- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

После раскида са ХБО због Украјине, Биковић снима у Русији и Кини

© Tanjug / Раде ПрелићМилошу Биковићу награда „Татјана Лукјанова” Београдског драмског позоришта
Милошу Биковићу награда „Татјана Лукјанова” Београдског драмског позоришта - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2024
Пратите нас
Глумцу Милошу Биковићу данас је у Београдском драмском позоришту уручена награда „Татјана Лукјанова” за вишегодишњи уметнички допринос том театру и позоришном животу Србије. Популарни глумац је том приликом најавио нови филмски пројекат који ће снимати у Русији и Кини.
Биковић је недавно био у жижи јавности након што је на вест да ће играти у трећој сезони америчке серије „Бели лотос“ реаговало украјинско Министарство спољних послова и упитало компанију ХБО да ли је у реду да сарађују са „особом која подржава геноцид и крши међународно право“, што је резултирало тиме да до сарадње српског глумца и америчке компаније не дође.
То није утицало на Биковића те он планира више пројеката током ове године:
„Као што смо видели планови су подложни променама и у позитивном и негативном смислу, али ова година ће за мене бити испуњена пројектима. Већ сада распоред ми је пун. Прекосутра почињем снимање руско-кинеског филма 'Црвена свила'. Снимаће се у Кини и Русији. Играм руског царског агента који ради за Комунистичку партију Русије и покушава да помогне одбеглим члановима Комунистичке партије Кине за којима је потера“.

Занемарена доброта

Поред успешне филмске каријере Биковић не запоставља театар о чему сведочи и награда која му је данас додељена:
„Позориште се, као и човек, састоји од духа и тела. Без духа, тело је трулеж и претвара се у прах. Зато је позориште тачка сусрета духа и тела, који тријумфују у стваралачком чину“, рекао је Биковић примивши признање.
© Tanjug / Раде ПрелићИграћу руског царског агента
Играћу руског царског агента - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2024
Играћу руског царског агента
Признао је да би у свом глумачком бићу волео да има кроткост глумице Татјане Лукјанове:
„Она је зрачила љупкошћу и кроткошћу. Те особине су плодови доброте. Мислим да је доброта занемарена као нешто што се подразумева, а она је заправо највећа вредност коју човек може да поседује,а самим тим и уметник. Из те доброте произилази и креативност и сви остали дарови“.

На сцени са Драганом Николићем

Биковић се присетио да је прве позоришне кораке, са 14 година, направио управо у Београдском драмском уз великог Драгана Николића:
„Имао сам једну реплику и једну сцену. После тога ме ставе у кутију и избаце са сцене, што је одговарало мојим глумачким достигнућима. Онда сам седео током целе представе и потом слушао разговоре старијих колега у бифеу што је за мене било драгоцено искуство. Упознао сам живот глумаца иза сцене“.
Популарни глумац са успешном филмском каријером, у Београдском драмском позоришту остварио је запажене улоге у представама „Мој син само мало спорије хода” Ивора Мартинића, „Кад су цветале тикве” Драгослава Михаиловића, „Лаж” Флоријана Зелера.
Признаје да мало времена проводи у театру који му много значи:
„По времену које проводим у позоришту није ми на првом месту, али по томе како се осећам када сам на сцени, јесте“.
© Sputnik / Марија ЈаковљевићКутак за Јагоша Марковића у Београдском драмском позоришту
Кутак за Јагоша Марковића у Београдском драмском позоришту - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2024
Кутак за Јагоша Марковића у Београдском драмском позоришту

Сећање на Јагоша и настрадале ученике

Београдско драмско позориште прославило је данас 77. рођендан уручењем награда заслужним појединцима и освртом на све оне који су свој рад уградили у театар на Црвеном крсту, основан 12. августа 1947. године.
„Данас ћемо се сетити свих који су стварали наше позориште. Сетићемо се и нашег драгог Јагоша Марковића чији смо кутак направили на месту где је обично остављао бицикл, уз две фотографије из његових представа 'Сумрак богова' и 'Дивље месо', његов цитат да је 'позориште пречица до људске душе' и поруку да га БДП и даље много воли. А вечерас ћемо се сетити и пострадале деце из Рибникара и њиховог чувара Драгана. Сетићемо се јер ћемо имати премијеру 'Гидионовог чвора' која говори о теми која нас се толкико тиче“, рекао је директор БДП-а Југ Радивојевић и најавио да ће током 2024. имати око 330 представа у кући и преко 50 на гостовањима.
© Tanjug / Раде ПрелићБеоградско драмско позориште прославило 77. рођендан доделом награда најзаслужнијима
Београдско драмско позориште прославило 77. рођендан доделом награда најзаслужнијима - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2024
Београдско драмско позориште прославило 77. рођендан доделом награда најзаслужнијима
Специјална награда БДП-а за партнерску игру припала је Иви Илинчић и Светозару Цветковићу за улоге Маргарете и Фауста у представи „(Пра)Фауст“ Ј.В. Гетеа у режији Бориса Лијешевића уз оцену да су „њих двоје, обоје ухваћени у ђаволску игру Мефиста, са специфичним глумачким даром и средствима створили дирљиву и потресну слику трагично промашених и протраћених живота“.
Награда за уметничко остварење у представама Београдског драмског позоришта уручена је Ани Јанковић за режију представе „Тихо, тише“ Милице Радојчић, Жиги Дивјаку за ауторство представе „Будућност“ (копродукција са Местним гледалишчем љубљанским) и Озрену Грабарићу за улоге Мефиста у представи „(Пра)Фауст“ и Швејка у истоименој представи у режији Вељка Мићуновића.
За сарадника годинепроглашена је Драгана Удовичић, официјални фотограф БДП-а.
Награда за радни допринос „Михајло Фејзуловски“ припала је Драгани Ивковић за одржавање костима, Сектору шминке (Марија Миловановић, Наталија Пантић и Марија Сибиновић), шефу реквизите Горану Милошевићи и мајстору сцене Горану Поповићу, као и организаторима у уметничком сектору (Биљана Рамић, Ивана Шелендић, Бојана Мишић Дрнда, Миња Савовић)и продуценту ТВ БДП-а Милошу Видовићу Бакију.
Милош Биковић - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2024
КУЛТУРА
ХБО Биковићу исплаћује хонорар иако не глуми у серији, глумац донео одлуку која ће одушевити многе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала