поносан сам на то што смо дали, све од себе смо дали. Да ли је резултат најбољи, не знам", истакао је Вучић.
Он је захвалио и свом тиму који је, како је рекао, борио и радио целу ноћ.
"Дошли смо овде, показали да се не плашимо никаквих консеквенци. Бићемо уз наш народ, може бити техничких проблема наредних дана, али Србија никада неће оставити свој народ", нагласио је Вучић.

„Говорио сам о чињеницама и да ћемо као и увек очувати мир у региону“

Вучић је нагласио да је у говору на седници Савета безбедности УН желео да истакне неколико чињеница и да је прва од њих та да ће Србија учинити све што је могуће да се очувају мир и стаблност у региону као што је то одувек радила.
На крају ванредне седнице Савета безбедности УН о стању на Косову и Метохији, заказаној на захтев Србије, Вучић је у реплици Аљбину Куртију рекао да се обраћао аргументима и чињеницама и додао да је добро што су се чуле и неке неистине на које може сликовито да одговори како би свима све било јасно, посебно оне о преношењу џакова новца.
"Свима сам се обраћао - верујем са правим чињеницама и аргументима", навео је он и додао да није било ад хоминем и ад персонем увреда и неких прикривених намера.
Председник је реаговао на наводе да Србија преноси џакове новца на КиМ и тако наводно подржава кривотворење и прање новца, и криминанле активости.
"Сликовито ћу вам показати ситуацију на једном примеру и све ће вам бити јасно. Овде је речено да Срби доносе џакове преко администравне линије, а неки би рекли преко граничне линије и да тако вршимо велики утицај на криминалце на северу и другим деловима КиМ", рекао је он и прецизирао да џакове носи британска специјализована компанија Хендерсон и да је све легално.
Председник је додао да када се зна да су Британци признали независност Косова, а Србија их је ангажовала, да сви могу да виде колико је све то транспарентно.
Како је рекао, када је реч о суспензији динара сви могу да знају да је Приштина зауставили возило којим управља компанија Хендерсон и да је то новац за плате и пензије и за кориснике социјалних давања.
Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти на крају седнице поновио оптужбе на рачун Србије и да она и после 25 година од рата наставља са намером да, како је рекао, врати Косово.
Погледајте и:
Ванредна сендница СБ УН о ситуацији на КиМ - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2024
СРБИЈА
Велики корак Србије у Њујорку: Чланице СБ УН осудиле потез Приштине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала