- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

САД подржавају идеју да Руте наследи Столтенберга на челу НАТО

© Sputnik / Лола ЂорђевићПремијер Холандије Марк Руте
Премијер Холандије Марк Руте - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2024
Пратите нас
САД подржавају идеју да одлазећи холандски премијер Марк Руте наследи Јенса Столтенберга на челу НАТО-а, изјавио је портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби.
Портал Политико пренео је раније, позивајући се на неименовани извор, да се са идејом да Руте наследи Столтенберга слаже председник САД Џозеф Бајден.
Немачки канцелар Олаф Шолц подржава одлазећег холандског премијера Марка Рутеа да постане нови генерални секретар НАТО, изјавио је раније данас портпарол немачке владе.
Британски Форин офис саопштио је да подржава Рутеа да наследи Јенса Столтенберга на месту следећег генералног секретара НАТО алијансе, док је Ројтерс јавио да Француска такође подржава ту идеју, преноси Ројтерс.
Естонска премијерка Каја Калас изразила је интересовање за челну позицију НАТО-а у новембру, али званичници Алијансе кажу да она није у комбинацији јер није прогласила своју кандидатуру, а исто важи и за летонског министра иностраних послова Кришјаниса Каринша.
Мандат садашњег генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга, који је на тој функцији од 2014. године, завршава се у октобру.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала