- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Тренутак када је растргнута гвоздена завеса посред Америке: Хоће ли Карлсон тражити азил у Русији

© AP Photo / Richard DrewТакер Карлсон
Такер Карлсон - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2024
Пратите нас
Не, није то, као што западни медији пишу, тренутак када је Такер Карлсон направио интервју с Путином, него онај када је Запад сазнао да ће се тај „страшни“ злочин, који неки назваше и велеиздајом, догодити.
Тог тренутка коначно су пале маске. Демократија, толеранција, право да се каже своје мишљење, право новинара да ради свој посао… постали су само завеса, сада већ прилично подерана, иза које више не може да се сакрије потпуно супротна стварност.
Па ипак, главно је питање - како се уопште тај „интервју века“ могао догодити. Већ у најави, коју је гледало готово сто милиона људи, амерички новинар је објаснио да жели да чује Путинове разлоге за дешавања у Украјини, зато што Американце држе у незнању, што је заправо, његова новинарска дужност..

Ледени рат

Они који верују да су и даље господари света, нису хтели да га чују. Око тог и других питања која сматрају важним, подигли су моћни информациони и пропагандни зид. Воде, не хладни, него ледени рат против Русије, на Западу влада тотална русофобија. Два пута га је, каже Карлсон, Бела кућа спречила да разговара с Путином. Поставља се питање - зашто није и трећи пут?
Одговор је више него очигледан. Америка није више оно што је некад била. Последњих година су и голим оком видљиве дубоке промене. Амерички новинарски супер стар Такер Карлсон и најбогатији човек на свету Илон Маск умели су то да искористе и заједничким снагама растргли гвоздену завесу која се простире, не више у Европи, него посред Америке. Такер је направио интервју, а Маск му је уступио простор на глобалној платформи X.
Било је то и за њега веома важно. Он је купио Твитер, који се 2021. године пред целим светом обрукао блокирајући Трампов налог, претворио га у X и прославио дајући платформу целом свету за интервју Владимира Путина. И још је додао да би евентуално кажњавање Карлсона било срамота за Америку.

Америка на првом месту

После неколико деценија светски признатог консензуса о биполарном свету насталом у време хладног рата, дошао је период владавине Америке над готово читавом планетом, при чему је она била и главни генератор русофобије. Глобализација, масовне емиграције, многи „мали“ ратови, дискредитовали су у целом свету, али и код многих Американаца, такав начин мишљења и отворили врата за политичаре као што је Трамп чије је обећање да се САД неће бавити туђим проблемима, него ће се вратити некадашњој пароли „Америка на првом месту“, веома позитивно одјекнуло у америчком народу. Управо у оном делу који се може назвати конзервативним, који се бори против свих нових „вредности“ посебно против радикалног феминизма, трансгендера, права деце на промену пола, анти-белог расизма… Уз то - неће да троши новац на туђе ратове, од којих има користи само део политичке и финансијске елите, а не амерички народ.
И када је Такер Карлсон путовао у Русију, он је знао да иза њега стоји управо та Америка. Знао је да ће га они други због тога осудити, нападати, чак и покушавати да га ухапсе оптужујући га за шпијунажу. Али је знао и да је то мало вероватно јер би изазвало огроман одјек у свету, поготову пред изборе. Тим пре што су за шпијунажу ипак потребни некакви докази.

Користан идиот

Успешан новинар, чији рад цене и уважавају стотине милиона људи из целог света, за Хилари Клинтон, која је својевремено имала амбицију да се умили Кремљу доносећи справицу, на којој треба притиском на дугме изазвати побољшање и „ресетовање“ односа Русије и Америке, он је само Путинов „користан идиот”. За разлику од ње, која је, наравно, бескорисна. Узгред, на дугмету које је Хилари донела у Москву, уместо „побољшање“, писало је „погоршање“ односа. Очигледно је прорадила подсвест. И захваљујући, између осталог, и ангажовању дотичне даме, предсказање се обистинило.
Али да се вратимо интервјуу који многи називају интервјуом века, и који је буквално разјарио један део западне јавности. Осим што је проглашен корисним идиотом, Карлсон је оптужен за везу са Трампом, а његов лет у Москву за покушај преношења тајне Трампове поруке Путину. Хилари је поентирала говорећи да му не треба дозволити да се врати у Америку, надајући се, ваљда, да ће он затражити азил у Русији, Џејк Саливан се уплашио да ће интервју бацити сенку на америчку подршку Украјини, Џон Кирби позвао Американце да не верују Путину.

Европске санкције

Европска Унија, главни амерички вазал, размишља о подизању своје „демократије“ на још виши ниво – увођењем санкција Карлсону..
Згрожен је и чувени Њујорк тајмс – Путин, замислите, није дозволио Карлсону да прича!
Трагикомично је изгледало поређење између два председника, које се просто наметнуло свету, а пре свега Американцима. Руски председник пола сата прича хиљадугодишњу историју своје земље, са све помињањем датума, а председник Америке, мање од триста година старе државе, не само да не зна шта је јуче било, него се свакодневно хвали да је управо разговарао са мртвима.
Гардијан узнемирење ЕУ објашњава тиме што се може десити да такав продор кроз западни пропагандни зид, може да користи руском лидеру.
И већ користи. Кендис Овен, новинар, политички аналитичар, публициста конзервативних ставова, изјављује: „Све што су нам раније говорили су лажи. Да нису, не би кажњавали Такера који наводи људе да размисле зашто нам се држава распада“.
На друштвеним мрежама које су овим интервјуом задале последњи ударац умирућим класичним медијима, укључујући и електронске, појавили су се бројни позитивни ставови, међу којима и онај да су сви западни лидери „јадни и инфантилни“ и да нема ниједног који би могао два сата да седи и објашњава своје ставове.

Српски Карлсон

И неки наши медији, који су нашли у том интервјуу много страшних ствари, показали су се као достојни пратиоци својих западних узора - позвали су једног руског назови опозиционара који, пошто није успео да убеди свој народа да „Путин лаже“, сад покушава да у то убеди Србе – са истим резултатом.
Чуј, наследници! Заправо су претходница. Први су се сетили да нападну новинаре зато што раде свој посао. И они имају свог Карлсона! Сетимо се само како је прошао Милан Ћулибрк, тада главни уредник НИН-а, након што је урадио интервју с Вучићем! И њему су пребацивали што није питао ово или оно, што није речима пуцао у српског председника, као што и Карлсону замерају што није питао Путина – да ли сте ви убица!
Све у свему, амерички новинар је обавио своју новинарску дужност - пружио је прилику свом народу да чује и другу страну медаље. Пренео је главну Путинову поруку целом свету, али и западним лидерима, и они су је сасвим сигурно разумели. А порука гласи: Не постоји никаква могућност да Русија буде побеђена.
Нека ти „лудаци“ како их је назвао Карлсон, који владају светом, добро размисле шта им је чинити.
Циљ је постигнут, у овом тренутку интервју је видело готово две стотине милиона људи, и још се гледа, а што се Карлсона тиче – он се у Москви већ срео са Сноуденом. За сваки случај.
Интервју Такера Карлсона са председником Русије Владимиром Путином са преводом на српски језик погледајте у наставку:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала