- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Ракетни систем град у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Украјинска војска остала без технике; Серија експлозија у Дњепропетровску

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 719. Руске снаге подигле су заставу у центру недавно ослобођеног села Весело у ДНР. Током претходног дана украјинска војска изгубила је 855 војника. Изнад Белгородске области током ноћи оборен је украјински дрон, саопштио је губернатор области Вјачеслав Гладков.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:43 12.02.2024
Серија експлозија у Дњепропетровску, јављају украјински медији.
20:28 12.02.2024
Шефица заједничког координационог прес центра снага одбране југ Оружаних снага Украјине Наталија Гумењук тврди да у арсеналу украјинске војске нема више оклопних возила.
„Наравно, знајући да немамо оклопна возила, очигледно и непријатељ чува своју“, рекла је Гумењук у видео снимку објављеном на Телеграму.
17:02 12.02.2024
Оружане снаге Украјине (АФУ) планирају да употребе једну од најбољих бригада за одбрану линије фронта у Авдејевки, пише Форбс.
Како пише лист, такав корак украјинске војне команде није био очигледан, јер „одлуком да остану да се боре, украјинске трупе преузимају огроман ризик“.
Форбс сматра да би замена Валерија Залужног Александром Сирским на месту главнокомандујућег Оружаних снага Украјине могла да сигнализира намеру украјинског председника Владимира Зеленског да се бори за Авдејевку „чак и уз високу цену“. Сирски, за разлику од Залужног, има репутацију команданта који је спреман да жртвује велики број војника у биткама.
Немачки стручњак за безбедност и политички саветник Нико Ланге сматра да је ситуација за Оружане снаге Украјине у области Авдејевке све суморнија због несташице артиљеријске муниције.
13:58 12.02.2024
Финска фактички неће имати никакав однос са Русијом све док се не заврши специјална војна операција, изјавио је новоизабрани председник Александар Стуб.
„Однос као такав имамо на практичном нивоу између наших граничара у овој прилично тешкој ситуацији, имамо га на дипломатском нивоу између наших дипломата и државних службеника, али тренутно немамо политичке односе са Русијом и не мислим да ће се они побољшати у блиској будућности... не можемо имати односе док Русија не оконча рат у Украјини“, рекао је он на својој првој конференцији за новинаре од његовог избора.
Стуб је победио у другом кругу председничких избора у Финској, који су одржани 11. фебруара. Он ће ступити на дужност 1. марта.
13:52 12.02.2024
13:11 12.02.2024
Русија, као одговор на конфронтациони курс Лондона, уводи санкције против 18 грађана Велике Британије, саопштило је Министарство одбране Русије.
У саопштењу се наводи да се услед напора британских власти на демонизацији Русије активно фабрикују антируски наративи у циљу смањења утицаја Москве на међународној сцени, као и даљег пумпања неонацистичког режима Кијева оружјем, донето решење о укључивању на руску „стоп-листу“ бројних припадника војно-политичког естаблишмента и научно-академске заједнице Велике Британије.
На листи су се нашли заменик министра одбране Џејмс Картлиџ, заменик начелника Штаба одбране британских Оружаних снага Чарлс Роланд Винсент Вокер, сарадници на универзитетима Оксфорд и Кембриџ.
12:22 12.02.2024
Главно с новог брифинга Министарства одбране Русије
Оружане снаге Русије побољшале су положаје на предњој линији фронта на краснолиманском правцу. Одбијена су два украјинска напада, Кијев је изгубио до 290 војника.
️ПВО Русије је током протеклог дана уништила 33 украјинске беспилотне летелице.
️Руска војска је током протеклог дана заузела повољније положаје на доњецком правцу, одбијено је 13 напада украјинских јуришних група. Укупни губици Оружаних снага Украјине током протеклог дана на доњецком правцу су до 240 војника, тенк, два артиљеријска система М777 и хаубица Д-20.
️Руска војска је за 24 сата одбила три напада украјинских снага на јужнодоњецком правцу. Кијев је изгубио више од 165 војника.
️Руска војска је одбила три напада на купјанском правцу. Оружане снаге Украјине су изгубиле до 60 војника и три јединице технике.
10:53 12.02.2024
Председник Украјине Владимир Зеленски потписао је закон о продужењу ратног стања и општој мобилизацији до 13. маја 2024. године.
10:36 12.02.2024
Дмитриј Пољански - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2024
РУСИЈА
Пољански: Русија спремна за преговоре, али никога неће молити
10:02 12.02.2024
У руским нападима на Николајев уништене су две луке, Црноморско бродоградилиште, складиште нафте и војно предузеће „Зорја-машпројект“, које је део државног холдинга „Укроборонпром“, изјавио је за Спутњик координатор николајевског герилског покрета Сергеј Лебедев.
Према његовим речима, други талас напада био је на нафтно складиште у Николајеву и фабрику „Зорја-машпројект“, где се праве производи војне намене.
Црноморско бродоградилиште је највеће бродоградилиште у Украјини, а у совјетско време овде су изграђене сви носачи авиона Ратне морнарице СССР-а.
09:58 12.02.2024
Одлука украјинског руководства да смени главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног показује слабост Кијева и може негативно утицати на морал војске, сматра бивши начелник одељења за надзор војске у Бироу за националну безбедност Пољске, бригадни генерал Јарослав Крашевски.
„(Оставка Залужног) показала је извесну слабост Украјине. По мом мишљењу, војници су Залужног видели као правог вођу, а његова оставка ће утицати на њихов (борбени) дух“, рекао је пољски генерал за радио „РМФ ФМ“.
09:50 12.02.2024
Два воза са техником и муницијом за Оружане снаге Украјине, као и око 20 јединица стране војне технике, уништени су у руском нападу на чворишну станицу Александрија у Кировоградској области, саопштио је за Спутњик координатор николајевског герилског покрета Сергеј Лебедев, позивајући се на своје колеге из Кировоградске области.
Велики железнички чвор у граду Александрији користиле су Оружане снаге Украјине као место за претоварање. Кроз Александрију пролазе пруге Одеса-Харков и Кијев-Дњепропетровск.
08:41 12.02.2024
Русија је затражила састанак Савета безбедности УН о Украјини 12. фебруара, на годишњицу усвајања Минских споразума.
07:35 12.02.2024
Тенкови Т-80 групе снага „Запад“ уништили су положаје и утврђења Оружаних снага Украјине на купјанском правцу, саопштило је руско Министарство одбране.
У саопштењу се додаје да је самоходна хаубица „гвоздика“ групе снага „Запад“током контрабатеријске борбе уништила минобацачку посаду Оружаних снага Украјине на купјанском правцу.
07:27 12.02.2024
Артиљерци Прве гардијске тенковске армије групе снага „Запад“ уништили су самоходним оруђем „акација“ групу возила Оружаних снага Украјине на купјанском правцу, саопштило је Министарство одбране Русије.
У саопштењу се прецизира да су уништене три јединице технике и људство украјинских снага.
07:25 12.02.2024
Јединице беспилотне авијације Ваздушно-десантних снага руске групе трупа „Дњепар“ уништиле су три артиљеријска оруђа, међу којима хаубицу М777 калибра 155 mm, и један минобацач Оружаних снага Украјине у Херсонској области уз помоћ беспилотне летелице „ланцет“, саопштило је Министарство одбранеРусије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала