- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Џез музичар Стјепко Гут добитник награде „Дарко Краљић“

© Фото : Принтскрин/ЈутјубСтјепко Гут
Стјепко Гут - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2024
Пратите нас
Награду „Дарко Краљић“ за музичко стваралаштво, односно животно дело у домену популарне музике за 2023. годину добио је џез музичар Стјепко Гут, саопштило је Удружење композитора Србије.
Композитор, аранжер, џез трубач, диригент и педагог Стјепко Гут награђен је одлуком стручне комисије због „богатства и високог домета уметничког деловања на домаћој и иностраној музичкој сцени“.
Стручну комисију награде названу по композитору Краљићу (1920-1998) чине његове колеге Радивоје Радивојевић, Јован Маљоковић, Драгољуб Илић, Жарко Данчуо и Владан Вучковић.
„Гут заслужује пажњу стручне јавности и публике због оригиналног приступа џез музици коју ствара. Интерпретацијом трубе испољава уметничку креативност, док стваралачко надахнуће проналази у компоновању и аранжирању дела“, наведено је у образложењу.
Доживљавајући музику као универзалан језик, Гут тежи спајању различитих елемената притом не нарушавајући основне карактеристике стилова које користи, оценила је стручна комисија.
Уз подсећање да „инспирисаност Гута српском фолклорном традицијом, као композитора и аранжера, датира још од половине 70-тих година“, у одлуци је истакнуто да су његове најпознатије Балкан џез композиције на албумима „Скице са Балкана“ и „Афро балканске скице“:
„У складу са идејом остваривања жанровске синтезе, чиме је постигао изузетно вредан уметнички ефекат, најдаље је отишао у 'Српској симфонијској џез свити'“.
Гуту ће награда бити уручена на ауторском концерту 17. јуна у Народном позоришту у Београду.
Џез музичар Иван Швагер  - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2024
КУЛТУРА
Нишвил џез фестивал: Награда за животно дело Ивану Швагеру
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала