- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Славни белгијски уметник Јан Фабр гост Института за уметничку игру

© Фото : Спутњику уступио Институт за уметничку игруЈан Фабр
Јан Фабр - Sputnik Србија, 1920, 29.02.2024
Пратите нас
Јан Фабр, мултидисциплинарни уметник из Белгије који ужива међународни углед једног од најиновативнијих и најсвестранијих личности савремене уметничке сцене, биће током марта гостујући професор Института за уметничку игру у Београду.
Фабр је 2017. године отворио Битеф фестивал својом двадесетчетворочасовном представом „Олимп“ и освојио Гран при фестивала, а овога пута ће представити књигу „Од акције до глумачке интерпретације - Смернице Јана Фабра за извођача 21. века“ у издању Института за уметничку игру.
У периоду од 18. до 28. марта са студентима свих нивоа студија Института за уметничку игру радиће и професори Стела Хотлел и Конор Доерти, који су део групе за подучавање Јана Фабра.
Јан Фабр је током протеклих 30 година продуцирао радове као позоришни стваралац, аутор и визуелни уметник. Познат је по томе што је проширио хоризонте сваког жанра примењујући своју уметничку визију.
Као један од најсвестранијих уметника на међународној сцени прави раскид са конвенцијама савременог позоришта увођењем концепта „извођења у реалном времену“, који се понекад назива и „живе инсталације“,и истражује радикалне кореографске могућности као средство оживљавања класичног плеса.
Фабр је пише драме од 1975. године и његови текстови чине изузетну колекцију минијатура које одражавају Фабров концепт позоришта као свеобухватне форме уметности у којој дијалог функционише поред других елемената као што су плес, музика, опера, перформанс и импровизација.
Хаос и дисциплина, понављање и лудило, метаморфоза и анонимност су неизоставни састојци Фабровог позоришта.
Поред вековних ритуала и филозофских питања, Фабр се бави и темама попут насиља, пожуде, лепоте и еротике. Тело у свим његовим облицима било је предмет његових истраживања од раних 1980-их година.
Јан Фабре - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2017
Белгијски редитељ: Путин хтео изложбу — било је дијалога и борбе (видео, фото)
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала