- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Прелазак на нови ниво“: Шта су предвидели руски будисти свету

CC0 / Unsplash/Evan Krause / Будистички монаси
Будистички монаси - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2024
Пратите нас
Многи народи Русије прославили су овог месеца будистичку Нову годину, коју називају Сагаалган или празник Белог месеца. Верује се да ће две недеље током прославе показати шта ће се догодити у наредних 12 месеци, зато монаси покушавају да предвиде догађаје.
У Бурјатији се празник зове Сагалган, у Калмикији Цаган Сар, Тувинци га зову Шага, а алтајски народи Чага Бајрам. Сви ти називи се преводе као „бели месец“, јер се датум рачуна по лунарном календару.

„Због тога живимо“

Будисти сматрају да свакој години припада симбол једне од 12 животиња, као и одређена природна појава: вода, ватра, земља, метал или дрво. Последњи пут је владао „Водени зец“.
Заменик лидера традиционалне будистичке монашке заједнице (санга) Русије за северозападни федерални округ лама Буда Бадмајев је пре годину дана Спутњику открио шта ће се догађати током 2023. године.
„Зец је тиха и мирна животиња и то говори о стабилизацији у свим сферамаживота. Реч је о свим врстама веза: личним, породичним, као и ширим везама“, рекао је он.
И предвиђање се остварило. Дошло је до неке врсте смирености, без обзира на многе озбиљне догађаје који се дешавају у свету, сви су контрадикторни, али се постепено ток догађаја смирио, рекао је недавно духовни вођа и истакао да се појавила стабилност и вера у будућност.
Лама додаје да је то повезано са следећом годином што је на први поглед контрадикторно, јер током 2024. године, уместо малог безазленог зеца, долази змај.
Различити народи са истока сматрају да је змај или зелене или плаве боје, али нема неке значајне разлике. Змај је повезан са дрветом и зеленилом, што је још једна карактеристика митске звери.

„Дрво пре свега значи развој, али све зависи у ком правцу је тај развој. Овде ће кључну улогу играти начин на који ће људи градити свој живот и његове конкретне аспекте у зависности од догађаја“, изјавио је лама.

Наравно да у периоду змаја у свету може доћи до великих промена и природне катастрофе. Зато је за човека важно да се припреми за њих, а то је управо оно што је зец обезбедио. Будистички лидер је навео да је етапа припрема прошла и сада је потребно да се даље креће, односно да се пређе на нови ниво.
Током 2020. године је почео нови 60-годишњи циклус, према броју животиња и пет стихија и такви догађаји остављају траг, јер се увек дешава нешто што кардинално мења поредак у свету. Лама истиче да је то на пример - пандемија вируса корона, тако да би људи требало да буду пажљиви према „развоју“ који ће донети година змаја.
„Главни духовни задатак људи је да буду срећни, без обзира на катаклизме које се дешавају око њих. Морамо да тежимо срећи, јер због тога живимо“, нагласио је Буда Бадмајев.

Препоруке

Многи популарни астролошки термини су дошли из будизма. Током дугог низа векова су монаси развили сложен систем предвиђања. Као што свака особа има датум и знак рођења, тако и свака година има неке карактеристике. Циклус од 12 животиња значи да би требало да будемо спремни за неку промену, или за одсуство неких промена.
Монаси на основу тога говоре шта је потребно урадити и на шта обратити пажњу доласком нове животиње, међутим, прогнозе се могу разликовати. Постоји велики број нијанси и потребно је много времена како би се све узело у обзир и направила слика будућности. Предвиђања су само водичи који указују на шта да будемо спремни.
Година зеленог дрвеног змаја је наступила током ноћи 9-10. фебруара. Он се ове године поклапа са кинеским календаром, која се често поистовећује са будистичким, али то су различити календари. Заједничке особине су 12 животиња и пет елемената. Како би се лакше израчунале лунарне фазе, и у једном и другом календару су осмислили циклусе од 60 година.
Будистички Сагаалган традиционално се слави датумима који су између краја јануара и средине марта, а траје 15 дана. Датум почетка се одређује посебним астролошким табелама.
У Русији се празник слави у Туви, Калмики и Бурјатији. Међутим, једном у четири године, верници славе различитих датума. Ова година је јединствена јер су становници три региона 10. фебруара прославили Нову годину. У том смислу је 2024. година јединствена.

Месити, па бацити

Сагаалган је познат не само по предвиђањима лама, већ и по живописним обредима, а један од најважнијих је Дугжуба. Будисти се пред Нову годину бришу комадом теста који се зове „табален“. Он се ваља по целом телу, чиме се из тела „извлаче“ све болести и негативне емоције, а онда се „табален“ баца у логорску ватру.
Суштина ритуала је у духовном чишћењу, јер се терет невоља и несрећа мора оставити у прошлости да би се безбедно ушло у нову годину.
Од теста се прави фигура човека, која се ставља у велику чашу заједно са новцем, остацима хране и непотребним посуђем, што симболизује да ће невоље напустити кућу.
Препоручује се да се овај обред одржи у храму, у коме се током дана и ноћи одржавају специјалне службе - хурали. Након тога се честита Нова година и сви размењују свечане свилене мараме.
Још један детаљ Сагаалгана су разнобојне заставе које симболизују природне елементе и оне украшавају куће. У наредне две недеље се чита специјални молебен „Монлам Ченмо“, који је посвећен 15 чуда. Према предању је тих 15 чуда направио Буда Шакјамуни у индијском граду Шравасти. Сматра се да од ових ритуала зависи благостање за целу наредну годину.
Будистички монах на планини Конгтонг, код Пинглианга, провинција Гансу - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2023
РУСИЈА
Будистички монах открио каква је улога Русије у савременом свету
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала