- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Амерички медији: Самит Г20 показао изолованост САД на међународној сцени

© AFP 2023 / PABLO PORCIUNCULAБанер са логом министарског састанка Г20 у Бразилу
Банер са логом министарског састанка Г20 у Бразилу - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2024
Пратите нас
Противљење Сједињених Америчких Држава прекиду ватре у Појасу Газе наишло је на критике током дводневног самита министара спољних послова земаља Г20, што је најновији знак изолације Вашингтона по том питању, пише Вашингтон пост.
Бразилски министар спољних послова Мауро Виеира, домаћин овогодишњег самита, започео је састанак осуђујућу парализу Савета безбедности Уједињених нација, где су САД претходно уложиле вето на трећу резолуцију о моменталном прекиду ватре у Гази.
"Ово стање неактивности резултира губитком невиних живота", истакао је Виеира.
Састанак је био затворен за јавност, међутим амерички лист наводи да је мала група новинара слушала седницу јер су на слушалицама и даље могли да се чују коментари званичника, без знања бразилских домаћина.
Аустралија, блиски савезник Сједињених Држава, подржала је тренутни прекид ватре у Гази и упозорила на даљу девастацију која би могла да буде резултат израелске најављене војне кампање у јужном граду Рафи, где је побегло више од милион расељених Палестинаца.
"Поново поручујемо Израелу. Не идите овим путем. То би било неоправдано", рекла је представница Аустралије Кети Галагер.
Јужна Африка, која је оптужила Израел да је извршио геноцид у Гази, поручила је да су светски лидери допустили да Израел прође некажњено.
"Изневерили смо народ Палестине", рекао је јужноафрички шеф дипломатије Наледи Пандор.
Коментаре које су поједини новинари случајно могли да чују указали су на "оштар контраст" у односу на скуп Г20 у Индији прошле године, где је амерички државни секретар Ентони Блинкен покушао да уједини светске силе у осуди руске специјалне војне операције на Украјину, пише Вашингтон пост.
У то време, Блинкен је наишао на пријемчивију публику када се позвао на Повељу Уједињених нација и принципе суверенитета како би критиковао акције Русије.
Међутим, лист пише да су се у Бразилу дипломате позвале на исте принципе како би критиковале рат у Гази, док су Сједињене Државе стале у одбрану Израела.
"Да смо, на пример, били уједињени око принципа наведених у Повељи УН, трагедија у Палестини не би трајала више од три месеца", рекао је јужноафрички министар.
Лист пише да је једино Аргентина делимично била на страни САД, пошто је званичник из те земље осудио "терористичке акције Хамаса" и позвао на "безусловно ослобађање талаца".
Блинкен је на састанку изнео став Вашингтона који не подржава моментални прекид ватре јер би то, према његовим речима омогућило Хамасу да поново нападне Израел.
У израелској офанзиви на Појас Газе, од 7. октобра, страдало је више од 29.000 Палестинаца, док их је нешто мање од 70.000 повређено.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала