- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пољански: Русија спремна за преговоре, али никога неће молити

© AP Photo / Seth WenigДмитриј Пољански
Дмитриј Пољански - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2024
Пратите нас
Русија никада није одбијала преговоре о решавању сукоба у Украјини и спремна је на дипломатско решење, али неће никога молити за њих, изјавио је заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански.
Одговарајући на захтев да прокоментарише тезу која је се у последње време промовише у западним медијима да Москва практично моли Запад за прилику да започне преговоре о Украјини, Пољански је рекао: „Пре свега, наравно, ми ништа не молимо“.
„Много пута смо на различитим нивоима говорили да смо спремни за дипломатско решење украјинске кризе. Другим речима, да обезбедимо да наши циљеви и задаци у оквиру специјалне војне операције буду остварени дипломатским путем“, нагласио је он.
Дипломата је додао да за сада нико није спреман да води озбиљне преговоре са Русијом о Украјини.
„Али пошто још увек нико није спреман да са нама озбиљно води преговоре, ми морамо војним методама на терену да реализујемо циљеве специјалне војне операције. Ова формула је више пута потврђена и јасно показује наш став према могућим преговорима“, рекао је Пољански.
Он је приметио да Запад није чинио и не улаже озбиљне напоре за вођење дијалога са Русијом о украјинском решењу – разговор се не води ни у седишту УН у Њујорку, ни на платформама других међународних организација.
„Што се њујоршке платформе тиче, вероватно постоји идеја да се у Њујорку одвија неки закулисни процес где комуницирамо са другим делегацијама, покушавајући да пронађемо неке заједничке тачке“, рекао је Пољански одговарајући на питање да ли су америчке дипломате или њихови савезници у оквиру УН предлагали Русији да започне преговоре о решењу ситуације у Украјини.
Према његовим речима, западњаци нису уложили апсолутно никакве напоре да воде било какав дијалог.
Крајем јануара агенција Блумберг је, позивајући се на изворе блиске Кремљу, писала да је руски председник Владимир Путин наводно незваничним каналима слао сигнале Сједињеним Америчким Државама о својој спремности за преговоре о завршетку специјалне војне операције у Украјини.

Западна дипломатија функционише примитивно

Како је навео, британске и америчке дипломате, као и њихови савезници у УН, делују прилично примитивно, посебно у последње време: у разговорима о одређеној кризи издвајају оно што им је од користи и фокусирају се на то, игноришући контекст.
Одговарајући на питање како се руски стил дипломатије у УН разликује од англосаксонског, Пољански је рекао да „англосаксонска дипломатија, посебно у последње време, функционише прилично примитивно“.
„Они узимају неку полазну тачку и сматрају да се пре тога ништа није догодило. За све невоље покушавају да окриве државу која је извршила нека дејства, без обзира на контекст и претходне догађаје“, објаснио је он.
Као пример навео је ситуацију са специјалном војном операцијом у Украјини.
Према његовим речима, „западњаци су уложили максималне напоре како би доказали да је ово најмрачнија страница у историји човечанства, да се раније ништа слично никада није догодило, а што је најважније, да се то догодило без икаквог разлога, наводно само због наших ‘империјалних амбиција’ и да ово није ништа друго до ‘неиспровоцирана агресија’, како су говорили“.
Пољански је приметио да су неко време, док многи још увек нису схватали ситуацију, западне дипломате успевале да наметну овај термин другима.
„Али што су се друге земље више удубљивале у ову тему, то је постајало јасније да се, наравно, ова ситуација не може посматрати барем изоловано од онога што се дешавало осам година у Донбасу и уопште – од онога што су западњаци радили са Украјином практично од тренутка њеног стицања независности“, нагласио је дипломата.
Потпуно исти приступ Запад примењује и на друге кризне ситуације, подсетио је Пољански,
„Због тога Британци, Американци и многи њихови западни савезници издвајају оно што им је од користи, покушавају да то истакну, а друге ствари склањају – покушавају или да се на њих не фокусирају, или једноставно да заборављају на њих, истовремено не реагујући када им се на њих скреће пажња“, објаснио је Пољански.
Осим тога, према његовим речима, представници англосаксонског табора имају синдром сопствене изузетности: „оно што они раде увек је добро“, а оно што ради Русија је „по дефиницији лоше“, посебно сада након (почетка) специјалне војне операције“.
„Ово не функционише увек, али постоји таква тенденција. Не знам да ли је то дубља тенденција или је типична само за поједине представнике ових школа, али сада се то сасвим јасно уочава. Наравно, дијалог са њима сада не иде добро, између осталог и због њихове извесне површности, ускогрудости и неспремности да се удубе у основне узроке сукоба, без којих је немогуће наћи њихово решење“, оценио је заменик сталног представника.

Гутереш нема инструменте за решавање ове фазе кризе у Украјини

Пољански је приметио и да генерални секретар УН Антонио Гутереш нема инструменте за решавање тренутне вруће фазе сукоба у Украјини.
Одговарајући на питање да ли је Гутереш покретао икакву мировну иницијативу о Украјини на састанку са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом крајем јануара, Пољански је одговорио да он има веома једноставан став.
„Он каже да ако обе стране затраже, бићемо спремни да посредујемо“, навео је Пољански.
Дипломата је подсетио да је генерални секретар УН имао одређено искуство у вези са црноморском прехрамбеном иницијативом, као и да „повремено наставља да покушава да промовише своје идеје у том погледу“. Међутим, Москва је врло јасно изнела свој став по овом питању, напоменуо је заменик сталног представника, објашњавајући да не може бити говора о обнављању иницијативе док се не испуне све обавезе према Русији.
„Искрено говорећи, не сећам се других иницијатива или идеја о Украјини из УН. У сваком случају, са нама нису разговарали о тако нечем“, закључио је он.

Прехрамбени споразум

Прехрамбени споразум престао је да важи 18. јула 2023. године, а Русија је обавестила Турску, Украјину и Уједињене нације да се противи његовом продужавању. Председник Русије Владимир Путин је раније рекао да услови споразума који се тичу Русије нису испуњени, без обзира на напоре УН, јер западне земље нису планирале да испуне своја обећања.
Након прекида функционисања црноморске житне иницијативе и прекида морског хуманитарног коридора, сви бродови који плове у акваторији Црног мора ка украјинским лукама, од поноћи 20. јула третирају се као потенцијални превозници војног терета, саопштило је Министарство одбране Русије.
Црноморску иницијативу потписали су 22. јула 2022. године представници Русије, Украјине, Турске и Уједињених нација у Истанбулу, а њом је предвиђен извоз украјинског жита, хране и ђубрива Црним морем из три луке, укључујући одесу. Усаглашавањем пловидбе бродова бави се Заједнички координациони центар у Истанбулу. Председник Русије Владимир Путин је прошлог септембра указао на то да Запад извози већи део украјинског жита у своје државе, уместо у афричке земље, којима је оно неопходно.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала