Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Први напад на Србе у Призрену од погрома – ово се није дешавало

© Фото : Епархија-рашко призренска / ПризренНапад на аутобус српских ходочасника у Призрену
Напад на аутобус српских ходочасника у Призрену - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2024
Пратите нас
Напад на свештеника СПЦ и ходочаснике из Србије је последица хушкачке политике Приштине против свега што је српско. Ово је први пут после погрома 2004. године да се у Призрену деси овакав инцидент, бојимо се да је ово само почетак, кажу саговорници Спутњика.
У раним јутарњим часовима у центру Призрену косовски Албанац вербално је провоцирао ходочаснике из Београда и физички насрнуо на локалног свештеника Ј.Р, домаћина ове посете, након што је на аутобус врањских таблица развио заставу ОВК. Призренска полиција је ухапсила нападача и одредила му притвор од 48 сати.

Први напад од погрома 2004. године

Епархија рашко-призренска осудила је инцидент као и Канцеларија за Косово и Метохију која је физички насртај на свештеника Српске православне цркве и покушај застрашивања групе српских ходочасника у Призрену окарактерисала као директну последицу чињенице да се мржња према Србима, православљу и свему што је српско у последње две и по деценије на Косову политички негује и толерише.
Професор др Душан Челић са Универзитета у Косовској Митровици врло је забринут и изнађен пре свега нападом на српског свештеника.
„Морам да признам да је и мене изненадио напад на групу ходочасника и на свештеника СПЦ у Призрену. Не зато што имам мишљење да је косовско друштво толерантно већ зато што се овако нешто до сада није дешавало. Ипак ходочасници као и свештеници СПЦ нису били до сада део систематског насиља на Косову. Желим да верујем да је ово изоловани инцидент јер, колико се сећам, у Призрену од мартовског погрома 2004. године овакви случајеви нису забележени,“ каже Челић.
Међутим, како каже Челић, сада се прибојава да овај инцидент није случајан јер атмосфера која влада у албанском друштву на Косову и Метохији је атмосфера нетолеранције према свему што је српско.
„Разуме се, самим тим и према СПЦ. И то не само нетолеранције коју на жалост власти у Приштини потхрањују агресивним приступом према свему што је српско па тако и према идентитетским питањима и институцијама као што је СПЦ. Бојим се да је ово у ствари последица јачање те атмосфере нетолеранције и агресије која се гаји у Приштини на шта међународна заједница не реагује,“ истиче саговорник Спутњика.
Челић каже да лично жели да се нада да се овакав инцидент неће понављати када су у питању свештеници СПЦ и ходочасници из Србије, мада…
„Бојим се да атмосфера у албанском друштву таква да можемо да очекујемо нове, нећу рећи инциденте него нападе. Добро је како смо чули да је нападач ухапшен али суштина није у томе већ каква се атмосфера генерално потхрањује у медијима и у политици у Приштини. Ту атмосферу народ упија, генерише и генерисаће све више, бојим се, и убудуће,“ уверен је Челић.
Он разуме због чега нападнути свештеник из Призрена не жели да излази са изјавама у јавност, као ни остали који су били очевици овог инцидента јер су то млади људи са малом децом који тамо живе. Такође схвата и да је СПЦ издала саопштење свесна да се у Призрену налази школа са нашим младим богословима које мора да заштити.
Историчар са Косова и Метохије, Александар Гуџић каже да запаљива реторика која долази из Приштине утиче на однос косовских Албанаца према Србима на терену.
„Тај проблем није од јуче, и бојим се да ће се све то наставити ако косовске политичке елите не преузму на себе одговорност и не смање ту националистичку и популистичку реторику,“ каже он.

Последица политике коју води Приштина

По његовом мишљењу, овај инцидент је порука упућена не само Србима на Косову и Метохији.
„Наравно да је ово негде и порука Србима да нису добродошли на КиМ и то је порука коју шаље и званична Приштина мерама које је до сада предузела на штету Срба који живе на Косову и Метохији, али овај напад можемо сврстати у нову поруку да не желе ни Србе из централне Србије на КиМ,“ сматра Гуџић.
Госпођа која се стицајем околности налазила у овом аутобусу у неформалном разговору за Спутњик нам је указала на пар ситница које је приметила.
„Нисам први пут на овом путовању, а чим је аутобус пристао приметила сам ту особу која је стајала мало даље од нас и држала у рукама нешто што је мени личило на ешарпу. Чим смо стали, он је почео да нам се приближава, а ја пошто сам била на средини аутобуса и стајала видела сам да је брзо притрчао са стране где седи возач.. Чула сама комешање и узвике на албанском језику… Одмах су затворили врата аутобуса. Остало знате,“ кратко нам је ова госпођа испричала њено сведочење о овом инциденту. Њено је мишљење да је ово било планирано јер је, каже, логично питање одакле му застава, и то баш ОВК – "нисам сигурна баш да са њом шета носећи је у џепу.“
У саопштењу Епархије рашко-призренске наводи се да су ходочасници дошли у Призрен на свету литургију и у обилазак призренске светиње, као и да је призренски свештеник нападнут у тренутку када је пришао аутобусу да дочека поклонике када је на њега насрнула непозната особа и грубо му заврнула руку. После инцидента верници су редовно учествовали у литургији и поклонили се светињама Призрена", истичу из Епархије.
Епархија рашко-призренска осуђује овај инцидент као застрашивање на етничкој и верској основи и изражава искрену наду да се овакви догађаји неће понављати, а са овим ставом се сложила и Канцеларија за Косово и Метохију.
Призрен - царски град на Бистрици - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2024
СРБИЈА
У Призрену физички нападнут православни свештеник, а ходочасници провоцирани, осумњичени приведен
Црква Богородице Љевишке у Призрену. - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2024
СРБИЈА
Канцеларија за КиМ: Инцидент у Призрену — симптом новог таласа политичке радикализације
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала