Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Зашто је важна Мицотакисова посета Србији баш сада

© Sputnik / Лола ЂорђевићКиријакос Мицотакис и Александар Вучић
Киријакос Мицотакис и Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2024
Пратите нас
Најважнија порука грчког премијера Кирјакоса Мицотакиса током посете Београду је непромењен став Грчке у односу на Косово и Метохију. Принципијелан став Грчке, али и став Србије око Кипра представљају основу за развој добрих односа две земље. Са друге стране, Србија Грчку не може да третира као било коју државу која је признала независност КиМ.
Овако некадашњи дипломата и спољнополитички аналитичар др Зоран Миливојевић коментарише посету грчког премијера Кирјакоса Мицотакиса Србији.
„Све оно што је изнето у разговорима, непромењен став Грчке везано за суверенитет и територијални интегритет Србије је од капиталног значаја у овом тренутку, имајући у виду контекст у коме је и дошло до посете. Када то кажем, мислим на седницу Савета безбедности УН и развој на терену. Дакле, непромењен став Грчке је од посебног значаја“, наглашава Миливојевић.

Наставак добрих односа након застоја

Српско-грчки политички односи као да су у претходним годинама били у застоју, чему су, према његовим речима, кумовала како унутрашња превирања у обе државе, тако и подизање динамике односа између Атине и Приштине.
Сада је то превазиђено и Мицотакисова посета представља континуитет онога што смо имали пре застоја. Мицотакисова посета наставак је историје добрих односа, али представља и интерес обе стране да се ти односи даље развијају.
„Веома је у том контексту важан и принципијелан став Србије око Кипра. То је за Грчку изузетно важно државно и национално питање; то је мотив Грчкој да не призна самопроглашену независност Косова и држи се тога“, истиче Миливојевић.
Зато Грчка у спољној политици Србије не може да буде третирана као било која друга чланица ЕУ и НАТО која је признала косовску независност. Једини изузетак из тог правила је Мађарска која, како наш саговорник каже, признање Косова релативизује до крајњих граница.
„Тако да је Грчка једна од земаља која је нама у првом плану. И ако погледамо однос Грчке према нашем најважнијем питању, свакако улази у најужи круг пријатељских земаља са перспективом најбољих могућих односа. Једнако је важно да Грчка подржава Србију на европском путу, али тако да не доводи у питање српске интересе“, констатује Миливојевић.
Мицотакисова посета има још једну политичку димензију – то је прва посета на високом нивоу после избора у Србији и пошто је Европски парламент усвојио резолуцију о Србији. Према Миливојевићевим речима, јасан је став Грчке везан за континуитет унутрашње политике у Србији.
„Мислим да и у симболичком, али и у стратешко-политичком смислу ова посета има и ту димензију – и као потврда односа, али и као чињенице да Грчка нема никакав проблем и нема никаквих проблема и резерви око унутрашњег континуитета и избора у Србији“, сматра Миливојевић.

Грчки стратешки интерес је да улаже у Србију

Посету је посебно обележила економија, независно од политичких питања – заседање Савета за економску сарадњу између две земље прилика је да се подсетимо на својевремени Хеленик план, на све пројекте и идеје које су тада биле присутне. Подсећамо, половином прве и у другој деценији 21. века, Атина је била спремна да у јавни сектор у Србији уложи више од 180 милиона евра, а у приватни сектор око педесет. Међутим, економска криза у Грчкој и еврозони поткопала је те планове.
Био је то стратешки приступ нашем региону – сада се не може говорити о Хеленик плану у ондашњим оквирима, времена су се променила, али се може говорити о неким другим стварима, каже Миливојевић.
Наш саговорник сматра да је најбоља прилика за грчка улагања у Србију Експо 2027, али ту је и саобраћај, пре свега Коридор 10.
„То је грчка директна веза са оним што је њен живот као пуноправне чланице ЕУ. Ми смо незаобилазан пут и веза Грчке са остатком Европе и са реализацијом њених стратешких интереса као пуноправне чланице ЕУ и НАТО-а. Имајући у виду да је македонско питање решено променом њеног имена, та је трансферзала отворена, она сада може да дође до већег изражаја, посебно што функционише овај механизам кроз Отворени Балкан. То је сасвим сигурно нешто што и Грчкој страни одговара“, сматра Миливојевић.
На крају, Грчка има стратешки интерес да парира наступу и интересима Турске. Она то може да уради само јачањем својих односа са Србијом и економском афирмацијом интереса кроз учешће у пројектима који јој обезбеђују директну везу са југоисточном и централном Европом, као и са осталим деловима ЕУ, закључује Миливојевић.
Грчки премијер Киријакос Мицотакис и Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2024
СРБИЈА
Вучић с Мицотакисом: У Европи нису увек срећни нашим потезима, али морају да разумеју /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала