Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Честитке светских званичника поводом Дана државности Србије

© Sputnik / Лола ЂорђевићСрбија обележава Сретење - Дан државности у знак сећања на 15. фебруар 1804. када је подигнут Први српски устанак
Србија обележава Сретење - Дан државности у знак сећања на 15. фебруар 1804. када је подигнут Први српски устанак - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2024
Пратите нас
Председник Александар Вучић примио је данас, поводом Дана државности Републике Србије, честитке бројних светских званичника, међу којима су и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, британски краљ Чарлс, председник Француске Емануел Макрон и председник Италије Серђо Матарела.
Председник Републике Турске Реџеп Тајип Ердоган у честитки председнику Александру Вучићу жели срећу и добро здравље, а пријатељском народу Србије просперитет и благостање а, између осталог, каже:

„Поводом Дана државности Републике Србије, желим да у своје и име свог народа упутим најискреније честитке Вашој екселенцији и пријатељском народу Србије. Веома ми је драго што су односи између наших земаља достигли историјски врхунац и како кажете, своје 'златно доба'. Верујем да ће пријатељски односи који су засновани на обостраном поверењу и поштовању допринети и нашој билатералној сарадњи и стабилности Балкана. Верујући да посете на високом нивоу омогућавају да размотримо све аспекте наших односа, истакао бих да ће ми бити драго да у наредном периоду одговорим на Ваш позив и посетим Београд, а једнако ћу се обрадовати ако Ваша екселенција буде присуствовала Дипломатском форуму у Анталији“.

Председник Србије примио је, поводом Дана државности и честитку Његовог краљевског величанства краља Чарлса III.
"Вреднујем повезаност наших нација и надам се да наше земље могу да наставе блиску сарадњу на важним глобалним питањима, било да су то мир и просперитет, или еколошке и климатске промене, а која ће допринети нашим будућим генерацијама у годинама које долазе. Моја супруга и ја желимо да искористимо ову прилику да Вама и српском народу упутимо најтоплије честитке и најсрдачније жеље", наводи се у честитки краља Чарлса III.
Честитка је стигла и од председника Републике Француске Емануела Макрона, који је, том приликом, подвукао значај који придаје односима између Србије и Француске.
„Наша сарадња се ослања на вековно пријатељство и укључује велики број области. Изражавам жељу да Француска и Србија наставе да јачају своје односе, посебно кроз економске пројекте, укључујући и у перспективи, специјализовану изложбу Експо, чији ће Београд бити домаћин 2027. Подршка европским интеграцијама Србије остаје приоритет нашег партнерства. Моћи ћете да рачунате на подршку Француске, како би напори које ће Србија предузети били адекватно узети у обзир током њеног процеса придруживања Европској унији. Француска ће, такође, наставити да подржава дијалог који помаже Европска унија да би се нормализовали односи између Београда и Приштине. Молим Вас да примите, господине председниче, изразе мог дубоког поштовања“, наводи се у честитки председника Макрона.
Поводом обележавања националног празника, председнику Вучићу и народу Србије честитку је упутио и председник Републике Италије Серђо Матарела.
„У протеклој години сведочили смо додатном продубљивању сарадње Београда и Рима, што је омогућило да веза наших држава и народа буде још чвршћа. Ова историјска повезаност темељи се на сталној подршци Италије тежњама Србије да постане члан европске породице. Надајући се убрзању тих преговора, уверен сам да ће Ваша земља наставити да се, уз посвећеност и осећај одговорности, креће путем реформи, као и у оквиру процеса који има за циљ нормализацију односа са Косовом, што је централни фактор стабилности региона. Примите, господине председниче, искрене жеље за благостање Вама лично и за просперитетну будућност Републике Србије“, наводи се, између осталог, у честитки председника Италије.
Честитку је упутио и председник Републике Аустрије Александар Ван дер Белен.
„Наше две земље уживају одличне билатералне односе, са дугогодишњим живим политичким, економским, научним и културним разменама, које су, такође, резултат многих личних контаката људи 'очи у очи' и активне дијаспоре. Уверавам Вас да ће Аустрија наставити да подржава Србију на њеном путу ка европским интеграцијама. У том смислу, надамо се одрживом и изводивом решењу нормализације односа са вашим суседом. Користим ову прилику да упутим своје најлепше жеље за Ваше лично благостање, као и за просперитетну будућност народа Републике Србије“, истакао је у својој честитки Ван дер Бален захваливши на позиву да посети нашу земљу.
Председнику Вучићу празник је честитао о председник Републике Кипар Никос Христодулидес, који је истакао снажну посвећеност Кипра наставку подршке европском путу и приступним преговорима Србије, који воде ка пуноправном чланству Србије Европској унији.
„У име Владе и народа Републике Кипар, желим да вама и пријатељском народу Србије упутим наше најтоплије честитке и најсрдачније жеље поводом Дана државности Републике Србије. Користим ову прилику да вам још једном захвалим на веома топлом гостопримству којим сте дочекали мене и моју делегацију током недавне посете Београду, током које смо поновно потврдили наше дубоко укорењене и пријатељске односе, као и узајамно поштовање територијалног интегритета и суверенитета наших земаља. Унапред се радујем раду са вама и Владом Републике Србије на даљем јачању наших односа, на ширењу наше сарадње на нове и неискоришћене области и на унапређењу наших иницијатива. Примите, Ваша екселенцијо, уверавања о мом највишем уважавању“, наводи се у честитки председника Кипра.
Честитку је упутио и председник Републике Пољске Анџеј Дуда, који је председнику Вучићу и свим грађанима Србије пожелео све најбоље.
„Наше земље су традиционално блиске. Са задовољством пратим развој билатералних односа и економске сарадње. Желим да истакнем да Пољска активно подржава европске тежње Србије, али и других земаља Западног Балкана. Уверен сам да су европска интеграција и проширење Европске уније у интересу целе Европе. Дозволите да Вам на овај, за Вас и све грађане Републике Србије, важан дан, још једном пожелим много успеха и све најбоље“, наводи се, између осталог, у честитки председника Пољске.
Честитке су стигле и од председнице Индије Друпади Мурму, која је, том приликом, пренела најлепше жеље за добро здравље и благостање председника Вучића, као и континуирани напредак и просперитет пријатељског народа Републике Србије.
„У име Владе, народа Индије и у лично име, упућујем срдачне честитке и поздраве Вашој екселенцији, Влади и народу Републике Србије поводом Вашег националног празника. Током моје прошлогодишње посете Вашој прелепој земљи, поново смо потврдили нашу посвећеност подизању наших вишезначних и историјских односа на нове висине. Гледајући унапред, оптимиста сам да ће наше две земље наставити да раде заједно на унапређењу глобалног мира и стабилности, јачајући тиме глас Глобалног југа“, наводи се у честитки индијске председнице.
Председнику Вучићу празник су честитали и белгијски краљ Филип, холандски краљ Вилем-Александер, јапански цар Нарухито, краљ Саудијске Арабије Селман бин Абдулазиз Ал Сауд, престолонаследник Саудијске Арабије Мухамед бин Селман бин Абдулазиз Ал Сауд, као и краљ Краљевине Бахреин Хамад бин Иса Ал Калифа и краљ Марока Мохамед VI.
Честитку је упутио о председник Републике Хрватске Зоран Милановић.
„Поводом прославе Дана државности Републике Србије, у име грађана Републике Хрватске и у своје лично име, упућујем Вам срдачне честитке, а свим грађанима Ваше земље желим бољитак и благостање. Сарадња Хрватске и Србије, како две суседне земље, од посебне је важности, не само за наше земље, него и за стабилност у региону југоисточне Европе. Надам се да ће у наредном периоду бити уложен напор који ће да омогући побољшање наших билатералних односа. Примите, господине председниче, изразе мог личног поштовања“, наводи се у честитки председника Милановића.
Дан државности Републике Србије честитала је и председница Републике Словеније Наташа Пирц Мусар, која је у име држављанки и држављана Републике Словеније и у лично име изразила најбоље жеље за свестрани напредак и благостање Србије.
„Република Словенија и Република Србија граде коректне и садржајне односе, што је добра полазна тачка за нашу даљу свестрану сарадњу у различитим областима и за добробит наших држављана. Ситуација у међународној заједници поставља пред нас многе захтевне изазове, који су уједно и прилика за још ближу сарадњу на темељу заједничких европских вредности. Посебно нека нас повезује заједничка посвећеност безбедности и стабилности на Западном Балкану. Желим да томе допринесу и даље конструктивне расправе у оквиру процеса Брдо-Бријони“, наводи се, између осталог, у честитки словеначке председнице.
Честитку је упутио о председник Арапске Републике Египат Абдел Фатах Ал Сиси.
„Неизмерно ми је задовољство да, у име народа Арапске Републике Египат и у своје име, Вашој екселенцији и пријатељском српском народу упутим наше срдачне честитке, заједно са најлепшим жељама поводом Националног дана Србије. Изузетна је сатисфакција што се последњих година наш ангажман стално интензивира у широком спектру сектора у оквиру узајамног разумевања и заједничких интереса. Уверен сам да ће наша растућа сарадња даље продубљивати вишезначне везе на обострану корист наша два народа. Драги господине председниче, желим Вам свако добро, лично здравље и срећу, у нади да ће ова година донети више напретка и благостања Србији и њеном пријатељском народу“, наводи се у честитки председника Египта.
Национални празник Републике Србије честитао је и председник Исламске Републике Иран Ебрахим Раиси.
„Исламска Република Иран и Република Србија поседују значајне могућности за развој односа у свим билатералним, регионалним и међународним областима, као и одлучност обе стране за њихово остварење, наговештавајући светлу будућност за два велика народа Ирана и Србије. Надам се да ћемо на путу, који нам предстоји, бити сведоци све већег развоја политичких, економских и културних односа две земље. Узвишеног Бога молим за здравље и успех Ваше екселенције и просперитет народа Републике Србије“, наводи се у честитки председника Ирана.
Вучић је примио честитку председника Републике Азербејџан Илхама Алијева, у којој се истиче да се Србија свестрано развија и постиже резултате као и да Азербејџан придаје велики значај развоју добрих односа.
"У своје лично име и у име народа Азербејџана упућујем Вам искрене честитке за Дан државности Србије. Захваљујући Вашем одлучном вођству, пријатељска Србија се свестрано развија и постиже велике резултате. Резултати ванредних парламентарних избора, одржаних крајем 2023. године су још једном доказали подршку Вашој националној политици, Вашу доследност и поверење које српски народ има у Вас", наводи се у честитки Алијева, саопштила је прес служба председника Србије.
Алијев је истакао да Азербејџан придаје велики значај развоју добрих односа са Србијом, који су засновани на традиционално добрим односима и обостраном поштовању и подршци.
Честитку су поводом Дана државности упутили и председник Државе Палестине Махмуд Абас, члан Председништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић и председница Републике Грчке Катерина Сакеларопулу.
”У име Државе Палестине, палестинског народа и у своје лично име, упућујем најсрдачније честитке са најлепшим жељама Србији и њеном народу за даљи напредак и просперитет, а Вашој Екселенцији здравље, срећу и успех”, стоји у честитки председника Абаса.
Члан Председништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић, честитајући председнику Вучићу Дан државности Републике Србије, уз искрене жеље за трајни просперитет Србије, у честитки изражава уверење да ће се у духу доборосуседских односа Србије и БиХ, сарадња подизати на још виши ниво, уз успешну реализацију пројеката од обостраног интереса.
Председница Републике Грчке Катерина Сакеларопулу у честитки председнику Вучићу истиче изузетно добре односе Србије и Грчке, као и блиску сарадњу, која се успешно унапређује у многим областима, а базирана је на историјским везама и искреном пријатељству два народа.
Честитке су упутили и генерални гувернер Аустралије Дејвид Харли, председник Републике Кореје Јун Сук Јол, ДСР Шри Ланке Ранил Викремесинге, председник Монголије Укна Курелсук, председник Сингапура Тарман Шанмагаратнам, председник Републике Габон у прелазном периоду Брис Клотар Олигви Нгуема, председник Јужноафричке Републике Матамела Сирил Рамапоза, председник Републике Јерменије Армен Саркисјан, председник Киргијске Републике Садир Жапаров и председник Туркменистана Сердар Бердимухамедов.
Погледајте и:
Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2024
СРБИЈА
Бајден честитао Вучићу Дан државности: Споменуо све сем територијалног интегритета Србије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала