- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Могу ли Хути изазвати „интернет апокалипсу“

© AP PhotoХути
Хути - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2024
Пратите нас
Без обзира на бројне спекулације у светским медијима о могућој „интернет апокалипси“ коју би могли изазвати Хути уништавањем каблова у Црвеном мору, такав сценарио практично није могућ. Упитно је и да ли су Хути извршили напад, како се тврди, кажу саговорници Спутњика.
Израелски лист „Глобс“ објавио је да су јеменски Хути оштетили четири подводна интернет кабла који повезују Европу, источну Азију, Африку и арапске земље.

Напад на интернет о ком се ништа не зна

Четири подводна комуникациона кабла оштећена су у Црвеном мору између Џеде у Саудијској Арабији и Џибутија у источној Африци“, наводи се у чланку.
Наводно, иза напада стоји јеменски покрет „Ансар Алах“, али лист не даје никакве доказе за то и не позива се ни на какве конкретне изворе. Када је напад извршен, такође није прецизирано.
Како преноси „Глобс“, напад је изазвао озбиљне кварове на мрежама, а највише су страдали корисници из држава Персијског залива и Индије. Међутим, штета се у чланку назива некритичном јер кроз регион пролазе и други каблови који повезују исте земље.
Поправка каблова ће трајати најмање осам недеља, а постоје ризици од нових напада Хута, закључује лист.

Немогуће „срушити“ интернет

Интернет је осмишљен да буде отпоран и да се прекиди на једној траси аутоматски преусмеравају на друге, тако да га није лако прекинути као што је то случај код обичних веза, каже за Спутњик ИТ консултант Војислав Родић.
Све везе су вишеструке и сви сервиси су вишеструко заштићени, а интернет је врло отпоран на физичка оштећења инфраструктуре, поготово каблова, додаје Родић.
„Сав саобраћај иде у пакетима, било да се ради о и-мејлу или аудио-визуелним сигналу. Све се то дели на мале јединице које не морају да иду једним физичким каблом. Ако ћемо право, и не зна се куда иду. Тиме управљају фирме које нам нису познате као што су велики провајдери и велике интернет платформе, и оне обезбеђују да садржај буде дистрибуиран где год је расположиво. А ако је негде загушење не мора то да буде због прекида, може бити и због великог интересовања за неки догађај.“
Напади на интернет инфраструктуру јесу озбиљни и могу да успоре време протока информација, али би морали бити веома раширени и многоструки, односно да погађају више провајдера највишег нивоа које нит видимо нит познајемо, да би „срушили“ интернет, закључио је Родић.

Хутима као пионирима интернет пропаганде не одговара „гашење“ мреже

Сарадник Института за европске студије Србољуб Пеовић напомиње да је у питању оштећење само четири кабла која би могла произвести само спорији саобраћај између клијената и сервера у Африци, Арабијском полуострву и Индији.
С друге стране, Пеовић сматра да је макар озбиљно упитно да су Хути оштетили каблове и то из неколико разлога.
„Прво, Хути су најавили на почетку ове кампање кад се повела прича о евентуалном оштећењу каблова да тако нешто не планирају и да то неће изводити. Друга ствар је што Хути и сами користе интернет. Многи заборављају да су Хути били пионири интернет пропаганде утицајем на друштвене мреже. Они су међу првима у региону користили Фејсбук, Твитер и Тик ток. Све могуће мреже на којима су Хути могли да направе налог и да учествују у њима су коришћене у пропаганди. И то им је било значајније него њихове телевизије.“
Интернет је Хутима био примарно средство на ком су ширили пропаганду а чак су и њихови идеолошки текстови прво објављени у дигиталној форми, подсећа Пеовић.

Вест о кабловима „мирише“ на спин

А један од кључних разлога ако не и кључни за сумњу да су Хути оштетили каблове јесте да они нису преузели одговорност, истиче Пеовић и додаје да би то била прва акција у рату у којој су Хути урадили нешто, а да то нису објавили.
Према његовим речима, врло је вероватно да је та вест спин, али је врло упитно ко га је пустио у јавност.
„Али желим рећи да Израел свакако има подводно присуство у Црвеном мору и околним областима, подморницама класе 'Делфин' европске производње. Израелске поморске снаге су изузетно присутне у близини ових каблова и зато би требало сачекати међународну истрагу која би утврдила ко је починио ту штету. Али у најмању руку је веома упитно да су Хути то урадили, из свих ових разлога“, закључио је Пеовић.
Погледајте и:
Британска морнарица испаљује ракете као одговор на акције Хута у Црвеном мору - Sputnik Србија, 1920, 29.02.2024
СВЕТ
УЖИВО Хути најавили „војна изненађења“, а Нетанијаху да ће рат трајати до потпуне победе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала