- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Музеј савремене уметности: Изложба дела Надежде Петровић за Дан државности

© Фото : Спутњику уступио МУзеј савремене уметностиПортрет Надежде Петровић, власник Милош Коларж
Портрет Надежде Петровић, власник Милош Коларж - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2024
Пратите нас
У оквиру званичног обележавања Дана државности - Сретења Музеј савремене уметности приређује изложбу дела најзначајније српске сликарке Надежде Петровић, пионирке модернизма и једног од главних утемељивача српског модернистичког сликарства 20. века.
Изложбу „Надежда Петровић - Боје живота“ у Музеју савремене уметности ће свечано отворити 14. фебруара потпредседница Владе и министар културе Маја Гојковић.
Изложба представља један могући поглед на значајан опус Надеждиног сликарства у којем доминирају сви жанрови, од пејзажа, портрета, актова и фигуралних композиција, насталих током различитих уметничких периода њеног стваралаштва.
© Фото : Спутњику уступио Музеј савремеен уметностиНадежда Петровић, Манастир Дечани, 1913
Надежда Петровић, Манастир Дечани, 1913 - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2024
Надежда Петровић, Манастир Дечани, 1913
Циљ је упознавање публике са мањим сегментом њеног целокупног опуса, већином делима која чине део колекције Музеја савремене уметности у Београду, али и појединим делима из фонда Музеја града Београда, Галерије Матице српске и Музеја Југославије.
Надежда Петровић (1873 - 1915) је била свестрана личност која се бавила сликарством, фотографијом, педагошким радом, ликовном критиком, женском еманципацијом, колективним деловањем, као и друштвено-политичким питањима, у периоду историјских и уметничких превирања почетком 20. века.
Са временске дистанце дуже од једног века, уметност Надежде Петровић може се сагледати као пионирски подухват жене која је готово у свему чиме се бавила била предводница, а највише на уметничком пољу.
© Фото : Спутњику уступио Музеј савремене уметностиНадежда Петровић, Предео са воденицом, око 1906
Надежда Петровић, Предео са воденицом, око 1906 - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2024
Надежда Петровић, Предео са воденицом, око 1906
Надеждин приступ сликарству је резултат школовања у Минхену и боравака у Паризу и Италији, али и константног враћања вољеној Србији, што ће се рефлектовати кроз теме које носе предзнак националног.
Њено сликарство препознато је као модернистичко и може се поделити на неколико периода: време школовања у Минхену, србијански период у више фаза, ранафаза када ствара у стилу импресионизма, и каснија када настају дела богатог колористичког експресионизма.
Потом одлази у Париз где наставља са усвојеним колоризмом и достиже потпуну зрелост, и на крају ратни период, у ком учествује као болничарка, слика дела инспирисана родним поднебљем, у стилу експресионистичког колоризма.
© Фото : Спутњику уступио Музеј савремене уметностиНадежда Петровић, Влачаре (Девојке), 1902 – копија
Надежда Петровић, Влачаре (Девојке), 1902 – копија - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2024
Надежда Петровић, Влачаре (Девојке), 1902 – копија
Сликала је са под‌једнаким интересовањем и уметничким жаром пејзаже, портрете и фигуралне композиције.
Заједнички именитељ за њено сликарство који и данас сви препознају је снага боје и геста, као лични ставови и живот, који су обојили пределе и људе српског поднебља са којег је потекла.
Улаз на изложбу биће бесплатан за све посетиоце у данима обележавања празника 14, 15. и 16. фебруара.
Надежда Петровић - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2023
КУЛТУРА
Надежда Петровић: Национална хероина која је животом платила оданост свом роду /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала