- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ђорђа Мелони на обележавању Дана сећања на жртве Титових партизана

© Sputnik / Лола ЂорђевићЂорђа Мелони
Ђорђа Мелони  - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2024
Пратите нас
Италијанска премијерка Ђорђа Мелони стигла је у Трст на церемонију Дана сећања на жртве фојби, серије масовних убистава које су над припадницима италијанске етничке заједнице у Истри и на словеначком приморју починили припадници југословенских партизанских формација крајем и непосредно након Другог светског рата.
Ђорђа Мелони је у Трст стигла у пратњи потпредседника владе и министра спољних послова Антонија Тајанија. Присутни су, између осталих, били министар културе Ђенаро Санђулијано, министар за односе са парламентом Лука Ћиријани и министар спорта и омладине Андреа Абоди, наводи Анса.
„Овде смо да још једном у име институција ове Републике затражимо опроштај за ћутање које је деценијама обавијало дешавања на нашој источној граници и да се поклонимо свима онима из Истре, Јулијске крајине и Далмације који су, како би остали Италијани, решили да напусте све, домове, имовину, земљу да би остали са једином ствари које Титови комунисти нису могли да им одузму, а то њихов идентитет“, рекла је Мелонијева.
Градоначелник Трста Роберто Дипијаца додао је да поједини посланици левице и левог центра „и даље сматрају непримереним да се Титу одузму почасти“, подсетивши да је фојба италијанска трагедија.
Дан сећања на жртве фојби установљен је 2004. године, државним законом, како би се „очувало и обновило сећање на трагедију Италијана и свих жртава фојбе, на егзодус Истрана, Ријечана и Далматинаца из својих крајева након Другог светског рата и најсложеније приче о источној граници“, преноси Танјуг.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала