- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лукашенко: С разлогом се страхује од могућности избијања трећег светског рата

© AFP 2023 / KAY NIETFELD GERMANY OUT240 немачких војника креће у Турску у оквиру НАТО мисије
240 немачких војника  креће  у Турску у оквиру НАТО мисије - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2024
Пратите нас
Председник Белорусије Александар Лукашенко сматра да страхови од могућности избијања трећег светског рата нису неосновани, јер је војна сила постала главни аргумент светских центара одлучивања.
„Војна сила је поново постала главни аргумент светских центара за решавање питања. Као да није ни било милионских губитака и страхота Првог и Другог светског рата. Сада нас је буквално запљуснуо информациони талас предосећања трећег светског рата о којем сви причају. И има разлога за забринутост“, рекао је Лукашенко, преноси агенција Белта.
Он је напоменуо да је у близини граница Русије и Белорусије распоређено на десетине хиљада војника НАТО, стотине оклопних возила, авиона и хеликоптера.

„У непосредној близини Белорусије и Русије, у оквиру операција Алијансе које се изводе у Европи, размештено је око 32.000 војника из контингената заједничких оружаних снага НАТО и САД, укључујући више од 1.000 јединица оклопних возила, око 160 артиљеријских система и минобацача, 235 авиона и хеликоптера“, рекао је белоруски лидер. Он је оценио да Запад свим силама жели да увуче Белорусију у рат.

Лукашенко је истовремено апеловао да се одбаце све илузије о могућности дипломатског решавања глобалног сукоба, јер међународно правно није у стању да ублажи тензије.
„Ауторитет међународних организација је потпуно дискредитован. Институције неких од њих се отворено користе за промовисање интереса конкретних земаља. Белорусија није једна од њих“, закључио је он.
Погледајте још:
МиГ-31 са ракетом Кинџал - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2024
РУСИЈА
Путин упозорава: Светски рат ће довести читаво човечанство на ивицу уништења
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала