- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Белорусија: Одбијање Канаде да изручи бившег есесовца ─ озбиљан глобални проблем

© Sputnik / Viktor Tolochko / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Белорусије у Минску
Зграда Министарства спољних послова Белорусије у Минску - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2024
Пратите нас
Минск се негативно односи према одбијању Канаде да изручи бившег есесовца Јарослава Хунка Русији изјавио је за Спутњик портпарол Министарства спољних послова Белорусије Анатолиј Глаз и нагласио да је то озбиљно глобално питање.
„Сматрамо да ово није обичан и издвојен случај, већ озбиљно глобално питање. И требало би да се тиче целе угледне светске заједнице“, рекао је Глаз.
Истовремено је приметио да Минск не гаји никакве илузије.
„Сасвим је очигледно да ће канадска влада, на свој уобичајени начин, вештачки одуговлачити и смишљати свакакве изговоре и оправдања како би прикрила овакве нацистичке злочинце. На пример, наш захтев канадским властима да изруче немилосрдног учесника масакра у белоруском Хатињу Владимира Катрјука остао је без одговора. Његово суђење, иако у одсуству, иначе, одвија се ових дана у Минску“, рекао је портпарол.
Према његовим речима, „Хункин случај ће постати још један показатељ званичне Отаве, која себе назива правном, цивилизованом државом, али истовремено деценијама скрива читаво легло лица чија су кривична дела доказана и не подлежу застаривању“.
Глаз је додао да Минск има „веома негативан“ став према одбијању Канаде да изручи Хунку.
„Сећате се да је Министарство спољних послова Белорусије било једно од првих које је реаговало на еклатантно одавање почасти овом нацистичком злочинцу у канадском парламенту. Ми то и даље пажљиво пратимо и нећемо заборавити на ово питање“, рекао је он.
Глаз је истакао да ће „Белорусија наставити да доследно следи пут заштите историјске истине и правде“, укључујући и у оквиру истраге кривичног случаја геноцида над становништвом земље током Другог светског рата.
„А у години обележавања 80. годишњице ослобођења Белорусије од нацистичких освајача, тема правде и заслужене казне саучесника фашизма, тим пре не може оставити равнодушним ниједног Белоруса“, ​​закључио је он.
У уторак је Канада одбила да изручи Русији бившег есесовца Јарослава Хунку, којем је аплаудирао парламент те земље, а власти су као разлог навеле непостојање билатералног споразума о екстрадицији, саопштио је за Спутњик извор у руском Министарству спољних послова.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала