- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Кинески град младенцима дели листиће за лутрију да би подигли наталитет

© AP PhotoКина, деца
Кина, деца - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2024
Пратите нас
Власти у кинеском граду Сијану потрошиће 700.000 јуана (око 90.000 евра) на лутријске листиће које ће поделити као награде младенцима који покажу венчани лист, у настојању да подстакну венчања у време када је у тој земљи све мање новорођене деце.
Број становника у Кини опао је 2023. другу годину заредом, а број новорођене деце пао је на око половину од броја забележеног 2016. године. Број нових бракова био је рекордно низак 2022.
Будући да је број бракова у корелацији са стопом рађања јер самохране мајке често не добијају накнаде, Сијан је обећао срећку сваком пару који предочи венчани лист од 1. марта.
„То није само почетак срећног брачног живота него постоји и вероватноћа да добијете мали поклон“, налази се на сајту градске матичне службе и додаје да ће кампања трајати до 30. новембра.
Кина је једно од најскупљих места на свету за гајење деце у односу на њен БДП по глави становника, објавио је кинески think tank у фебруару, детаљно износећи трошкове за жене које се одлуче на рађање.
Све мање жена се одлучује да има децу јер их одбијају високи трошкови, неспремност на удају или стављање каријере на чекање, док је и даље присутна полна дискриминација, пренео је „Индекс“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала