- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Бомбардери британске авијације полећу у напад на Хуте у Јемену - Sputnik Србија

УЖИВО САД уништиле седам противбродских крстарећих ракета јеменских Хута

Пратите нас
Рат Израела и Хамаса - 141. дан. Преговори о примирју у Појасу Газе почели су у Паризу појединачним састанцима представника Мосада, Катара, САД и Египта. Америчка команда саопштила да се у Црвеном мору појавила нафтна мрља дуга 25 километра. Интензивиране борбе у Кан Јунису.
Појачани су напори да се прекине ватра у Гази, у нади да ће зауставити израелски напад на град Рафа, где се тренутно налази више од милион и по расељених Палестинаца.
Израел је претходно саопштио да ће напасти тај град уколико се споразум не склопи ускоро, а Вашингтон је упозорио свог блискоисточног савезника да би такав потез довео до великог броја цивилних жртава. Претходно су на разговору били представници Хамаса, који чекају одговор Израела.
Министарство здравља Газе које води Хамас саопштило је да су 92 особе убијене у енклави у протекла 24 сата, чиме је број Палестинаца који су страдали у рату од октобра порастао на 29.606, преноси Тајмс оф Израел.
Током састанка у Паризу између представника САД, Израела, Египта и Катара договорен је нови и ажуриран нацрт споразума о ослобађању израелских талаца које палестински Хамас држи у Појасу Газе, јавља Џерузалем пост позивајући се на два извора упозната са садржајем разговора о примирју.
Америчке снаге уништиле су седам мобилних противбродских крстарећих ракета јеменских Хута, које је та група планирала да лансира на циљеве у Црвеном мору, саопштила је данас америчка Централна команда (ЦЕНТКОМ).
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
20:49 24.02.2024
20:48 24.02.2024
18:41 24.02.2024
Борељ: Изјава Смотрича о изградњи још 3.300 кућа на Западној обали запаљива и опасна
Најава израелског министра Безалела Смотрича да ће бити изграђено 3.300 нових јединица у илегалним насељима на Западној обали је запаљива и опасна, изјавио је данас високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ.
"Насеља чине Израелце и Палестинце мање безбедним, подстичу тензије, ометају мировне напоре и представљају тешко кршење међународног права", написао је Борељ на платформи X.
Израел планира да изгради више од 3.300 нових домова у насељима на окупираној Западној обали као одговор на смртоносни палестински напад, рекао је Смотрич у четвртак касно увече, након што су три палестинска наоружана нападача отворила ватру на аутомобиле у близини насеља Мале Адумим, убивши једног Израелца и ранивши петорицу.
18:22 24.02.2024
Министри ратног кабинета Израела вечерас ће гласати телефоном о томе да ли ће подржати нацрт париског плана „таоци за примирје“, известио је Канал 12.
Како се наводи, нови споразум предвиђа у првој фази ослобађање око 40 талаца (жене, старије особе и болесни таоци) у замену за ослобађање палестинских затвореника и примирје у борбама од неких 6 недеља. Број палестинских затвореника није финализован, преноси Тајмс оф Израел.
Ови детаљи се у великој мери поклапају са ранијим извештајима из других извора.
У ТВ извештају се наводи да ће бити предвиђени даљи разговори о ослобађању додатних талаца, као и да је циљ да прва фаза буде спроведена до почетка Рамазана.
18:16 24.02.2024
Кац: УН сарађују са терористима
Уједињене нације "сарађују са терористима Хамаса" и игноришу злочине почињене над Израелцима, рекао је министар спољних послова Израел Кац након што је група експерата УН позвала на ембарго на оружје Израелу.
„Од масакра 7. октобра УН су сарађивале са терористима Хамаса и покушавају да поткопају право Израела да брани себе и своје грађане“, наводи он у саопштењу у којем осуђује тај потез, преноси Тајмс оф Израел.
16:13 24.02.2024
САД уништиле седам противбродских крстарећих ракета јеменских Хута
Америчке снаге уништиле су седам мобилних противбродских крстарећих ракета јеменских Хута, које је та група планирала да лансира на циљеве у Црвеном мору, саопштила је данас америчка Централна команда (ЦЕНТКОМ).
У објави на платформи X ЦЕНТКОМ додаје да су те ракете идентификоване у областима Јемена које контролишу Хути и да је утврђено да представљају непосредну претњу за трговачке бродове и бродове америчке морнарице у региону.
Како тврди ЦЕНТКОМ, ове акције ће заштитити слободу пловидбе и учинити међународне воде сигурнијим за америчку морнарицу и трговачка пловила.
Лидер јеменских Хута Абдул Малик Ал-Хутии саопштио је у петак да ова група неће одустати од напада на бродове у Црвеном мору и најавио је увођење новог наоружања које ће се користити у нападима на пловила.
Хути су у новембру почели да нападају бродове у Црвеном мору због, како су навели, напада Израела на Појас Газе.
15:58 24.02.2024
Група експерата Уједињених нација позвала је на увођење ембарга на увоз оружја Израелу, оцењујући да би било који трансфер муниције у Израел, која би се потом користила у рату у Гази, највероватније значила кршење хуманитарног права.
У изјави објављеној у петак, експерти УН наводе да све земље имају одговорност да не продају оружје "с обзиром на чињенице или раније обрасце понашања, јер ће се користити да се крши међународног право".
Истичу да због тога извоз оружја Израелу "мора престати одмах".
Тајмс оф Израел наводи да се у изјави такође поздравља одлука холандског суда од 12. фебруара у којем се забрањује влади Холандије да испоручује Израелу делове авиона Ф-35, јер их користи у Гази.
Међу експертима који су подржали изјаву су специјални известилац за палестинске територије Франческа Албанезе, којој је забрањено да уђе у Израел раније овог месеца због, како Тел Авив сматра, "очигледног правдања Хамасовог масакра од 7. октобра".
15:47 24.02.2024
Израелски медији: Делегација се враћа из Париза са умереним оптимизмом
Израелска делегација се враћа са разговора у Паризу о примирју са умереним оптимизмом да се може постићи договор да се привремено обуставе борбе са Хамасом у Појасу Газе и да се израелски и страни таоци ослободе, јављају израелски медији позивајући се на неименованог званичника.
Званичник, чију изјаву преноси више јеврејских портала, каже да је са Хамасом постигнут "нацрт споразума" о привременом прекиду ватре у Гази, пренео је Тајмс оф Израел.
"Било је добрих разговора, постоји значајан напредак. Имамо основу на којој ћемо изградити план и преговоре", цитира Канал 12 званичника.
Извор каже да ће нацрт прво бити представљен ратној влади на одобрење, а потом и остатку владе.
Лист Марив пренео да ће се ратни кабинет састати вечерас како би чуо новости из Париза.
Наредна фаза разговора, према извору, биће фокусирана на централно питање које таоце држе групе у Гази и који палестински затвореници ће бити ослобођени у оквиру примирја, као и специфичности трајања примирја.
15:41 24.02.2024
Хамас упозорио Израел да не забрањује муслиманима посету Ал Акси током рамазана
Палестински Хамас издао је данас упозорење Израелу да ће уследити "експлозија гнева" уколико се муслиманима забрани приступ џамији Ал-Акса у Јерусалиму током рамазана, који се ове године обележава у периоду од 11. марта до 9. априла.
"Нека наш непријатељ чује да наше душе кључају. Наш гнев је тренутан, а експлозија ће наићи уколико буде било каквих забрана муслиманима да уђу у Ал Аксу током рамазана", навео је Хамас у саопштењу, пренео је Џерузалем пост.
Прошле недеље, јерусалимски лист је известио, позивајући се на неименоване изворе, да ће посета Палестинаца са Западне обале Храмовној гори бити забрањена особама старијим од 60 и млађим од 10 година.
Могуће рестрикције израелским муслиманима се такође разматрају.
15:06 24.02.2024
Лула: Израел спроводи геноцид над Палестинцима
Бразилски председник Луиз Инасио Лула да Силва изјавио је данас да Израел спроводи геноцид над Палестинцима.
Лула је написао на платформи X да се неће одрећи свог "достојанства ради лажи", очигледно мислећи на позиве да повуче коментаре о поређењу израелске војне операције у Појасу Газе са нацистичким холокаустом, пренео је АП.
"Оно што израелска влада спроводи није рат, то је геноцид. Убијају се жене и деца", навео је Лула који је пре недељу дана упоредио израелску војну офанзиву на Појас Газе са нацистичким холокаустом.
Као одговор на те Лулине коментаре, Израел га је прогласио персоном нон грата, позвао бразилског амбасадора на разговор и затражио извињење.
Израел се жестоко супротставља тврдњама о геноциду у Појасу Газе, наводећи да је циљ израелске операције уништавање Хамаса, а не палестинског народа.
14:22 24.02.2024
Кирби: Палестинци треба да имају глас кроз Палестинску управу у Гази
Портпарол америчког Савета за националну безбедност Џон Кирби саопштио је данас да је став Вашингтона да Палестинци у Гази треба да имају глас кроз ревитализовану Палестинску управу.
Он је рекао да је Вашингтон био "доследно јасан са израелским колегама" о томе шта је потребно у послератној Гази, дан након што је израелски премијер Бенјамин Нетанијаху представио свој план ратном кабинету и касније га објавио јавности.
Кирби је рекао и да САД не верују "у смањење величине Газе" и да не желе да виде било какво присилно расељавање Палестинаца изван Газе, преноси АП.
Нагласио је и да је став Вашингтона да не желе да се Газом "доминира, влада или управља преко Хамаса"
Нетанијаху је у четвртак представио члановима ратног кабинета план за Појас Газе, према којем је циљ да се уместо Хамаса поставе "локални званичници који нису повезани са тероризмом да управљају службама у енклави“, објавила је Нетанијахуова канцеларија.
13:50 24.02.2024
Медији: У Паризу договорен нови нацрт споразума о ослобођењу талаца у Гази
Током састанка у Паризу између представника САД, Израела, Египта и Катара договорен је нови и ажуриран нацрт споразума о ослобађању израелских талаца које палестински Хамас држи у Појасу Газе, јавља Џерузалем пост позивајући се на два извора упозната са садржајем разговора о примирју.
Извори су навели да би напредак који је постигнут могао да омогући прелазак на преговоре о детаљима споразума, као што су број и идентитет затвореника који ће бити пуштени на слободу, преноси лист.
Додали су да израелски ратни кабинет сада очекује да добије информације од преговарачког тима и одлучи о даљим корацима, што би се могло догодити већ вечерас.
Један од извора је нагласио да напредак ка детаљнијим преговорима зависи од способности посредника да приморају Хамас да пристане на нови оквир успостављен на састанку у Паризу.
Премијер Израела Бенјамин Нетанијаху је у петак рекао да одлука о слању делегације на преговоре у Париз има за циљ да пружи прилику да се преговара о ослобађању отетих.
13:04 24.02.2024
Звучи упозорења о инфилтрацији дронова у заједницама на северној граници Израела
Сирене које упозоравају на сумњу на инфилтрацију дронова оглашавају се у Горњој Галилеји, близу границе са Либаном.

Упозорења су активирана у углавном евакуисаним заједницама Дишон, Далтон, Ифтач, Малкија, Алма, Реханија и Рамот Нафтали, преноси Тајмс оф Израел.
11:11 24.02.2024
Министарство здравља Газе које води Хамас саопштило је да су 92 особе убијене у енклави у протекла 24 сата, чиме је број Палестинаца који су страдали у рату од октобра порастао на 29.606, преноси Тајмс оф Израел.
10:46 24.02.2024
ИДФ: Интезивиране борбе у Кан Јунису
ИДФ је саопштио да су многи Хамасови оперативци убијени током интензивних борби у Кан Јунису и у великој операцији у насељу Зеитоун у граду Гази.
У Зеитоуну је уочена ћелија Хамаса која је планира да испали противтенковске пројектиле, након чега је неутралисана из ваздуха.
Израелски војници су такође запленили и велику количину Хамасовог оружја.
08:05 24.02.2024
Америчка војска: Уништено седам ракета јеменских Хута
Америчка војска саопштила је да је уништила седам мобилних противбродских крстарец́их ракета које су јеменски побуњеници Хути спремили да лансирају на циљеве у Црвеном мору.
Централна команда америчке војске у петак је саопштила да је напад Хута на теретни брод Рубимар у недељу проузроковао значајну штету на броду и нафтну мрљу од 29 километара.
Теретни брод Рубимар који је пловио под заставом Белизеа, оштећен је када су на њега испаљене две ракете из Јемена, а посада је успела да се евакуише, док пловилу прети опасност да потоне.
Рубимар је превозио преко 41.000 тона ђубрива када је нападнут.
07:51 24.02.2024
Сомалијска полиција у патроли  - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2024
СВЕТ
Нафтна мрља дуга око 29 километара појавила се у Црвеном мору
07:51 24.02.2024
Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху представио је ратном кабинету план за послератну Газу.
Палестинске власти га одбацују назвавши то "планом за продужени геноцид".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала