- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Стејт департмент: Радимо на томе да Украјина што пре постане чланица НАТО

© AP Photo / Luis M. AlvarezСтејт департмент
Стејт департмент - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2024
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе виде будућност Украјине у НАТО-у и раде на томе да обезбеде придруживање земље Алијанси што је могуће пре, изјавила је вршилац дужности заменика државног секретара за Европу и Евроазију Јури Ким.

„Амерички председник Џозеф Бајден јасно је ставио до знања да у будућности Украјину видимо као члан НАТО-а“, рекла је Ким на посебном брифингу посвећеном двогодишњици почетка Специјалне војне операције Русије у Украјини.

Она је додала да Вашингтон заједно са својим савезницима „веома блиско ради на томе да Украјина буде спремна за придружење Алијанси што је могуће пре“.
Ким је такође нагласила да америчка администрација рачуна на победу Кијева у украјинском сукобу, јер Вашингтон сматра да би то одговарало његовим интересима.
Крајем септембра 2022. године, Зеленски је објавио да је Украјина поднела захтев за улазак у НАТО по убрзаној процедури. На самиту у Литванији прошле године, земље блока одобриле су вишегодишњи пакет подршке Украјини, који се састоји од три тачке: план помоћи за постизање компатибилности украјинских оружаних снага са стандардима НАТО-а, стварање Савета Украјина-НАТО и потврда права Кијева да приступи Алијанси без претходног спровођења акционог плана за постизање чланства. Истовремено, није наведен временски оквир за улазак Украјине у блок, на чему је Кијев инсистирао, нити су наведени услови који се морају испунити да би се добио званичан позив.
Раније је бивши секретар Северноатлантске алијансе Андерс Фог Расмусен предложио да се Украјина прими у НАТО без територија које су под контролом Русије. Према његовом мишљењу, то би смањило опасност од новог сукоба.
Москва је поручила да је улазак Украјине у НАТО за Русију неприхватљив у било ком облику.
Погледајте и:
Мађарски премијер Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2023
СВЕТ
Орбан: Преговори са Украјином о чланству у ЕУ само политички гест
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала