- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шта је БЗ – психохемијски бојни отров којим су украјинске службе покушале напад

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаЛабораторијско испитивање
Лабораторијско испитивање - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2024
Пратите нас
Руске снаге безбедности спречиле су покушај терористичког напада у Запорошкој области уз примену средства аналогног бојном отрову БЗ. Спутњик објашњава какав је ово бојни отров у питању.
Отров БЗ (BZ, кинуклидил-3-бензилат, 3 кинуклидил естар хидроксидифенил сирћетне киселине) је психохемијски бојни отров.
Ова супстанца представља безбојне кристале без укуса и мириса. Практично је нерастворљива у води. Растворљива је у разблаженим киселинама, алкохолу и већини других растварача, хлороформу и другим алкилхалидима. Делимично почиње да се разграђује при загревању на 170 степени, а у потпуности – када се загрева на 200 степени током једног до два сата. Хемијски је стабилна. Формира соли растворљиве у води са органским и минералним киселинама које имају исту биолошку активност као и оригинална база.
Супстанца је први пут добијена 1955. године у Сједињеним Америчким Државама. Године 1961. установљена је њена психоактивност, а 1966. године завршена су теренска испитивања за утврђивање њене борбене ефикасности.
САД су објавиле да су залихе БЗ уништиле још 1990. године, када је уништено око 50 тона ове супстанце. Међутим, како је приметио начелник снага за радијациону, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије Игор Кирилов, САД су задржале могућност синтезе прекурсора психотропног бојног отрова БЗ на бази фармацеутских производних капацитета у великим количинама до неколико десетина тона годишње.
У СССР-у и Русији развој таквих хемијских једињења није вршен.

Знаци тровања

Супстанца БЗ оштећује организам када се унесе инхалацијским, оралним и венско-артеријским путем. Фаталне лезије су за овај отров ретке; могу се јавити само код старијих особа, деце и особа које пате од респираторних болести.
Међу знацима тровања су проширене зенице, сува уста, убрзан рад срца, вртоглавица и слабост мишића.
После 30-60 минута, примећује се слабљење пажње и памћења, смањене реакције на спољашње стимулусе. Отрована особа губи оријентацију, јављају се знаци психомоторне агитације које се периодично смењују халуцинацијама. Губи се контакт са спољним светом, а особа није у стању да разликује стварност од илузорних представа које се јављају у његовом уму.
Припадник Федералне службе безбедности Русије  - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2024
РУСИЈА
У Запорошкој области спречен терористички напад специјалних служби Украјине уз примену бојних отрова
Развија се негативизам: особа стално ради супротно од онога што јој се сугерише. Активно се противи сваком импулсу и има негативан став према свему. Током овог периода уобичајени су неочекивани изливи беса. Последица оштећења свести је лудило са периодима делимичног или потпуног губитка памћења. Неки знаци оштећења трају и до пет дана.
Психотоксични ефекат достиже максимум 30-60 минута након уласка БЗ у организам и траје од једног до четири дана, у зависности од дозе и стања оболеле особе.
Заштита органа за дисање у случају излагања хемијским агенсима групе БЗ је гас-маска. Ако је потребно, даје се противотров: 0,3-0,5ml аминостигмина.
Овај отров су Американци нашироко користили током Вијетнамског рата.
У априлу 2018. године, министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да је супстанца БЗ могла бити коришћена за тровање бившег обавештајца Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије у британском Солсберију. Лавров се позвао на швајцарски центар за радиолошке и хемијско-бактериолошке анализе у граду Шпицу, који је анализирао узорке ОЗХО са места инцидента.
Са своје стране, шеф лабораторије Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО) и шеф тима специјалиста распоређеног у Великој Британији Марк-Мајкл Блум изјавио је да супстанца БЗ није пронађена у узорцима узетим у Солсберију.
Погледајте и:
Министарство иностраних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2023
РУСИЈА
Захарова: Украјина спрема провокацију са западним хемијским оружјем
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала