Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

На Западу ништа ново: Шта је резултат још једне рунде бриселског дијалога

© Фото : снимак са екрана/ИксДиректор канцеларије за КиМ Петар Петковић и специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, архивска фотографија
Директор канцеларије за КиМ Петар Петковић и специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, архивска фотографија - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2024
Пратите нас
Јасно је да ЕУ и Запад увек штите Приштину и њене одлуке, па тако и последњу везану за укидање динара. Зато нисмо ништа ни могли да очекујемо на бриселском састанку, на коме смо фактички само ми били присутни. Али то нам даје за право да од ЕУ и Запада тражимо да још гласније одговоре на понашање Пиштине, каже аналитичар Стевица Деђански.
У Бриселу је у уторак одржан састанак директора Канцеларије за Косово и Метохију Петра Петковића са специјалним представником за дијалог ЕУ Мирославом Лајчаком на тему једностраног укидања динара као платежног средства од стране Приштине на Косову и Метохији.

Очекивано „одсуство“ Приштине

Са приштинске стране није се појавио главни преговарач Бесник Бесљими јер је Приштина остала при ставу да тема динара није део преговарачког процеса. Уместо њега на преговоре је дошао директор такозване Централне банке Косова, док је са наше стране био присутан представник Поштанске штедионице која оперише на КиМ.
Петар Петковић изјавио је да је наша делегација у разговору са Лајчаком дошла до истог става да је за решавање једностраних одлука Приштине потребан политички ниво, јер људи са експертског нивоа не могу ништа да реше. Како је навео, у Брисел су дошли дa би дошли до решења, као и и да се уклоне спорни делови уредбе тзв. ЦБК, а да Банка поштанска штедионица остане и функционише на простору КИМ.

Ми смо своје испоштовали

Професор Стевица Деђански, председник Центра за развој међународне сарадње, за Спутњик каже да су сада на потезу ЕУ и Америка.
„Ми себи не смемо да дозволим ни у ком случају да не одемо на разговоре јер би се свака таква ствар касније користила као неки преседан да смо ми кочили преговоре и договоре,“ каже Деђански.
Јасно је дакако, додаје наш саговорник, да на тим разговорима ништа ново нећемо ни чути нити ће се нешто ново десити.
„Зато што приштинска страна не жели да уради ништа. Да то жели не би урадила све ове глупости које је до сада радила. Они једноставно иду и намећу свој о чему смо већ говорили. Дакле, причу о поштовању Бриселског споразума и о формирању ЗСО, заменила је прича о војсци, па пуцају на нашу децу и грађане, хапсе, укидају динар да би се на крају постигло да се ЗСО и не помиње. А то им је и циљ. Односно, нашли су друге моделе а не пушке да отерају Србе са КиМ,“ упозорава Деђански.

Дају ветар у леђа Приштини

Резултат је, истиче Деђански, да ми сви причамо само о најновијим дешавањима у очекивању да Приштина повуче неки нормална потез, иако знамо унапред да се то неће десити.
„Западне земље се такође праве наивне на челу са Лајчаком који све зна а ништа не говори и онда наравно да Приштина има ветра у леђа да ради шта хоће као што је овде случај где су себи дали за право да неће да причају о укидању динара и да на преговоре шаљу „шестог заменика од шестог заменика“ зато што немају никакву санкцију и нико их не кажњава,“ каже Деђански.
После одвојених састанака на друштвеној мрежи Икс огласио се и Мирослав Лајчак речима да „поздравља посвећеност страна у проналажењу одрживог решења за заједнице погођене недавном уредбом ЦБК, као и да је данашњи састанак дијалога био је важан први корак, али многа политичка питања остају без одговора и да ће бити потребни додатни састанци“.
За Деђанског је то што су обе стране опет стављене у исту раван само доказ да Запад и ЕУ иду по вољи Приштине а сматра да ће тако бити све док се не промени власт и у ЕУ, и у Америци на предстојећим изборима, а уверен је да ће се то десити.
Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2024
СРБИЈА
Петковић о новој рунда дијалога: Инсистирали смо да спорне одредбе буду уклоњене
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала