Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Операција „лажне заставе“: Ко стоји иза летака на северу КиМ

© Tanjug / STRПротест у Северној Митровици
Протест у Северној Митровици - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2024
Пратите нас
Утисак је да су леци фантомске организације „Народна одбрана“ дело некога ко покушава да намерно окрене пажњу међународне заједнице према Србима и да их прогласи чиниоцем угрожавања безбедности на северу Косова, а то ми личи на Приштину, каже доскорашњи шеф скупштинског одобора за КиМ Милован Дрецун.
Одмах после завршеног протесног скупа који су Срби одржали у Косовској Митровици због репресивних мера Приштине међу којима је последња укидање динара као платежног средства, на улицама овог града осванули су леци које потписује извесна „Народна одбрана” а у којима се позива на „отпор Куртијевој полицији”.

Опробани рецепт за „одбрану“ од Срба

Српска листа одмах је упозорила грађане да не наседају на овакве злонамерне провокације и замолили их да остану мирни, јер су овакве акције, како су рекли, ко год их спроводи, усмерене против мира и чине се са злом намером у циљу даље дестабилизације, како би се Срби окривили за евентуалне нове инциденте.
Са оваквим ставом се слаже и Милован Дрецун, доскорашњи председник скупштинског одбора за Косово и Метохију, уз подсећање да су се својевремено на Северу КиМ исто тако преко ноћи појавили и натписи неидентификоване групације која је себе називала „Северна бригада“.
„Имали смо ситуацију у Звечану када је дошло до сукоба са Кфором које су по нас имале тешке последице а до дан данас није разрешено у ствари ко је у томе учествовао и организовао. Јер имали смо мирне протесте које је тада организовала Српка листа, где је одједном нека група људи напала припаднике Кфора. Пре тога смо имали проглашење од стране Приштине две непостојеће терористичке организације - „Северна бригада“ и „Цивилна заштита“, што је Приштина искористила. Доказа да су те организације заиста постојале нена ни до данас, осим графита који су се тада појавили. Међутим, Приштини је то било довољно да би у ствари могла да оправдава присуство својих специјалних јединица и терор који су спроводили над Србима,“ подсећа Дрецун.

Приштина не преза ни од чега

Сада је такође, додаје наш саговорник, ситуација где Приштина трпи критике дела међународне заједнице због својих једностраних потеза, посебно због одлуке везне за укидање динара.
„Одједном се сада, како ми се чини, са овим лецима покушава да, како би они рекли, створи претња стабилности и миру. Не знам од кад су исписивање графита и леци тероризам. Овај летак је такође од непостојеће организације и бојим се да су то активности које Приштина спроводи као тајне, и да спадају у операцију „лажне заставе“ да би се припремио терен за неке нове насилне акције,“ упозорава Дрецун.
Наш саговорник сматра да би те акције могле да буду усмерене ка онемогућавању функционисања здравственог и образовног система или предузимања неких нових насилних акција од стране Приштине.
„Никада не знамо шта Приштина намерава али ми се све чини да неко сада покушава да намерно окрене пажњу међународне заједнице према Србима и да их прогласи чиниоцем угрожавања безбедности на северу Косова,“ оцењује Дрецун.
Из Српске листе, су поручили да ће српски народ са Косова и Метохије мирним методама наставити да се бори за заштиту својих права и интереса на овим просторима, као и да је очигледна намера да се оваквом пропагандом Срби представе као насилни и да се скрене притисак са Приштине који се на њу врши због угњетавања Срба.
Косовска Митровица - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2024
СРБИЈА
Српска листа: Грађани да не наседају на летке тзв. „Народне одбране“ у Косовској Митровици
Протест у Северној Митровици - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2024
СРБИЈА
Нећете нас протерати с наших огњишта! Велики протестни скуп Срба на КиМ због одлуке о динару /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала