- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Ракетни систем Стрела 10 у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Украјински стручњак: Авдејевка постаје други Артјомовск

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 720. Руске снаге заузеле су повољније положаје на доњецком и краснолиманском правцу. Амерички Сенат подржао је нацрт о помоћи Украјини и Израелу током процедуралног гласања, предстоји његово коначно разматрање.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
19:15 13.02.2024
Ситуација на авдејевском правцу постаје изузетно критична за украјинске оружане снаге, слање украјинског појачања може имати чисто политички задатак да се становништво задржи по сваку цену, сматра војни експерт, бивши службеник Службе безбедности Украјине (СБУ) Иван Ступак.
„На авдејевском правцу сваким даном постаје све теже, јер Руси напредују у овом смеру.... Већ је било случајева проласка... (руских трупа) дубоко у наше положаје. Руси схватају да треба још мало да притисну - и биће резултат", рекао је експерт телевизији Еспресо.
Он је додао да је 3. јуришна бригада послата да спасе Авдејевку.
„Још не знамо за коју сврху: да ли да у потпуности задржимо град док се наша војска не повуче, или је то политички циљ, као што је био случај са Бахмутом (Артјомовском) – држите га и то је то, по сваку цену. Ситуација је веома критична. Видимо како Руси сваким даном све јаче нападају", нагласио је Ступак.
15:18 13.02.2024
14:28 13.02.2024
У Украјини је из строја избачена Придњепровска термоелектрана. Тачни рокови када ће поново прорадити могу се мерити у „недељама и месецима“, саопштио је извршни директор украјинског енергетског холдинга ДТЕК Дмитриј Сахарук.
13:38 13.02.2024
Према подацима из Украјине, нови главнокомандујући украјинске војске Александар Сирски забранио је да се шире било какве информације о украјинским губицима у Селидову, где се налазио камп за обуку хиљаду људи, саопштила је главна уредница „Русија севодња“ и РТ Маргарита Симоњан.
„Из Украјине пишу да је Сирски забранио све информације о губицима у Селидову, где су наши извели јак удар. Тамо су обучавали хорду украјинске војске за Авдејевку. Пишу о хиљаду и по људи“, написала је она на Телеграму.
Селидово се налази у ДНР и под контролом је Украјинаца. Руско Министарство одбране је јуче саопштило да су изведени ракетни удари на упоришта јединица 59. моторизоване бригаде пешадије, 79. десантно-јуришне бригаде и страних плаћеника са око 600 људи. Поред тога, изведени су напади на локације где је концентрисана војна техника и артиљеријски системи у местима Селидово, Курахово и на подручју рудника Коротченко у ДНР.
12:20 13.02.2024
Најновији извештај Министарства одбране Русије
Руске снаге побољшале су положаје на предњем делу краснолиманског правца, противник је изгубио до 310 војника, а уништена су два тенка, осам оклопних возила, 27 аутомобила и борбено возило система „град“;
На доњецком правцу руске снаге заузеле су повољније положаје и одбиле пет напада формација украјинске војске;
Укупни губици украјинских снага на доњецком правцу износе до 325 војника, тенк и четири оклопна возила;
Руске снаге уништиле су складиште муниције 126. бригаде територијалне одбране украјинских Оружаних снага;
У последња 24 часа украјинске снаге изгубиле су до 180 војника и девет јединица технике на купјанском правцу;
На јужнодоњецком правцу убијено је и рањено до 250 украјинских војника и уништена два борбена возила пешадије, два оклопна возила, три аутомобила, артиљеријски систем М777 и радарска станица;
Руски ПВО системи су током претходног дана оборили 63 украјинска дрона и три ракете „хајмарс“;
На херсонском правцу руске снаге уништиле су две бригаде Оружаних снага Украјине и бригаду националне гарде.
11:46 13.02.2024
Три цивила погинула су у Кременој у ЛНР у гранатирању које су извеле Оружане снаге Украјине.
Према саопштењу министра здравља републике Наталије Пашченко на Телеграм каналу, украјинске снаге гађале су подручје где се налази локална болница.
11:36 13.02.2024
Још три украјинска дрона уништена су око 12.30ч изнад Белгородске области, а један изнад Брјанске, саопштило је Министарство одбране Русије.
11:07 13.02.2024
ПВО системи уништили су украјински дрон изнад Белгородске области, саопштило је Министарство одбране Русије.
11:02 13.02.2024
Руски ПВО системи оборили су изнад Брјанске области украјински извиђачки дрон авионског типа уништен, у нападу није било жртава ни материјалне штете, саопштио је на свом Телеграму губернатор области Александар Богомаз.
10:24 13.02.2024
Бригаду, која је пребачена као помоћ украјинским снагама у Авдејевки, чине углавном борци одреда „Азов“ (терористичка организација забрањана у Русији), рекао је за Спутњик посланик Народног савета ДНР Дмитриј Плетењ.
Према писању европских медија, Кијев је послао у Авдејевку 3. јуришну бригаду која је до тада била у резерви.
10:20 13.02.2024
10:14 13.02.2024
Припадници Федералне службе безбедности Русије спречили су диверзију на дистрибутивној гасној станици у Лењинградској области, приведен је агент украјинских тајних служби, од кога је одузето пет експлозивних направа, саопштио је Центар за везе са јавношћу ФСБ Русије.
Како се наводи у саопштењу, приведени мушкарац признао је да је намеравао да по задатку Службе безбедности Украјине дигне у ваздух гасовод.
Поводом инцидента покренут је кривични поступак због диверзије и недозвољеног промета експлозивних супстанци и направа.
09:14 13.02.2024
Нови заменик главнокомандујућег украјинске војске Вадим Сухаревски познат је по томе да је у априлу 2014. године издао прво наређење да се отвори ватра у Донбасу, објавио је украјински „Форбс“.
Све се догодило код Славјанска, наводи се у чланку.
Дан раније устаници су заузели зграду локалне милиције. Командант украјинске бригаде наредио је да се не пуца, али је Сухаревски то прекршио.
08:39 13.02.2024
Руски војници спровели су потрагу за минама на кључним рутама у Црном мору, саопштило је одељење за информациону подршку Црноморске флоте.
„У условима реалне опасности од мина, миноловци Црноморске флоте извршили су извиђачку потрагу за минама у Керч-Јеникалском каналу и на рутама интензивног комерцијалног транспорта“, саопштила је флота.
У саопштењу се истиче да је реална опасност од мина условљена активношћу украјинске стране услед минирања појединих делова обале и акваторије.
Посаде су спровеле активности преласка преко минских поља и њиховог уништавања на различите начине у дневним и ноћним условима.
07:52 13.02.2024
Руски борбени хеликоптери Ми-28 извели су напад на упоришта и људство украјинских снага на доњецком правцу. У нападу је уништен командни пункт и украјинска оклопна техника, саопштило је Министарство одбране Русије.
После напада, хеликоптери су испалили термалне мамце како би спречили да их ракете из непријатељских преносних ПВО система погоде.
07:48 13.02.2024
Припадник ФСБ Русије - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2024
Специјална операција у Украјини
ФСБ: Пронађено скровиште са оружјем и тајним документима Службе безбедности Украјине у Маријупољу
07:43 13.02.2024
Ракетни системи „торнадо Г“ групе снага „Запад“ су, изводећи задатке на купјанском правцу, извели напад на концентрисање људства Оружаних снага Украјине за време ротације јединица, саопштило је руско Министарство одбране.
07:43 13.02.2024
У Дњепропетровску су током ноћи одјекнуле експлозије, јавили су украјински медији.
Портал „Страна“ пише да је након експлозија неколико делова града остало без струје.
07:43 13.02.2024
Украјина неће моћи да победи Русију на бојном пољу чак ни уз подршку западних земаља и ни са „стотине милијарди долара неће моћи да потисне руске војнике са територије источне Украјине“, изјавио је новинар Такер Карлсон током интервјуа са америчким сенатором Џејмсом Дејвидом Венсом.
Карлсон је, при томе, приметио да ће наставак западне подршке Кијеву донети још „више погинулих Украјинаца“ и „даљу деградацију западне економије“.
07:42 13.02.2024
Руски „лутајући минобацач“ уништио је украјинску пешадијску групу и операторе дронова на херсонском правцу. Украјинске снаге налазиле су се у напуштеној згради на десној обали Дњепра.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала