- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

„Википедија“ на српском и ове године заузела прво место на светској листи

© Фото : Pexels/Photo by Vlada Karpovich лаптоп
лаптоп - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2024
Пратите нас
Википедија на српском нашла се на првом месту по доприносу поверљивости чланака на интернет енциклопедији захваљујући глобалној кампањи уређивања референци #1Либ1Реф – један библиотекар, једна референца.
Уредници Википедије, њих 28, ставило је 11.984 референци у чланке у којима су фалиле.
Од 2016. је почела сваке године да се спроводи кампања уређивања референци у циљу повећања поузданости и поверљивости чланака на онлајн енциклопедији.
Кампања је заслужна за додавање нових и проверених извора података. На тај начин побољшана је поузданост Википедије.
„Интернет енциклопедија је једно од првих места на које читаоци долазе при потрази за информацијама и због тога су ове кампање посебно значајне“, навела је Википедија Србија у саопштењу.

Највише унетих референци

За најбољег уредника кампање је проглашена српска учесница Николина Шепић која је унела више од 5.600 референци. Такође, четири уредника Википедије на српском су се нашли међу 10 најбољих уредника кампање.
Онлајн енциклопедија на српском језику је четврту годину заредом заузела прво место будући да је забележила највише унетих референци. После Википедије на српском је Википедија на македонском са унетих 4.248 референци и на индонежанском са 3.440 унетих референци.
Викимедија Србије учествује у кампањи последњих седам година. Од тада је додато више од 57.000 референци у чланке.
Учествовала је у кампањи додавања референци на Википедији #1Либ1Реф (један библиотекар, једна референца) и притом сарађивала са Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић” и Викимедијином заједницом Републике Српске.
Кампања је трајала од 15. јануара до 5. фебруара 2024. године. У њу су били укључени библиотекари и други заинтересовани људи. Викимедија Србије је такође глобални координатор кампање, пренео је „Биз лајф“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала