- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Обале Црвеног мора код Јемена - Sputnik Србија

УЖИВО Грчка пристала да води европску мисију у Црвеном мору за заштиту од Хута

Пратите нас
Рат Израела и Хамаса - 143. дан. Израелска војска представила ратном кабинету план за евакуацију палестинских цивила из борбених зона у граду Рафа у Појасу Газе и оперативну стратегију за даље кораке. Преминуо амерички војник који се запалио испред израелске амбасаде у Вашингтону. Грчка пристала да води мисију ЕУ у Црвеном мору за заштиту од Хута.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:25 26.02.2024
Министар финансија Израела: Победицћемо у рату без обзира на све
Израел је посвећен победи у рату у Гази и елиминацији Хамаса без обзира на економске последице по земљу, изјавио је израелски министар економије и индустрије Нир Баркат.
"Победићемо у рату без обзира на све", истакао је Баркат за Ројтерс.
Навео је да је Израел превазилазио и теже ситуације у прошлости.
"Мислим да када људи погледају економију Израела, желе да се увере, пре свега, да смо безбедна земља", истакао је Баркат.
Навео је и да ће се Израел задужити у блиској будућности.
"Ово задуживање, заједно са економским утицајем рата, повећало би однос дуга према бруто домаћем производу – мерило способности Израела да отплати дуг - са 62 одсто на 70 процената", рекао је Баркат.
Израелска економија вредна 500 милијарди долара претрпела је ударац током више од четири месеца дугог рата против Хамаса у Гази, током којег је хиљаде људи престало да ради и отишло у војску.
21:26 26.02.2024
Хамас: Глад у Гази је срамота за човечанство коју историја неће избрисати
Палестинска група Хамас осудила је администрацију председника САД Џозефа Бајдена јер је омогућила израелску опсаду Газе, која је стотине хиљада Палестинаца довела на ивицу глади.
„Неспособност међународне (заједнице) и америчко покриће за злочин гладовања који окупација користи као оружје за постизање политичких циљева је срамота за човечанство коју историја неће избрисати, чак и ако се америчка администрација крије иза обмањујућих изјава о хуманитарној ситуацији у Појасу Газе“, наводи се у саопштењу Хамаса, пренела је „Ал Џазира“.
Хамас је истакао да их то неће ослободити одговорности и учешћа у ратним злочинима почињеним над беспомоћним цивилима.
21:10 26.02.2024
Израелски медији: Границу са Газом 7. октобра чувало само 600 војника
Приликом напада Хамаса 7. октобра прошле године, израелску границу са Појасом Газе чувало је око 600 војника израелске војске (ИДФ), јавља израелски Канал 12.
Како се наводи, ИДФ је вежбао одбијање напада Хамаса из два правца, међутим стварни напад догодио се на 60 различитих тачака, преноси „Тајмс оф Израел“.
Хамасови борци су у нападу на Израел убили око 1.200 људи, већином цивила, и отели више од 250 особа.
21:06 26.02.2024
20:40 26.02.2024
Британске фирме суочене са вишим трошковима због напада Хута на бродове
Британске фирме истакле су данас да су суочене са вишим трошковима испоруке и кашњењима до четири недеље због напада Хута на транспортне бродове у Црвеном мору.
Више од трећине фирми, које су анкетирале Британске привредне коморе (Бе-Це-Це) навело је да су погођене поменутим развојем ситуације, а та бројка порасла је на више од половине када је реч о извозницима, пренео је Ројтерс.
Додатни трошкови могли би да допринесу генерално вишим ценама у британској економији, упозорио је Бе-Це-Це.
„Постојали су одређени капацитети у индустрији транспорта да одговоримо на потешкоће, што нам је купило неко време“, рекао је шеф трговинске политике Бе-Це-Цеа Вилијам Бејн.
Међутим, он је додао и да су притисци све већи и већи, као и да постоји мало времена за које се трошкови још увек могу апсорбовати.
„Преусмеравање пошиљки око Рта добре наде на југу Африке доносило је додатне три до четири седмице на рокове испоруке, а неке компаније су навеле да су имале повећање цена за више од 300 одсто због изнајмљивања контејнера“, наводи Бе-Це-Це.
18:47 26.02.2024
Јордански краљ упозорио на опасности планиране израелске операције у Рафи
Јордански краљ Абдулах Други упозорио је данас на опасности војне операције коју планира да спроведе Израел у најјужнијем граду у Појасу Газе, Рафи, и поновио апел за хитан прекид ватре ради заштите цивила и достављања хуманитарне помоћи, саопштила је краљевска палата.
У саопштењу се наводи да је јордански краљ рекао да је једини начин да се оконча вишедеценијски сукоб Израела и Палестинаца проналажење политичког решења, односно стварање палестинске државе на територији коју је Израел окупирао у рату 1967. године, укључујући источни Јерусалим, пренео је Ројтерс.
Јорданска војска је данас организовала највећу операцију допремања хуманитарне помоћи Појасу Газе ваздушним путем, испуштањем пакета помоћи на 11 локација од крајњег севера Газе до југа.
17:50 26.02.2024
Катарски емир се састао с вођом Хамаса
Емир Катара Тамим бин Хамад ел Тани састао се данас са вођом Хамаса Исмаилом Ханијеом у својој палати недалеко од Дохе.
Званичници су током састанка разговарали о најновијим дешавањима у Појасу Газе и окупираним палестинским територијама, као и о раду на постизању трајног споразума о прекиду ватре између Израела и Хамаса, преноси „Галф Тајмс“.
Ел Тани је истакао непоколебљиву подршку Катара палестинском народу и указао на значај палестинског јединства када је реч о успостављању независне државе, са источним Јерусалимом као главним градом.
17:47 26.02.2024
Вучић са Нетанијахуом о унапређењу билатералних односа Србије и Израела
Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас са премијером Израела Бењамином Нетанијахуом о унапређењу билатералних односа две земље.
„Добар разговор с премијером Израела Нетанијахуом о даљем унапређењу билатералних односа“, написао је председник Србије на друштвеним мрежама након телефонског разговора с председником израелске владе.
Вучић је додао да су током разговора покренута сва важна питања и изразио веру да ће обе стране од тих разговора имати значајне користи у будућности.
16:48 26.02.2024
Пре напада Хамаса 7. октобра, стотине припадника те групе активирали израелске СИМ картице
Неколико сати пре напада Хамаса на југ Израела 7. октобра, израелски обавештајци су приметили да је на десетине припадника те палестинске групе активирало израелске СИМ картице у Појасу Газе.
Израелска војска је данас одобрила објављивање података о томе, при чему је Канал 14 јавио у недељу да је на стотине припадника Хамаса активирало СИМ картице око поноћи 7. октобра, али су Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) данас то демантовале, наводећи да је реч о десетинама терориста, објавио је „Тајмс оф Израел“.
Напад Хамаса на југ Израела започео је неколико сати касније, у 06.30 сати ујутру, током којег је око 3.000 терориста убило око 1.200 људи и заробило 253 таоца, углавном цивила.
Телефони са израелским СИМ картицама били су активирани у прошлости, а да се након тога ништа није догодило, јавио је Канал 12.
Због тога су израелски обавештајци претпоставили да би Хамас могао поново да изводи вежбу, али су одлучили да наставе консултације о том питању током целе ноћи.
Претпоставља се да су израелске СИМ картице омогућиле терористима бољу комуникацију на југу Израела током напада.
Цензор ИДФ-а дозволио је да се објаве поједини детаљи који су објављени током вести на Каналу 14 у недељу, иако није потврдио извештај.
„Тајмс оф Израел“ је објавио прошле седмице да ће ИДФ почети да истражује оперативне неуспехе уочи напада Хамаса 7. октобра. Како је најављено, истраге би требало да почну до краја овога месеца, а за циљ имају да се извуку оперативни закључци за војску и неће се бавити политиком израелског руководства.
16:44 26.02.2024
Грчка званично пристала да води мисију ЕУ у Црвеном мору за заштиту од Хута
Грчка је данас званично пристала да учествује и води операцију ЕУ за поморску безбедност у Црвеном мору чији је циљ заштита трговачких бродова од напада јеменских Хута.
Комитет за безбедност, на челу са грчким премијером Киријакосом Мицотакисом, наложио је учешће грчке фрегате у операцији која је покренута прошле седмице, пренео је АП.
Мисија ће се водити из војне базе у Лариси у централној Грчкој под командом грчке морнарице.
Грчка је погођена због напада Хута у Црвеном мору јер је промет трговачких бродова у луци Пиреј, у близини Атине, опао за 12,7 одсто у јануару на годишњем нивоу.
„Одржавање отворених линија поморске трговине је у апсолутном интересу ЕУ и представља егзистенцијалну потребу за Грчку“, рекао је грчки министар одбране Никос Дендијас пред парламентарним одбором прошле седмице.
Дендијас је мисију ЕУ у Црвеном мору описао као дефанзивну, наводећи да Грчка неће учествовати у нападима, које предводе САД, на војне циљеве Хута у Јемену.
Хути од новембра нападају трговачке бродове у Црвеном мору као, како наводе, знак одмазде због напада Израела на Појас Газе.
14:37 26.02.2024
Преминуо амерички војник који се запалио испред израелске амбасаде у Вашингтону
Припадник америчког ваздухопловства који се запалио испред израелске амбасаде у Вашингтону у протесту против рата између Израела и Хамаса је преминуо од задобијених повреда, саопштио је амерички званичник, преноси Ен-Би-Си.
Војник је у стриму уживо израелски обрачун у Гази назвао "геноцидом", полио се течношћу и запалио, узвикујући „Слобода Палестини“, а потом се срушио на земљу.
Одељење за ватрогасну и хитну медицинску помоћ Дистрикта Колумбија одговорило је на позив о лицу запаљеном испред амбасаде нешто пре 13 часова у недељу, и открило да је пламен угашен од стране униформисаног одељења Тајне службе.
Војник је у тешком стању превезен у болницу, где је преминуо.
14:14 26.02.2024
У нападима британских и америчких снага у Јемену убијена једна особа, осам рањено
Једна особа је убијена, а осам је рањено приликом последњих заједничких напада британских и америчких ваздушних снага током викенда, саопштила је данас јеменска побуњеничка група Хути.
Група је саопштила да су америчке и британске снаге бомбардовале 18 локација широм Јемена, преноси Ројтерс.
Хути, који контролишу најнасељенија подручја у Јемену, раније су саопштили да је 17 њихових припадника убијено у нападима западних снага на војне објекте у земљи.
14:12 26.02.2024
Израел није испунио налог Међународног суда правде (МСП) у Хагу да омогући достављање хитне хуманитарне помоћи за Појас Газе, саопштила је данас организација за заштиту људских права Хјуман рајтс воч, месец дана након што је суд наложио Израелу да спречи страдање цивила и било које акте геноцида у палестинској енклави.
Организација је указала на то да се Израел не придржава налога суда о достављању помоћи за Газу јер је, како наводи, забележен пад од просечно 30 одсто броја камиона са хуманитарном помоћи који улазе дневно у Појас Газе у недељама након пресуде суда.
Такође се наводи да Израел није омогућио испоруку горива за Газу, пренео је АП.
"Израелска влада је игнорисала пресуду суда и на неки начин је чак интензивирала репресију, укључујући даље блокирање помоћи за спасавање живота", рекао је директор за Израел и Палестину у ХРВОмар Шакир.
13:34 26.02.2024
Кина позива САД да предузму конкретне акције у постизању примирја у Гази
Портпарол кинеског министарства спољних послова Мао Нинг позвао је данас Сједињене Америчке Државе да послушају позив међународне заједнице на хитан прекид ватре у Појасу Газе и одиграју конструктивну улогу у постизању примирја.
"Палестинско-израелски сукоб наставља да ескалира, а хуманитарна ситуација у Појасу Газе је изузетно озбиљна, са скоро 30.000 убијених цивила и око 1,9 милиона расељених" рекао је Мао на конференцији за новинаре, преноси Синхуа.
Према његовим речима, тренутни прекид ватре у Појасу Газе је универзални позив и по том питању постоји огроман консензус међународне заједнице и САД би требало да предузму конкретне акције у постизању примирја и ублажавању хуманитарне кризе.
12:18 26.02.2024
Два члана Хезболаха убијена у израелским нападима
Хезболах је саопштио да су најмање два његова члана убијена у ваздушним нападима израелске војске у близини града Балбека на североистоку Либана, преноси Тајмс оф Израел.
Како се наводи, ово је најдубљи напад на територију Либана од почетка израелског рата против Хамаса.
11:24 26.02.2024
Турска: Израелска окупација палестинских територија основни узрок сукоба у региону
Заменик турског министра спољних послова Ахмет Јилдиз рекао је судијама Међународног суда правде да је израелска „окупација“ палестинских територија основни узрок сукоба у региону.
„Ситуација која се развија после 7. октобра још једном доказује да, без решавања основног узрока израелско-палестинског сукоба, не може бити мира у региону“, рекао је Јилдиз шестог дана саслушања.
„Права препрека миру је очигледна. Продубљивање израелске окупације палестинских територија, укључујући источни Јерусалим, и неуспех у спровођењу визије две државе“, додао је Јилдиз, преноси Тајмс оф Израел.
10:59 26.02.2024
Израелска војска је саопштила да изводи ваздушне нападе на циљеве Хезболаха "дубоко" у Либану.
Удари су уследили након што је Хезболах оборио израелски војни дрон изнад јужног Либана.
Либански медији извештавају о израелским нападима у близини града Баалбека на североистоку Либана.
10:22 26.02.2024
Гутереш: Операција ИДФ у Рафи била би „последњи ексер у ковчегу пограма помоћи УН“
Свеобухватна израелска војна операција у Рафи задала би смртни ударац програмима помоћи у Гази, где је хуманитарна помоћ и даље "потпуно недовољна", упозорио је председник УН Антонио Гутереш.
Говорећи пред Саветом УН за људска права у Женеви, Гутереш је рекао да свеобухватна офанзива у најјужнијем граду Газе „не би била застрашујућа само за више од милион палестинских цивила који се тамо склањају, већ би забила последњи ексер у ковчег програма помоћи Уједињених нација", преноси Тајмс оф Израел.
09:51 26.02.2024
Палестински премијер Мохамед Штаје поднео оставку
„Подносим оставку владе председнику [Махмуду Абасу]“, каже Штаје, додајући да је то уследило „након догађаја у вези са агресијом на Појас Газе и ескалацијом на Западној обали и Јерусалиму“, преноси Тајмс оф Израел.
Штаје је рекао да подноси оставку како би омогућио формирање широког консензуса међу Палестинцима о политичким аранжманима након рата Израела против Хамаса.
Овај потез долази усред све већег притиска САД на Абаса да уздрма Палестинску самоправу пошто су међународни напори интензивирани да се зауставе борбе у Гази и започне рад на политичкој структури за управљање енклавом након рата.
Палестинска самоуправа, формирана пре 30 година на основама мировног споразума из Осла, има ограничену власт над деловима окупиране Западне територије, али је изгубила власт у Гази након политичке борбе са Хамасом 2007. године.
Високи званичник Хамаса Сами Абу Зухри рекао је да потез палестинског премијера треба да буде испраћен ширим споразумом о управљању за Палестинце.
"Оставка Штајехове владе има смисла само уколико је у контексту националног консензуса за аранжмане за наредну фазу", рекао је Абу Зухри за Ројтерс.
Израел је, међутим, обећао да ће тотално уништити Хамас због безбедносних разлога и да неће прихватити да Палестинска самоуправа влада Газом након рата.
09:27 26.02.2024
Либански медији јављају да је израелски војни дрон оборен изнад јужног Либана.
Израелска војска је потврдила да је Хезболах оборио један од њених дронова, преноси Тајмс оф Израел.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала