- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Риши Сунак позвао на конфисковање руске имовине

© AP Photo / Kirsty WigglesworthБритански премијер Риши Сунак
Британски премијер Риши Сунак - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2024
Пратите нас
Британски премијер Риши Сунак позвао је партнерске земље да буду храбрије у конфисковању замрзнуте руске имовине.
„Морамо бити храбрији у погађању руске економије… и морамо бити храбрији у конфисковању замрзнуте руске имовине. То почиње узимањем милијарди у виду камата које ова средства доносе и њиховим слањем у Украјину. А онда, заједно са Г7, морамо да пронађемо легалне начине да сами запленимо имовину и пошаљемо је у Украјину“, написао је премијер у свом чланку за лист „Тајмс“.
Сунак тврди да Украјини и даље треба више далекометног оружја, дронова и муниције и других облика помоћи. Осим тога, позвао је Сједињене Америчке Државе да наставе да пружају финансијску и војну подршку Украјини.
У чланку се прецизира да се прошлог месеца британски министар инвестиција Доминик Џонсон састао са замеником америчког министра финансија Волијем Адејемом како би разговарао о заплени замрзнуте руске имовине, али је нагласио да се то мора урадити у складу са међународним правом.
У суботу су лидери земаља Г7 саопштили да руска суверена имовина неће бити одмрзнута док Москва не исплати „компензацију“ Кијеву.
Након почетка специјалне војне операције у Украјини, Европска унија и земље Г7 замрзле су скоро половину руских девизних резерви у износу од око 300 милијарди евра. Око 200 милијарди евра налази се у ЕУ, углавном на рачунима белгијске компаније „Euroclear“ – једне од највећих светских система клиринг система. Лидери ЕУ су у октобру прошле године наложили Европској комисији да припреми предлоге за коришћење замрзнутих средстава за финансирање обнове Украјине, али предлог од ЕК још увек није добијен. У Кремљу су саопштили да би доношење таквих одлука „представљало још један корак у кршењу свих правила и норми међународног права“.
Погледајте и:
Зграда Министарства спољних послова Русије и кула Кремља - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2024
РУСИЈА
Русија упозорава: Профитере од крађе руске имовине чека одмазда
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала