- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Спутњик открива – на Женевском језеру ниче биста Новака Ђоковића: „Сваки Србин ће бити поносан!“

© Sputnik / Спутњику уступио Саша ПешићСаша Пешић и Новак Ђоковић
Саша Пешић и Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2024
Пратите нас
Ексклузивно
У француском граду Тонон Ле Бен биће направљена биста Новака Ђоковића, док ће тениски центар носити име српског аса. Иницијативу су покренули Саша Пешић, председник удружења „Сви Срби у Паризу“ и Драгослав Куле Перишић, легенда мотоциклизма. Спутњик открива како је дошло до тога да се Новаку на овакав начин одаје част у граду на Женевском језеру.
Тонон Ле Бен је највећи град на Женевском језеру са француске стране, али осим те чињенице Србији ће ускоро бити познат и као први европски град у коме ће се налазити биста Новака Ђоковића, најбољег тенисера свих времена.
Главни иницијатор овог пројекта је Саша Пешић, човек који се годинама уназад труди да очува српску традицију у Француској, а у томе му је помогао и Аранђеловчанин који живи у Тонон Ле Бену Драгослав Куле Перишић, иначе легенда мотоциклизма.
„У новембру прошле године сам у Паризу примио делегацију скупштине општине града коју је предводио сам председник општине Кристоф Армажон. Ту сам изнео своју идеју, представници скупштине су веома били заинтересовани и одмах су показали симпатије за ту идеју, међутим на сцену је ступио Куле Перишић који је најзаслужнији. Разрадили смо пројекат, а он је све време учествовао у преговорима са члановима скупштине“, испричао је за Спутњик Пешић који је председник удружења „Сви Срби у Паризу“.
Неколико месеци касније организован је састанак на којем је и званично договорено да се почне са радом на бисти. Уз то ће и тениски комплекс у Тонон Ле Бену носити име по српском асу.

„Јуче је била заказана ванредна седница скупштине општине где је главна тема била биста и именовање хале и целог комплекса тениских терена који ће носити име Новака Ђоковића. После тог састанка усвојена је једногласна одлука на челу са председником општине да се у граду постави биста Новака Ђоковића и да се хала и тениски комплекс назову по његовом имену. То је изузетно сјајна вест која треба да уздигне српско-француске односе, али и да будућим генерацијама покаже да сви ми као појединци можемо много да учинимо за имиџ српског народа у свету и да ојачамо односе са земљама у којима живимо“, истакао је господин Пешић.

© Sputnik / Спутњику уступио Саша ПешићДрагослав Куле Перишић и Саша Пешић са градоначелником општине Тонон Ле Бен
Драгослав Куле Перишић и Саша Пешић са градоначелником општине Тонон Ле Бен - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2024
Драгослав Куле Перишић и Саша Пешић са градоначелником општине Тонон Ле Бен
Идеја о томе да лик српског спортисте краси француски град није дошла преко ноћи, а шта јој је претходило открио је председник удружења „Сви Срби у Паризу“.
„Без комплетне историје не може да се схвати цела идеја и одлука скупштине прелепог града на Женевском језеру. Пре неколико година шампион мотоциклизма Драгослав Куле Перишић боравио је у Бриселу где се упознао са француским политичаром српског порекла Андрејом Котарцем. Андреј га је упознао са његовим оцем Драганом који је изузетно поштован и виђен у граду и ту се најпре родила идеја о партнерском односу између највећег града на Женевском језеру са фаранцуске стране и Аранђеловца. Перишић је заједно са Котарцем организовао низ састанака и већ 2022. године прва делегација дошла је у Аранђеловац јер је Куле Перишић из места поред Аранђеловца. Дошли су на дан општине Аранађеловца. У децембру исте године фолклорно удружење „Абрашевић“ је посетило Тонон Ле Блен. После посете српско-француско пријатељство се издигло на још један виши ниво“, испричао је Пешић како је све почело.
© Sputnik / Спутњику уступио Саша ПешићДрагослав Куле Перишић и градоначелник општине Тонон Ле Бен
Драгослав Куле Перишић и градоначелник општине Тонон Ле Бен - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2024
Драгослав Куле Перишић и градоначелник општине Тонон Ле Бен
Идеје су само наставиле да се ређају, а већ током наредне посете делегације француског града Аранђеловцу почело је да се говори о томе да се на неки начин ода част Новаку Ђоковићу.

„Нареди корак је било лето 2023. године где сам са Кулетом Перишићем дочекао делегацију која је дошла у Аранђеловац и већ смо тада почели да говоримо о разним пројектима, идејама како би оставили печат поколењима. Сматрамо да је Новак Ђоковић не само најбољи тенисер и спортиста свих времена него је као личност прави представник српског народа са свим својим људским квалитетима поред спортских. Најбоља личност да остави печат у Француској“, објаснио је Пешић.

Човек који се труди да српска деца не забораве своју историју и порекло верује да ће биста у француском граду бити од великог значаја за српски народ.
„Ово је велика ствар за цео српски народ, а нарочито за дијаспору у Француској. Ја као председник удружења „Сви Срби у Паризу“ последњих година покушавам да на најбољи начин промовишем српски језик, традицију и културу, али радимо много и на очувању српског идентитета и на ублажавању асимилације Срба друге, треће, четврте генерације у Француској. Надам се да ће се сваки Србин који живи у Француској осећати веома поносним што успевамо да учинимо нешто што ће бити забележено на посебан начин и да ће овим Новак Ђоковић постати бесмртан у Француској“, истакао је Пешић.
Када ће биста бити готова и како ће се цео догађај именовања тениског комплекса одвијати биће договорено заједно са најбољим тенисером света и његовим тимом.
„Крајем марта требало би да се догоди састанак са Новаком и његовим тимом како би се нашао прави датум када и Новак може да присуствује инаугурацији бисте. Председник Француске тениске федерације је потврдио догађај тако да ће ово бити догађај који ће бити веома важан за све нас. Важно је напоменути да је ово прва биста и једина биста у Европи. Једна се налази у Кливленду, једна је направљена у Кини, али ово је прва биста у којој учествује француски град који одаје признање најбољем тенисеру света и легенди спорта“, рекао је Пешић.
Француска је међу тениским обожаватељима синоним за Ролан Гарос, а Гренд слем на шљаци за Рафаела Надала који је 14 пута био крунисан у Паризу. Због тога чини се Новак није био увек омиљен у Француској, али Пешић је објаснио да се ситуација у последње две године променила.

„Захваљујући резултатима које је Новак последње две године постигао, допринео је да се у француској јавности промени мишљење. Прошле године је одушевио све у Француској због три освојена Гренд слема. У многоме су променили мишљење, чак и они који подржавају Надала и Роџера Федерера ипак сви знају да је најбољи свих времена Новак. Ово ће француска јавност дочекати са одушевљењем јер је Новак успесима и ставом допринео да му Французи одају признање без обзира на то кога више воле“, истакао је Пешић.

Познато је да Новак изузетно цени културу и језик сваке државе у коју оде и да се труди да то поштовање покаже на најбољи могући начин. Управо због такве особине морали су да га заволе и Французи.
„Новак је урадио јако лепу ствар на последњем Ролан Гаросу. Дао је интервју за француску телевизију на француском језику, то нам говори колико је велики и колико је учинио да покаже ширину и величину како своју тако и српског народа. Као удружење смо 2021. и 2023. године организовали прославу и сам Новак ми је током прославе захвалио што чувамо српство далеко од Србије. То нам је био подстрек за иницијативу, он је прави представник српског народа у свету“, закључио је за Спутњик Саша Пешић.
Карлос Алкарас - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2024
СПОРТ
Како је Алкараса уништило „проклетство Најка“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала