- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Бели Руси и ренесанса српског позоришта: Како су руски уметници стварали српски балет и оперу

© Sputnik / Марија ЈаковљевићИзложба „Бели Руси и ренесанса српског позоришта“ у Руском дому
Изложба „Бели Руси и ренесанса српског позоришта“ у Руском дому - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2024
Пратите нас
Изложба „Бели Руси и ренесанса српског позоришта“ о историјату позоришта у Србији који је стваран под утицајем ,,белих“ Руса после Октобарске револуције, отворена је вечерас у Руском дому.
Оснивање балета у Србији, велики допринос развоју опере, професионализација сценографије и костимографије, утицај на режију - за све су то, између осталог, заслужни руски досељеници.

Из језгра културног успона у Србију

У Србију су дошли након сарадње са Станиславским, Немирович-Данченком, Мејерхољдом, Аном Павловом, Фјодором Шаљапином и многим другим легендарним уметницима, те донели искуство Московског художественог театра, Бољшој театра, петроградских Александринског и Маријинског театра, али и осталих установа у којима су стварали.

„На прелазу 19. у 20. век, у периоду бурног успона и културног развоја у Русији, када су стварали великани руске књижевности Толстој, Достојевски, Чехов, десила се и велика промена у позоришној уметности. Под утицајем Константина Станиславског створено је ново модерно позориште. То је доба и када се појављује филм и оно што знамо као Холивуд умногоме је настало на темељу система Станиславски“, истакао је Георгиј Енгелхарт, научни саветник у Руском дому.

Нажалост, подсетио је Енгелхарт, тај период бурног развоја свих грана позоришне уметности поклопио се са Октобарском револуцијом, крахом државе, страшним грађанским ратом у коме су многи изгубили животе и многи морали да напусте земљу:
„Многи уметници су тада дошли у Србију. Дошли су управо они који су били у жаришту најинтензивнијег културног развоја у Русији у првим деценијама 20. века као што је био редитељ Јуриј Љвович Ракитин, који је потекао из школе Станиславског. Они су донели своје велико професионално искуство и имали су чему да науче своје колеге у Београду и Србији која је много страдала током Великог рата. За Русе је Србија постала нова отаџбина која им је дала могућност да се остваре као уметници“.
© Sputnik / Марија ЈаковљевићЗа Русе је Србија постала нова отаџбина
За Русе је Србија постала нова отаџбина  - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2024
За Русе је Србија постала нова отаџбина

Модернизација српског позоришта

Весна Буројевић, директорка Музеја позоришне уметности у Београду који је уступио историјску грађу за изложбу, истиче да су врхунски уметници својим доласком унапредили позоришну уметност у Србији:
„Убрзали су развој и модернизацију позоришта у нашој земљи, основали оперу и балет, бавили се педагошким радом. Потпуна професионализација позоришне уметности дошла је заједно са уметницима из Русије. Драгоцени су подаци који су сачувани о тим људима. То није била компактна група, која је дошла у једном дану. Ради се о уметницима различитог профила и година, различитог трајања боравка у Србији, али сви су оставили известан траг“.
© Sputnik / Марија ЈаковљевићИзложба "Бели Руси и ренесанса српског позоришта" у Руском дому
Изложба Бели Руси и ренесанса српског позоришта у Руском дому - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2024
Изложба "Бели Руси и ренесанса српског позоришта" у Руском дому
Организатор изложбе и председник „Колорпрес групе“ Роберт Чобан је идеју за изложбу добио пишући текст о три таласа доласка Руса у Нови Сад:
„Први талас Руса дошао је после Октобарске револуције пре тачно 100 година, 1921. и то су бели Руси. Међу њима био је већ поменути Ракитин који је утицао на Миру Бањац и на многе наше уметнике. Други талас Руса је дошао 2008, а трећи талас почиње 2014. и интензивира се протекле две године. Тако да у Београду и Новом Саду имате десетине хиљада Руса који поново учествују у културном животу наше земље“.
Изложба у Руском дому, коју посетиоци могу погледати до 29. фебруара, сведочи о доприносу балерине Клавдије Исаченко која је основала прву балетску трупу у Београду, зачетак Балета Народног позоришта.
© Sputnik / Марија ЈаковљевићОснивање балета у Србији, велики допринос развоју опере, професионализација сценографије и костимографије, утицај на режију - за све су то, између осталог, заслужни руски досељеници
Оснивање балета у Србији, велики допринос развоју опере, професионализација сценографије и костимографије, утицај на режију - за све су то, између осталог, заслужни руски досељеници - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2024
Оснивање балета у Србији, велики допринос развоју опере, професионализација сценографије и костимографије, утицај на режију - за све су то, између осталог, заслужни руски досељеници
Ту су и балерине Нина Василјевна Кирсанова, Јелена Димитријевна Пољакова, балетски и брачни пар Јања Владимировна Васиљева и Анатолиј Михајлович Жуковски, оперски певачи Павел Фјодорович Холодков и Михаил Николајевич Каракаш, оперске певачице Софија Драусаљ Рудољфовна и Јелисавета Ивановна Попова и многи други.
Након Новог Сада, Беле Цркве и Београда, изложба ће гостовати у Новом Бечеју, као једном од места са највећом концентрацијом ,,белих“ Руса који су у Србију дошли између два светска рата.
Валериј Фокин - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2023
КУЛТУРА
Уметнички директор руског театра „Александрински“: Наступ у Народном позоришту је за нас испит
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала