- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски амбасадор: Очекивана одлука Данске о завршетку истраге о „Северним токовима“

© AP Photo / Danish Defence CommandМесто цурења гаса на гасоводу "Северни ток" у водама Данске
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у водама Данске - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2024
Пратите нас
Одлука Данске да оконча истрагу о „Северним токовима“ била је очекивана, као и објава да није донела резултате, изјавио је за Спутњик руски амбасадор у Данској Владимир Барбин.
Он је приметио да истрага Данске није могла бити објективна, с обзиром на првобитни негативан став власти према пројекту „Северни ток 2“.
„Данска национална истрага није могла бити објективна и непристрасна, имајући у виду првобитни негативан став званичних власти према пројекту ‘Северни ток 2’, као и њихову жељу да обезбеде да у области безбедности између Данске и Сједињених Америчких Држава не буде ни најмање препреке“, објаснио је он.
Амбасадор је навео да тврдње данске стране о свеобухватној истрази на гасоводима нису поткрепљене чињеницама.
„Тврдње данске стране да је истрага била сложена и свеобухватна су неосноване и нису поткрепљене чињеницама. Немамо никаквог поверења у закључке и резултате данске истраге. Данске власти не само што су одбиле да сарађују са Русијом у овом кривичном случају, већ су радиле против покретања независне међународне истраге под окриљем УН“, закључио је Барбин.
Раније је данска полиција обуставила је истрагу о дизању у ваздух гасовода „Северни ток 1 и 2“. Како се наводи у полицијском саопштењу, Данска није нашла довољно основа да покрене кривични поступак у вези са овом ситуацијом, али је дошла до закључка да се догодила „намерна диверзија“.

Инцидент на гасоводима

Компанија „Норд стрим 2 АГ“ је 26. септембра 2022. године саопштила да се на једном од кракова „Северног тока 2“ (напуњеног техничким гасом након изградње) догодила ванредна ситуација у водама Данске у близини острва Борнхолм, праћена наглим падом притиска. Узроци нису познати, увиђај је у току, прецизирали су из компаније. Затим је оператор гасовода „Северни ток“, „Норд стрим АГ“, пријавио да је смањен притисак на оба крака (рад гасовода прекинут је крајем августа, али је он остао напуњен гасом). Узроци такође нису познати.
Рад гасовода „Северни ток“ обустављен је крајем августа исте године због проблема са ремонтом „Сименсових“ турбина изазваних санкцијама Запада. Међутим, гасовод је остао напуњен гасом.
Погледајте и:
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у водама Данске - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2024
РУСИЈА
Москва: Шведска обуставила истрагу напада на „Северни ток“ јер се плаши истине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала