- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Након Берлина и Париз: Макрон и Зеленски потписали споразум о гаранцијама безбедности за Украјину

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаПредседници Украјине и Француске Владимир Зеленски и Емануел Макрон
Председници Украјине и Француске Владимир Зеленски и Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2024
Пратите нас
Председник Француске Емануел Макрон и председник Украјине Владимир Зеленски потписали су у Паризу билатерални споразум о гаранцијама безбедности за Украјину.
Према речима Макрона, рок важења споразума је 10 година и укључиће војну помоћ у висини од три милијарди евра током 2024. године.
Како је рекао, споразум подразумева испоруку савремене војне опреме Украјини, војну обуку украјинских војника, као и јачање обрамбене индустрије Украјине. Реч је, како је додао, о заједничким француско-украјинским компанијама за производњу оружја у Украјини.
Претходно је споразум о гаранцијама између Украјине и Немачке потписао Зеленски током његове посете Берлину.
Подсетиимо, крајем прошле године, Украјина и Велика Британија потписале су споразум о гаранцијама безбедности, а документ ће, како је наведено, важити до ступања Украјине у НАТО.
На прошлогодишњем самиту НАТО-а у Виљнусу земље „Велике седморке“ су објавиле декларацију о подршци Украјини, али обавезе у сфери безбедности које се у њој спомињу не предвиђају конкретне рокове реализације, као и претходна обећања о чланству Украјине у НАТО-у.
Кијев се нада да ће „гаранције безбедности“ почети да функционишу до самита НАТО-а у Вашингтону 2024. године. Оне би могле да буду формиране као билатерални споразуми с Француском, Немачком, САД и низом других земаља о дугорочном финансирању, војним испорукама и обуци војника.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала