- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин се обраћа Федералној скупштини: Шта очекује Русију у наредних шест година

© Sputnik / Pavel Bednyakov / Уђи у базу фотографијаОбраћање председника Русије Владимира Путина Федералној скупштини
Обраћање председника Русије Владимира Путина Федералној скупштини - Sputnik Србија, 1920, 29.02.2024
Пратите нас
Руски председник Владимир Путин одржаће данас пред Федералном скупштином 29. по реду говор у историји модерне Русије и 19. по реду као шеф државе.
То је најважнији говор у којем ће бити одређени правци развоја земље у наредних шест година.
Данашње обраћање од посебног је значаја узимајући у обзир околности на спољнополитичком и унутрашњем плану.
Предвиђено је да Путин почне говор у 10 сати а колико ће трајати није познато – телевизијске станице су одвојиле термин од сат времена, мада је ранијих година било говора који су трајали и краће, али и око два сата.
Своју визију онога што очекује Русију Путин ће изложити уочи председничких избора 17. марта у тренутку када руска војска остварује значајне успехе у оквиру специјалне операције али и док са Запада стижу нове претње земљи. Подсетимо, пре недељу дана Сједињене Државе су увеле санкције против 500 физичких лица и организација, а ЕУ 13. пакет ограничавајућих мера.
Поред тога, западне земље наставиле су са претњама Русији – француски председник Емануел Макрон изјавио је да западни лидери нису одбацили могућност слања снага у Украјину, а могле су се чути и претње да ће Калињинград бити неутралисан.
Како се очекује, у центру Путинове пажње биће политика подршке породици, мада ће садржај говора остати тајна до последњег тренутка.
Председник вероватно говорити и о социјално-економском развоју земље, специјалној операцији, безбедности, као и геополитика.
Путинов говор ће поред ТВ бити емитован и преко видео-бимова у Москви, Подмосковљу и највећим регионима земље.
Пракса годишњег обраћања председника Русије Федералној скупштини утврђена је 1993. године чл. 84 Устава Русије. У њему се наводи да се председник државе „обраћа Федералној скупштини једном годишње и информише о ситуацији у земљи, главним правцима унутрашње и спољне политике државе“.
У оквиру овог догађаја, лидер државе:
сумира годишње резултате,
означава најважније аспекте спољне и унутрашње политике,
представља свој став о ситуацији у свету,
коментарише одређене законодавне иницијативе,
оцртава вектор даљег развоја земље у блиској будућности.
Говор је саветодавне природе и не представља правни акт, иако је последњих година стекао карактер законодавне иницијативе: садржи конкретне налоге шефа државе Влади.
Обраћању председника, по правилу, присуствују: чланови Савета Федерације, посланици Државне думе, министри и други чланови Владе земље, представници Уставног и Врховног суда, губернатори региона, верски поглавари, главни уредници највећих медија, јавне личности. Ове године ће догађају присуствовати и учесници специјалне операције у Донбасу.
Године 2018. обраћање је углавном било посвећено наоружању: стратешком ракетном систему „сармат“, крстарећој ракети неограниченог домета, подводном дрону, ракетном систему „кинџал“, хиперсоничном ракетном систему са клизном крилатом јединицом и борбеним ласером. Руски лидер је тада истакао да се ново оружје ствара као одговор на дејства Сједињених Америчких Држава, које распоређују своје системе противракетне одбране на територији других земаља.
Путин је 2021. године говорио о мерама подршке породицама са децом, објавио је продужење туристичког кешбека, отварање нових буџетских места на универзитетима у земљи и борбу против сиромаштва. Такође, руски лидер је посебну пажњу посветио безбедности земље и мерама усвојеним у том циљу.
Председник Русије је 2023. године објавио да Русија обуставља своје учешће у Споразуму о смањењу стратешког офанзивног наоружања (Нови СТАРТ). Овај документ је био створен ради обуздавања трке у наоружању Русије и САД.
Такође, руски председник се дотакао теме СВО, детаљно објаснио узроке њеног почетка и обећао помоћ и подршку њеним учесницима. Поред тога, руски лидер је критиковао Европу и САД због покушаја наоружавања Украјине.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2023
РУСИЈА
„На правом путу“: Путин сумирао протеклу годину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала