Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Курти игра како Британија и Немачка свирају, а Америка посматра

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIАљбин Курти и Олаф Шолц
Аљбин Курти и Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2024
Пратите нас
Нема сумње да су Велика Британија и Немачка заслужне за одлуку Аљбина Куртија да скрати на три месеца прелазни рок за укидање динара на КиМ јер он прати њихову агенду, а Америка неће да утиче на то јер не жели да улази у сукоб са својим савезницима, мишљење је аналитичара Стевице Деђанског.
Премијер привремених косовских институција Аљбин Курти променио је одлуку да прелазни период за реализацију укидања динара на Косову и Метохији као платежне валуте траје шест месеци и скрати га на три месеца. Разлог је наводно јер је такозвана Централна банка Косова проценила да је то довољан период да грађани српске националности отворе нове рачуне.

Инструкције из Британије

На питање шта фактички значи Куртијево квази решење проблема забране динара у виду тромесечног прелазног периода професор Стевица Деђански, председник Центра за развој међународне сарадње, за Спутњик каже да скраћење рока у пракси не значи за Србе ништа. Како истиче, ми смо хтели да та одлука буде укинута, али је исто тако сигуран да да је Курти добио инструкције од Велике Британије, где је боравио у посети, да не попушта већ да стеже каиш када је ова одлука у питању.
„Курти је после седнице СБ УН заиста био понижен посебно кад је дао изјаву на српском да ће бити одлагања примене ове одлуке. С друге стране, ми нисмо тражили да се то одложи већ да се таква одлука не уведе уопште. Ово скраћивање временског периода за реализацију ове одлуке ја видим више као нови ударац на нас преко Приштине од стране наших западних „пријатеља“ пре свега Британаца, јер је по повратку из Британије пала и ова одлука – рекли су му, парафразирам, „шта радиш, какво одлагање него скраћуј рокове, треба притиснути Србе још више“,“ верује саговорник Спутњика.

Јачање притиска на Србију

Курти дакле спроводи, сматра Деђански, агенду коју је добио од Британаца али и од Немачке.
„Очекујем ускоро његов одлазак и у Немачку одакле ће се притисак на Србе на КиМ преко њега још појачати и на саму ову одлуку јер им је циљ да што пре протерају што више Срба са КиМ. Нама сада остаје да упорно као што смо у СБ УН показујемо лице Приштине и шта им је циљ, како крше не само међународно право него и људска права,“ каже Деђански.
Њима одговара, докле год Србија пружа отпор, а то значи да неће да призна независно Косово, да појачавају притисак, каже наш саговорник који сматра да ће тај притисак сами бити још већи.

Америка јака само на речима

Упитан да ли Америка може да спречи Куртија у овој одлуци и, ако може, зашто то не уради Деђански кажеследеће:
„Наравно да Америка може да обузда и, дапаче, може да прекине све сукобе у свету, само да хоће да се повинује поштовању међународног права и да повуче признање Косова које је нелегално - али они то не желе. Утисак је ипак да Америка има зрно више разумевања за Србе на КиМ у овом моменту по питању ове одлуке за разлику од неких држава ЕУ,“ каже Деђански.
Међутим, кад се све сабере, како је истакао, све поменуте државе су на истом путу са истим циљем а то је да Косово, које су они и стварали, постане независно па није чудо да и они који могу ово да зауставе не желе да се уплићу нити да притискају Приштину.
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2024
СРБИЈА
Курти из Лондона шаље тешке оптужбе: „Београд оставља отворену могућност инвазије на Косово“
Златан Елек - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2024
СРБИЈА
Златан Елек: Куртијев циљ да се раселе Срби, нема одговора на петицију за смену градоначелника
Специјални изасланик Америке за Западни Балкан Габријел Ескобар - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2024
СРБИЈА
„Једнострани потези имаће последице“: Ескобар о одлуци Приштине о динару
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала