Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Запослени у КБЦ Косовска Митровица: Накарадном одлуком Приштине угрожена нам је егзистенција

Пратите нас
Око 200 лекара, медицинског особља и осталих запослених у КБЦ-у у Косовској Митровици окупило се данас испред експозитуре Банке Поштанска штедионица, чекајући на своја мукотрпно зарађена примања, која не успевају да подигну због одлуке Приштине да забрани употребу динара на КиМ.
Лекари, који се беспоштедно боре за животе људи без обзира на нацију, јер се у КБЦ-у у Косовској Митровици лече сви становници КиМ, и који улажу максималне напоре да, у често немогућим условима незамисливим у модерној цивилизацији, изборе битку са болешћу, сада бију битку за своју и егзистенцију својих породица, преноси ТВ Мост.
"Муку мучимо са набавком вакцина, лекова, медицинског материјала, које нам држава Србија обезбеђује и изналази различите начине да нам омогући нормалан рад и пружање здравствене заштите становништву и успевамо у томе... сада смо у ситуацији да нам је угрожена проста егзистенција, јер смо због накарадне одлуке Приштине да забрани промет динарима онемогућени да својим породицама приуштимо и обезбедимо основне потрепштине", кажу лекари.
Додају да су положили Хипократову заклетву којом су се обавезали да брину о здрављу и животима свих људи, али да је сада на Европи и западним моћницима да и лекарима обезбеде достојан живот какав живи остатак света.
Запослени у КБЦ-у, медицинско и помоћно особље, истичу да чине све како би поштено зарадили своје плате, чију исплату Приштина онемогућава.
“Тражимо од Приштине да повуче нерегуларну и неуставну одлуку, а од међународне заједнице да не осуђује само вербално, већ да предузме конкретне кораке како би омогућила Србима да остваре основно људско парво - на живот", поручују запослени у КБЦ у Косовској Митровици.
Дуже од недељу дана на банкоматима банке Поштанска штедионица на северу КиМ стоји обавештење да нису у функцији, а испред филијала Банке Поштанска штедионица, која је једина у могућности да изврши исплату у динарима, стварају се непрегледни редови грађана који немају других примања сем динарских.
Према уредби централне банке у Приштини која је 1. фебруара ступила на снагу, једина валута дозвољена за готовинска плаћања на КиМ је евро, што значи забрану употребе динара.
Приштина је од 1. фебруара у неколико наврата спречила достављање динара на КиМ, због чега динара нема или су исплате ограничене.
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2024
СРБИЈА
Курти: Нисам знао за уредбу о динару, а притискају ме откад је Вучић алармирао међународну заједницу
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала