00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
МИЉАНОВ КОРНЕР
Спира бритком сабљом по српском фудбалу
20:00
60 мин
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
Ауторска емисија Љубинке Милинчић
21:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

У чему је тајна српске проје кад се нашла на престижној светској листи

© Фото : Pexels/Photo by Klaus Nielsen Тесто за проју
Тесто за проју - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2024
Пратите нас
Драгуљ српске традиционалне кухиње – проја – нашла се на Си-Ен-Еновој листи 50 најбољих хлебова на свету. Иако се сви хлебови с кукурузом код нас називају овим именом, проја је онај најједноставнији, направљен од само три састојка – крупно млевеног кукурузног брашна, воде и соли.
Овај једноставан хлеб данас је специјалитет који се у нашој традиционалној кухињи сервира уз месо, предјело, чорбе, а има и много рецепата који су слични проји, попут пројаре, која је у ствари проја са пшеничним брашном којој су додати сир, поврће или неки други састојци.
За Миодрага Илића, аутора књиге „Традиционални рецепти домаће српске кухиње” и организатора фестивала хлеба, овако рангирана проја у светским оквирима није изненађење, пише „Политика“.
„Вештина припремања хране је сврстана у нематеријалну баштину и сви се труде да имају што више традиционалне хране у понуди. У последње време све је више тих гастрономских водича и ранг-листа хране која подиже видљивост туристичке понуде. Тако је и у овом случају, добро је да се чује и за проју. Ја претпостављам да се та оцена односи на ону најједноставнију проју с три састојка каква се код нас припрема традиционално. Још крајем 19. века имамо податке о томе, а у неким имућнијим домаћинствима овим састојцима се додавала сурутка или маст“,објашњава Илић.
Како каже, хлеб је високо рангирана намирница, има богату историју, дубоко је укорењен у српску традицију и његово рангирање је сасвим логично. Оно што је најважније у Србији у понуди имамо и одлична брашна, органске житарице и могућност да се овакве вести увек искористе за промоцију тог квалитета, сматра он.
На листи најбољих хлебова на свету наведено је да је српска проја врста кукурузног хлеба који се сервира уз раскошне месне чорбе.
„То је јело које се често спрема свеже за породичне гозбе и служи топло, право из рерне уз слане додатке, попут кајмака и чварака“, наводи се у образложењу оцене за српску проју.
Јела из Србије све чешће се налазе на листама светских гастрономских водича, а туристи који посећују Србију често баш храну наводе као разлог због кога долазе.
Тако је недавно и традиционални специјалитет ужичког краја комплет-лепиња, према оцени гастрономског онлајн водича „Тејст атлас”, проглашен најбољим доручком на свету за 2023. годину. У образложењу оцене, „комплет” је наведен као „све што је у њему”.
Погледајте:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала