Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: ЕУ или нема или не жели да примени механизме према Приштини, очекујем позив у Брисел

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је у Минхену разговарао са високим комесаром за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом и специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, и да му се чини да ЕУ или нема или не жели да примени механизме према Приштини која на сваки начин покушава етнички да очисти КиМ од Срба.
"Рекли смо да желимо да будемо на сваком састанку али да желимо да видимо резултате. Говорили смо о динару, једној од подмуклих лажи Куртија, који овде свима прича да смо у тромесечном транзиционом периоду јер то значи да се људима на КИМ неће одузимати динари, али је трансфер новца заустављен на сваки начин", рекао је Вучић новинарима другог дана Минхенске безбедносне конференције.
Додао је да за то нема решења и да очекује позив у Брисел ових дана.
"Борељ је коректан и разуме шта се дешава, али слаба вајда", рекао је Вучић.
Вучић је навео да Лајчак и Борељ добро разумеју ситуацију на КиМ, али да не могу ништа да предузму без подршке држава чланица ЕУ.
На питање ко је на састанцима показао веће разумевање за ситуацију на КиМ, европски или амерички званичници и да ли они уопште желе да уђу у решавање проблема који је настао због одлуке Приштине да укине динар на КиМ, Вучић је одговорио:
"Па како ко, али разумеју и Борељ и Лајчак, они нису слепи, знају они то све, али морате да имате подршку држава чланица да се нешто предузме".
Вучић је додао да не жели да коментарише то да ли стварно постоји та подршка или не.
Подсетио је да је од јутрос у Минхену имао састанке са америчким конгресменима, да је разговарао са председником највеће немачке савезне државе Баварске Маркусом Зедером, кинеским министром спољних послова Ванг Јиом, као и председавајућим Оебса Јаном Боргом и најавио да се вечерас очекују још значајнији разговори за америчким представницима и из дубоке државе који одлучују о судбини Србије и доносе одлуку за наш регион.
"Значајно је што смо конгресменима могли да говоримо шта се збива. Добро је што ће вечерас на радној вечери бити још више Американаца који доносе одлуке, али и Европљана", рекао је Вучић.
Он је најавио да ће 15. марта у Београд доћи председник Баварске Зедер и да ће бити дочекан како велики лидери и заслужују.
"Било је још добрих вести али не могу да их саопштим за сада. Биће важних посета за Србију, које ће генерисати положај Србије. Сада ме чекају други важни састанци, а онда у глуво доба ноћи надам се да ће нам дати да полетимо за Београд", рекао је Вучић.
Поводом изјаве хрватског председника Зорана Милановића, који је рекао да Србија не води хибридни рат већ "купусару" од политике, Вучић је поручио да је то једна права и врхунска политика и да би било добро да и они такву воде.
"Купусарска политика - одлична политика. Ми волимо купус, волимо да једемо, имамо врхунски купус у Футогу, па добро, има још мало да сачека, кад дође сезона футошког купуса, послаћу му главицу купуса да види да је то једна права и врхунска политика. Дај Боже да и они такву воде", рекао је Вучић и додао да се са хрватским премијером Андрејем Пленковићем није видео, чак ни успут.
Вучић је, одговарајући на питања новинара да ли је на безбедносној конференцији у Минхену „иза сцене“ било неких нових притисака на Србију по питању КиМ и Русије, рекао да по питању КиМ није, док по питању Русије јесте, напоменувши да је то већ уобичајено на сваком месту и на сваком кораку.
У том контексту прокоментарисао је и смрт Алексеја Наваљног, наводећи да ће се истрагом утврдити из ког разлога је преминуо.
„Сад ово после Наваљног, то је веома тешка ситуација. Трагедија и лоша вест за сваког нормалног човека. Да ли је преминуо из овог или оног разлога то ће истрага било чија да установи, али свакако лоша вест и она доприноси још тежој атмосфери“, рекао је Вучић.
Додао је да се та атмосфера могла осетити и на конференцији у Минхену.
„Тако да ми смо сувише мали да бисмо били било какав суштински фактор, осим што нико не жели да види да на било који начин имамо другачији став од става већине“, казао је Вучић.
Иначе, на Минхенској безбедносној конференцији говорила је и супруга Наваљног, а многи западњаци замерили су Вучићу што јој није аплаудирало.
 Александар Вучић  - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2024
СРБИЈА
Вучић са сенаторима САД и шефом кинеске дипломатије у Минхену о угрожености српског народа на КиМ
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала