- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Да ли је пластика највећа пошаст данашњице: Шта је све откривено у људским плацентама и артеријама

CC0 / rawpixel.com / пластика
пластика - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2024
Пратите нас
Микропластика је пронађена у свим људским постељицама и артеријама које су испитиване у две одвојене научне студије, америчке и кинеске, што би могло да доведе до закључка да микропластика може негативно да делује на развој фетуса, као и да доведе до зачепљења крвних судова.

„Доминација“ полиетилена, ПВЦ-а и најлона

Микропластика је пронађена у свим људским постељицама које су испитиване у америчкој научној студији, а истраживачи изражавају забринутост због потенцијалних здравствених утицаја које би то могло да има на фетусе у развоју, пренео је „Гардијан“.
Научници су анализирали 62 узорка ткива плаценте и открили да је најчешћа откривена пластика полиетилен који се користи за прављење пластичних кеса и флаша.
Истраживање је открило микропластику у свим тестираним узорцима плаценте, са концентрацијама у распону од 6,5 до 790 микрограма по граму ткива.
ПВЦ и најлон су најчешће откривене врсте пластике, после полиетилена.
Друга научна студија, коју је спровео Медицински универзитет у Пекингу, открила је микропластику у свих 17 тестираних људских артерија и сугерисала да те честице могу бити повезане са зачепљењем крвних судова.
Професор Метју Кампен са Универзитета Новог Мексика у САД, који је водио истраживање, рекао је да, уколико би микропластика имала ефекте на плаценте, онда би живот свих сисара на планети могао бити погођен.

Збуњујуће повећање здравствених проблема

Кампен је истакао да би растућа концентрација микропластике у људском ткиву могла да објасни збуњујуће повећање неких здравствених проблема, укључујући инфламаторну болест црева, рак дебелог црева код људи млађих од 50 година и опадање броја сперматозоида.
Микропластика је први пут откривена у плацентама 2020. године, у узорцима четири здраве жене које су имале нормалне трудноће и порођаје у Италији.
Микропластика је такође недавно откривена у људској крви и мајчином млеку, што указује на широко распрострањену контаминацију људских тела.
Утицај микропластике на здравље још није довољно испитан, али се показало да микропластика у лабораторији узрокује оштећење људских ћелија. Честице микропластике би могле да се задрже у ткиву и изазову запаљење, као што то чине честице загађеног ваздуха.
Огромне количине пластичног отпада бацају се у животну средину, а микропластика је загадила целу планету.
Познато је да људи конзумирају ситне честице пластике путем хране и воде, као и да их удишу.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала