- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бајден се обрушио на Трампа због НАТО: Ниједан председник никад није сагињао главу пред Путином

© AP Photo / Stephanie ScarbroughАмерички председник Џозеф Бајден
Амерички председник Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2024
Пратите нас
Амерички председник Џозеф Бајден обрушио се на бившег шефа државе Доналда Трампа због његове изјаве да, у случају победе на изборима, не би бранио територије оних савезника НАТО који не издвајају довољно за одбрану.
Према речима Бајдена, Трамп се тако ставља у подређени положај у односу према руском председнику и охрабрује Русију да нападне неку од држава Алијансе.
У специјалном обраћању грађанима у вези са пакетом помоћи за Украјину Бајден је рекао да је Трамп тиме свету послао опасан, шокантан сигнал који није у америчком духу.
„Ниједан председник САД у историји није сагињао главу пред Путином“, рекао је Бајден и додао да он сам то никада не чини.
Како је додао, он на НАТО гледа као на свету обавезу, док његов противкандидат на изборима напротив, види Алијансу као терет.
„Нећу окренути леђа НАТО. Не могу да замислим да би неки други председник урадио тако нешто. Док сам на месту председника, ако Путин нападне неког од савезника, САД ће бранити сваки педаљ територије Алијансе“, навео је актуелни председник.
Подсетимо, Трамп је рекао да би, у случају победе на изборима, сазвао самит НАТО у јуну 2025. године како би се дискутовало о будућности савеза.
Он је раније на страначком скупу у Јужној Каролини испричао да га је лидер једне велике државе НАТО питао док је био председник да ли ће Америка заштитити Алијансу у случају напада Русије.
Он му је рекао да то неће радити јер земље НАТО недовољно издвајају за одбрану и да ће, штавише, пустити Русију да ради шта год хоће према онима који не издвајају два одсто свог БДП за потребе одбране Алијансе.
"Не, у том случају вас нећу бранити, штавише, подстицаћу их да раде шта хоће. Морате да платите свој рачун", рекао је Трамп.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала