- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Украјина спрема провокацију са западним хемијским оружјем

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаМинистарство иностраних послова Русије
Министарство иностраних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2023
Пратите нас
Москва не искључује могућност да се у Украјини припрема антируска провокација са отровним супстанцама западне производње са циљем да се оптужи Русија да користи хемијско оружје, изјавила је портпарол Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.
„Постоји могућност да ће се организовати још једна антируска провокација уз коришћење отровних супстанци западне производње, како би се затим у структурама Уједињених нација и светских медија покренула нова кампања у којој би се оптужила наша земља за, наводно, намерну употребу хемијског оружја“, рекла је Захарова.
Како је нагласила Захарова, према доступним информацијама, Служба безбедности Украјине активно учествује у припреми такве провокације, која је у ту сврху ангажовала украјинску компанију Реалаб из Кијева.
„Она је специјализована за увоз хемијских реагенаса и прекурсора. Преко ове компаније је у октобру-новембру ове године купљена такозвана мала серија триетаноламина и једињења натријума које садржи азот, америчке компаније”, додала је она.
Према речима дипломате, у контексту све већег замора света од режима у Кијеву и смањења финансијске и војне помоћи Запада, Кијев је спреман да предузме све кораке како би се питања украјинског сукоба вратило у у жижу међународне јавности.
Раније је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев навео да постоји велика вероватноћа да ће Кијев покушати да изврши диверзије коришћењем биолошког оружја.
Погледајте још:
Руска гарда у Мелитопољу - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2023
Специјална операција у Украјини
Користиће све методе: САД ће наставити да подгревају сукоб у Украјини и следеће године
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала