- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

У славу Бога, светлости и винове лозе

© Tanjug / Владимир ШпорчићСлободанка Ракић Шефер
Слободанка Ракић Шефер - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2024
Пратите нас
У славу Бога, светлости и винове лозе ствара већ пола века Слободанка Ракић Шефер, а о чему сведочи и изложба „У винограду Светог Трифуна“ отворена у Заводу за проучавање културног развитка.
„Ова изложба је подршка Заводу и још више подршка лози. У дворишту Завода се налази винова лоза стара 96 година. Засађена је 1928. године, што за лозу није ништа. Лоза траје деценијама и столећима. Она нас дочекује и испраћа. Најстарија лоза на свету је лоза Светог Симеона која је израсла у манастиру Хиландар на Светој Гори“, каже за Спутњик Слободанка Ракић Шефер.
Поводом 14. фебруара, славе Завода за проучавање културног развитка - Светог Трифуна и Дана Републике Србије, одабрано је 14 уља на платну уметнице која од 2015. године ради циклус посвећен виновој лози, уносећи оптимизам и наду својим делима са којих зрачи светлост.
„Све што радим, радим из живота. Теме ми долазе саме. Стално читам, проналазим теме. Пре неки дан сам пронашла како се Париз поноси својом лозом и еколошким вином. То ми је била иницијална каписла да питам Пеђу Пивљанина шта је са лозом у Заводу за проучавање културног развитка. Видела сам у многим градовима - у Вајмару, Нирнбергу, Франкфурту праве еколошка вина. И сетим се те дивне старе лозе“, каже Ракић Шефер.
© Tanjug / Владимир ШпорчићИзложба „У винограду Светог Трифуна“ отворена у Заводу за проучавање културног развитка.
Изложба „У винограду Светог Трифуна“ отворена у Заводу за проучавање културног развитка. - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2024
Изложба „У винограду Светог Трифуна“ отворена у Заводу за проучавање културног развитка.
Мотиви на њеним сликама пак потичу из детињства када јој је деда давао да пије ледено вино:
„Шта год да радим, виноград ми се враћа. Зато што је виноград и религија и традиција, култура, историја, уметност, храна, медицина, поезија, здравица. Лозе су много коришћене у свим областима живота. На последњој тајној вечери Христос је рекао да вино представља његову крв у чину причешћа. Хрстос је врховни виноградар и цела планета је његов виноград. Како се онда не бавити грожђем на један хришћански начин, у земљи православља. Мој приступ овој теми је хришћански. Грожђе можете гледати и са филозофске, естетске, ликовне стране“.
Све што ради, Слободанка Ракић Шефер ради у славу Исуса Христа:
„Он ми је дао таленат, све њему дугујемо, али све што радимо морамо да радимо у корист и за спасење других људи. Моје слике морају да буду корисне и то је за мене врхунска награда коју сам од живота добила. Ако је 3.500 мојих слика уредно евидентирано на свим континентима, немам већу награду од тога“.
Берачице са корпама грожђа, Сава Шумановић, 1942 - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2023
КУЛТУРА
Сликао „Берачице“ кад су јахачи апокалипсе дошли по њега: Филм о Шумановићу осваја светску публику
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала