- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Лавров: Украјински предлог за решавање сукоба – ултиматум Русији

© Sputnik / Sergey Guneev / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2024
Пратите нас
Предлог Русији за решавање сукоба који припрема режим украјинског председника Владимира Зеленског представља очигледан ултиматум, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Лавров је подсетио да су Зеленски и шеф његовог кабинета Андреј Јермак дали идеју да се без учешћа Русије окупе у Швајцарској, одлуче о свему, среди формула мира Зеленског, а затим преда Русији.
„Он (Зеленски) је рекао да то неће сматрати преговорима. Нормалан човек схвата да се ради о ултиматуму. Зеленски никада није одустајао од ултиматума. Цела та његова формула од десет тачака је била и остаје очигледан ултиматум“, нагласио је Лавров на конференцији за медије након састанка са премијером Јемена Ахмедом бин Мубараком.
Министар је додао и да се држављани низа европских земаља противе пумпању Украјине оружјем.
„Не свиђају се свима у Европи процеси наставка пумпања Украјине оружјем. Видите какве се демонстрације и протести дешавају“, рекао је Лавров.
Москва је више пута истицала да је спремна за преговоре, али да је Кијев на њих увео забрану на законодавном нивоу. Запад стално позива Русију на преговоре, за шта Москва показује спремност, али истовремено Запад игнорише стална одбијања Кијева да се укључи у дијалог.
Према његовим речима, расправа о могућности да Европа пошаље војску у Украјину везана је за недостатак резултата у повећању помоћи Кијеву.
„У недостатку било каквих видљивих резултата у повећању помоћи Украјини у виду испорука муниције и оружја. С тим у вези, иначе, украјински званичници редовно, скоро свакодневно, праве овакве медијске скандале“, рекао је Лавров, коментаришући изјаву председника Француске Емануела Макрона да су западни лидери разматрали могућност слања трупа у Украјину.
Тријумфална капија у Паризу - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2024
СВЕТ
Бура у Паризу после Макронове изјаве о слању снага у Украјину: Лудост која води у трећи светски рат
Лавров је додао да би формирање ракетне коалиције европских земаља за слање оружја Кијеву, била самоубиствени корак.
„(Предложена коалиција) ће укључивати испоруку оружја дугог домета за дубоко улажење у територију Руске Федерације, што је само по себи самоубиство ако се све то потврди“, оценио је Лавров.
Он је такође напоменуо да се разговарало о слању војске западних земаља у помоћ Кијеву, иако НАТО не жели да увлачи целу алијансу у сукоб.
„Чини ми се да би они који такве мисли не само што износе, већ чак себи дозвољавају да их помисле, требало да користе ту главу за рационалније и за Европу безбедније мисли“, закључио је Лавров.
Француски председник Емануел Макрон раније је изјавио да су лидери Западних земаља разговарали о могућности слања војних снага у Украјину. Према његовим речима, о овом питању нема сагласности, али да се „ништа не може искључити у развоју ситуације“.
Русија сматра да испоруке оружја Украјини ометају решавање ситуације, директно укључују земље НАТО-а у сукоб и представља „играње ватром“. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће сваки терет који садржи оружје за Украјину постати легитимна мета за Русију. Према његовим речима, САД и НАТО директно учествују у сукобу, укључујући не само испоручивањем оружја, већ и обучавањем војника у Великој Британији, Немачкој, Италији и другим земљама. У Кремљу су изјавили да пумпање Украјине оружјем са Запада не доприноси преговорима и да ће имати негативан ефекат.
Погледајте и:
Заставе Украјине и Русије на преговарачком столу - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2024
Специјална операција у Украјини
Словачка: Братислава би могла да буде домаћин мировним преговорима о Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала