Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Војна сарадња Србије и Црне Горе природна – ако је не диктира НАТО

© Sputnik / Лола ЂорђевићДан државности Србије
Дан државности Србије - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2024
Пратите нас
Уколико је предложена сарадња Војске Србије и Војске Црне Горе резултат политике засноване на добросуседским и традиционалним односима онда је то добра вест, али ако је иницијатива те сарадње уследила из штаба НАТО пакта чија је Црна Гора члан, то је друга димензија сарадње.
Ово је мишљење професора др Митра Ковача, генерал-мајора у пензији и оснивача Евроазијског безбедносног форума, на најаву министра одбране Црне Горе Драгана Краповића да је званична Подгорица спремна да унапреди војну сарадњу са Србијом.

Природна сарадња, али ако је наредба…

Ковач каже да сарадња Србије као војно неутралне државе са чланицама НАТО пакта није неуобичајена.
„Ми смо имали вежбе са војском Америке, Немачке, Норвешке.. Тако да у смислу војне дипломатије и процедуре не постоје никакве препреке да се таква сарадња одвија, јер све је то израз политичке процедуре. Зато би сарадња у било ком облику са војском Црне Горе била, и требало би да буде природна, посебно сада када су се промениле и политичке прилике у Подгорици,“ истиче Ковач.
Ковач запажа да постоје ствари које нису природне на релацији две земље а које би кроз процес сарадње две војске могле лако да буду исправљене ако је изражена воља за сарадњом воља саме Црне Горе.
„Рецимо, оно што ми није природно јесте да се црногорски официри школују у Хрватској а да су прекинули школовање у Београду. Не кажем да се у домену неке нове војне сарадње то неће променити. Додуше, не верујем да ће водеће чланице НАТО то допустити али мислим да би то био један од потребнијих аспеката развоја сарадње две војске,“ истиче Ковач.

Неке ствари нису баш јасне

Оно што га, како каже, само буни јесте чињеница да је црногорски министар предлог о сарадњи војски Црне Горе и Србије изнео у Бриселу на састанку министара одбране земаља чланица НАТО, где је било речи и о Западном Балкану.
„Садржај сарадње треба да буде израз потребе једне и друге државе а не да буде диригован или наметнут од стране НАТО централе. Ако обе државе препознају садржај сарадње и друге елементе потребе сарадње у војној димензијим онда је то повољно и одише отопљавањем односа у било којој другој области,“ сматра Ковач.
Ковач истовремено подсећа да војну сарадњу у погледу вежби и обука Србија практикује и са другим чланицама НАТО пакта, али је приговорио што нема више сличних активности са чланицама ОДКБ-а са наше стране, у смислу истог односа и са Истоком, и са Западом.
Подсетимо, министар одбране Црне Горе Драган Краповић је, говорећи у Бриселу, поручио да је после савезништва у НАТО и пута ка Европској унији за Црну Гору трећи приоритет регионална сарадња укључујући и односе са Србијом као пријатељском земљом.

Црна Гора поштује војну неутралност Србије

Према речима Краповића, Црна Гора поштује неутрални пут Србије у војном смислу и заузврат очекују да се поштују одлуке Црне Горе.
Такође је најавио да са њихове стране постоји апсолутна спремност за продубљивање и сарадњу у више области, пре свега у војној медицини, АБХО и неким другим областима.
Иначе, на састанку министара одбране земаља чланица НАТО речено је да је Западни Балкан важан за Алијансу, као и да она подржава решавање несугласица дијалогом, мислећи на Косово и Метохију. Званичници НАТО истакли су значај одржавања стабилне ситуације на Западном Балкану а Србија је наведена као кључна земља за стабилност региона.
Погледајте и:
Војска Косова и БиХ - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2024
СРБИЈА
Откривамо забрињавајући план: Шта кажу у НАТО о јачању трупа на КиМ и наоружавању Приштине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала