- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Истрага незгоде на лету „Ер Србије“ – стигли стручњаци из Бразила и Грчке, црне кутије иду у САД

© Sputnik / Лола ЂорђевићЕр Србија
Ер Србија - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2024
Пратите нас
У Београд су ових дана, поводом удеса авиона на лету "Ер Србије", стигле стручне екипе из Бразила и Грчке како би помогле да се демонтирају црне кутије, које снимају разговоре пилота и техничке команде. Мало је компанија у свету које имају опрему да очитају те податке, па ће црне кутије на анализу у Америку, пише РТС.
Директор Центра за истраживање несрећа Небојша Петровић каже да ће на основу тога добити комплетну слику.
"Уз оно што смо имали на почетку, уз информације на лицу места, кроз интервјуе са летачком, кабинском посадом и контролом летења, и да то упаримо са оним што је авион снимио о себи и како су пилоти управљали", додаје Петровић.
Према ономе што је до сада познато, узрок незгоде је вероватно неадекватна процена параметара за полетање са мање дужине него што је планирано, наводи се у извештају ове институције.
Осим ваздушним, Центар за истраживање несрећа бави се водним и железничким незгодама, што је дефинисано Законом о истраживању несрећа у ваздушном, железничком и водном саобраћају из 2015. године, када је Центар и основан.
Јасно је утврђено које догађаје и несреће Центар може да истражује, а прописано је и да истрага мора да се заврши за годину дана.
"Оно што центар ради, он истражује све те догађаје, ради утврђивања узрока који су довели до тог догађаја или несреће, а извештај који произлази као резултат нашег рада има задатак да смањи или анулира могућност да се такве несреће у будућности понављају", објашњава Петровић.

Искуство је важно, али је тешко пронаћи стручњаке

У Центру раде искусни саобраћајни и машински инжењери. Такве стручњаке је тешко пронаћи у нашој земљи, кажу упућени.
Искуство је важно, јер некад на терену нема очевидаца, снимака нити било које друге информације. За сваку несрећу коју истражују формирају посебну радну групу.
"Поред стручњака који раде као стално запослени у Центру, ми имамо базу података стручњака који су спољни сарадници, то је преко 60 стручњака из разноразних институција. Сваки појединачни случај је нова радна група која је састављена сходно ономе шта јесте главна тематика", наводи Петровић.
Од почетка године Центар је ангажован у истраживању те авионске несреће, а 2023. године водили су укупно осам истрага.
Незгоде су нешто учесталије у железничком саобраћају, а у највећем броју случајева узрок је људска грешка.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала