- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Лекари из Републике Српске завршили преглед Ратка Младића, добили и додатне информације

© AP Photo / Peter DejongРатко Младић
Ратко Младић - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2024
Пратите нас
Тим лекара Универзитетског клиничког центра Републике Српске завршио је прегледе Ратка Младића у притворској јединици у Хагу. Тим је ступио у контакт и са Стојаном Жупљанином, који је са Младићем у притворској јединици, а који је лекарима пренео значајне податке о Младићевим здравственим проблемима.
Од Жупљанина смо узели податке о томе колике су могућности Младића при обављању свакодневних активности, што ће допринети нашем генералном налазу, односно конзиларном мишљењу које ћемо доставити Хашком трибуналу, рекао је генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић.
Навео је да је Младићу било драго што су га посетили доктори из Српске, као и могућност да на српском језику каже које има тегобе, преноси РТРС.
Ђајић је јуче у изјави за РТРС рекао да код генерала Ратка Младића доминирају кардиолошке и неуролошке тегобе.
„Урадили смо потребне међународне тестове преведене на наш језик и кроз те тестове ћемо направити одређену анализу“, рекао је судски психијатар Милан Стојаковић.
Кроз два дана прегледа које смо урадили, додаје Стојаковић, и тестове које смо урадили видећемо какве су последице на генералово ментално здравље остале након можданих удара.
С обзиром да је здравствено стање осуђеника поверљиво, лекари који су посетили генерала ће сачинити детаљан извештај, који ће осим Међународном резидуалном механизму за кривичне судове доставити и породици и адвокатима генерала Младића.
Лекарски тим чине кардиолог Никола Шобот, неуролог Синиша Миљковић, форензичар психијатрије Милан Стојаковић и Ђајић, који је професор неурологије и дугогодишњи шеф Одељења за цереброваскуларне болести.
Тим лекара УКЦ-а Републике Српске допутовао је у Хаг 20. фебруара.
Некадашњи командант Главног штаба Војске Републике Српске генерал Ратко Младић оперисан је 8. јануара у холандској олници када му је уграђен пејсмејкер. Већ следећег дана враћен је у притворску собу у Шевенингену.
Бивши командант Војске Републике Српске служи у хашком притвору казну доживотног затвора.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала