- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Удар на Мандића због заставе коју штити закон Црне Горе

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Скупштине ЦГ Андрија Мандић
Председник Скупштине ЦГ Андрија Мандић - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2024
Пратите нас
Подизање кривичне пријаве дела опозиционих посланика против председника Скупштине Црне Горе Андрије Мандића због истицања тробојке правно је бесмислено и реч је класичној политичкој представи, каже за Спутњик Жана Прашчевић Милачић, саветник за правна питања Андрије Мандића.
Демократска партија социјалиста (ДПС), Социјалдемократе (СД), Хрватска грађанска иницијатива (ХГИ) и Демократска унија Албанаца (ДУА) поднели су Специјалном државном тужилаштву кривичну пријаву против председника Скупштине Црне Горе и лидера Нове српске Демократије Андрије Мандића.
Шеф посланичког клуба ДПС-а Андрија Николић изјавио је да је пријава поднета због сумње да је Мандић починио кривично дело злоупотреба службеног положаја.
„Мандић је супротно закону у свом кабинету истакао заставу стране државе, која је уређена Законом о употреби заставе, грба и химне државе Србије, а званице нису били представници државе Србије, и тиме унизио Скупштину“, рекао је Николић.
Посланик ДПС-а је казао да је Мандић истицањем заставе која је застава једног народа извршио дискриминацију.

Правна бесмислица – тробојка заштићена законом

Иако је такозвана тробојка због које је подигнута пријава историјска застава Црне Горе и као таква заштићена законом, опозициони посланици сумњају да је Мандић починио кривично дело злоупотреба службеног положаја, додаје Жана Прашчевић Милачић.

„Ова кривична пријава је, да се жаргонски изразим – правно бесмислена из неколико разлога. Пре свега, јер не постоје елементи ниједног кривичног дела, а камоли дела злоупотребе службеног положаја, које постоји онда кад службено лице противправним искоришћавањем свог службеног положаја или овлашћења, прекорачивањем граница свог службеног овлашћења или невршењем своје дужности прибави себи или другом корист, или другом нанесе штету или теже повреди права другог. Наиме, причамо о застави која постоји у кабинету председника Скупштине а то је застава која је заштићена конкретно Законом о државним симболима и Дану државности Црне Горе и то је закон који је на снази“.

У члану 28 тог Закона наведено је да државни и војни симболи Књажевине Црне Горе, Краљевине Црне Горе, Народне Републике Црне Горе, Социјалистичке Републике Црне Горе и Републике Црне Горе који су утврђени Законом о грбу и застави из 1993. године, уживају заштиту као државни симболи.

На терет тужиоцима кривично дело лажно пријављивање

А у том закону је описан изглед заставе која се налази у Мандићевом кабинету, тако да је јасно да је кривична пријава политички мотивисана ради стицања политичких поена и покушају наношења штете председнику Скупштине, истиче Вања Прашчевић Милачић.
„Правно, то ће ценити надлежно државно тужилаштво, али је јасно да не постоје елементи не овог, него било ког кривичног дела. Међутим, Кривични законик подразумева и нека кривична дела која постоје како би се заштитили појединци од неоснованог пријављивања. Па тако у Кривичном законику, у члану 388 постоји и кривично дело лажно пријављивање које постоји онда кад неко пријави неко лице да је учинило кривично дело које се гони по службеној дужности, а зна да то лице није учинилац тог дела за које је у основном облику запрећена казна затвора од три месеца до три године“.
Мандићев правни тим очекује да ће надлежно државно тужилаштво кад оцени основаност кривичне пријаве против Мандића, оценити и да ли постоје елементи неког другог кривичног дела и да ће поступити по закону и покрену поступак.
„Ми, наравно очекујемо да ће они сами проценити да у поднесеној кривичној пријави постоје елементи кривичног дела лажног пријављивања и да ће покренути поступак у том правцу. Уколико то не учине ми ћемо као правни тим размотрити који су наши евентуални будући правни кораци, о чему ћемо, наравно, обавестити јавност“, закључила је Жана Прашчевић Милачић.
Погледајте и:
Тробојка у Пљевљима - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2024
РЕГИОН
Сретењска академија у Пљевљима изазвала буру у Црној Гори
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала