- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медији: У Немачкој случајно открили државну тајну о подморницама НАТО у близини „Северних токова‟

© AP Photo / Swedish Coast GuardЦурење гаса на гасоводу "Северни ток 2" у водама Шведске
Цурење гаса на гасоводу Северни ток 2 у водама Шведске - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2024
Пратите нас
Званичници из Штралзунда у Немачкој случајно су 2018. године скинули вео тајности са података о подморницама НАТО приликом објављивања докумената о изградњи гасовода "Северни ток 2", преноси немачко издање Билд.
Према писању листа, 2018. године званичници Министарства рударства Штралзунда објавили су на званичном сајту дозволу за изградњу Северног тока 2. Уз јавне податке процуриле су и поверљиве информације о подручјима деловања и наоружању подморница НАТО, наводи се у тексту.
Немачко Министарство одбране саопштило је да је дошло до кршења закона, јер објављени подаци омогућавају процену војних способности алијансе, наводи се у чланку.
Како преноси Билд, немачко савезно тужилаштво истражује цурење, а одговорнима прети казна до пет година затвора.

Инцидент на гасоводима

Компанија „Норд стрим 2 АГ“ је 26. септембра саопштила да се на једном од кракова „Северног тока 2“ (напуњеног техничким гасом након изградње) догодила ванредна ситуација у водама Данске у близини острва Борнхолм, праћена наглим падом притиска. Узроци нису познати, увиђај је у току, прецизирали су из компаније. Затим је оператор гасовода „Северни ток“, „Норд стрим АГ“, пријавио да је смањен притисак на оба крака (рад гасовода прекинут је крајем августа, али је он остао напуњен гасом). Узроци такође нису познати.
Рад гасовода „Северни ток“ обустављен је крајем августа због проблема са ремонтом „Сименсових“ турбина изазваних санкцијама Запада. Међутим, гасовод је остао напуњен гасом.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала