- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

На сцену ступа „сатанин син“ пројектил који може да уништи Француску

© Фото : Youtube / Минобороны РоссииИнтерконтинентална балистичка ракета "Сармат"
Интерконтинентална балистичка ракета Сармат - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2024
Пратите нас
Руска тешка интерконтинентална ракета „сармат“ јединствена је стратешка ракета за одвраћање агресије и значајно ће ојачати безбедност Русије. Само један „сатанин син“, како овај пројектил зову на Западу, потенцијално је способан да уништи територију већу од Француске или Тексаса.
Може да напада циљеве и кроз Северни и Јужни пол, пробијајући противракетну одбрану, а такође може да погоди циљеве било где у свету, истичу војни експерти.
Након што је руски председник Владимир Путин, у обраћању Савезној скупштини, обелоданио да су прве серијске тешке балистичке ракете „сармат“ већ испоручене руској војсци и да ће ускоро бити демонстриране у областима где се налазе на борбеном дежурству, војни стручњаци су нашироко почели да се баве анализом овог пројектила, највећег у историји човечанства.

„То је стратешки ракетни систем који је тежак око 210 тона и најтежа је ракета на свету. Има 10 бојевих глава индивидуалног навођења – МИРВ. Вишеструке бојеве главе које се могу самостално гађати. Односно бојеве главе, када лете ка циљевима, лете као грозд: свако „зрно грожђа“ се одваја и лети ка свом циљу. Истовремено дуж трејакторије лета могу да маневришу, котрљају се и бацају и не може их пресрести ниједан систем противракетне одбране“, објашњава руски војни експерт Виктор Литовкин.

Бојеве главе су снаге до 750 килотона. Примера ради, бомба бачена на Хирошиму била је снаге 15 килотона, што значи да је 50 пута слабија од једне „сарматове“ главе.
Русија чини све да избегне употребу нуклеарног оружја, али ће, по оцени стручњака, ако буде потребно, једним ударцем моћи да са лица земље збрише, рецимо, Велику Британију за свега две минуте.

„Сармат“ - краљ руских ракета

Распоређивање ракетног система „сармат“ представља прекретницу јер је у данашњим геополитичким условима поуздан руски штит, главни фактор нуклеарног обуздавања и гаранција мира, кажу руски извори.
Комбинација ултра дугог домета, хиперсоничног потенцијала и разноврсности нуклеарних бојевих глава нема премца. Западни стручњаци закључују и да „нема сумње да Русија доминира ракетном технологијом на светској сцени“.
Ова руска интерконтинентална балистичка ракета нове генерације може да носи и неколико хиперсоничних бојевих глава „авангард“ и сматра се „краљем руских ракета“.
„Ово је једини стратешки ракетни систем који има домет од 16 до 18 хиљада километара. Може да долети до циља не само преко Северног пола, истока и запада, него и кроз Јужни пол, где Сједињене Државе немају противракетни одбрамбени систем. Дакле, ово је веома моћно средство одвраћања за потенцијалног непријатеља, да никад не помисли да изврши агресију на нашу земљу“, упозорава Литовкин.
Ова тростепена интерконтинентална ракета на течно гориво лансира се из силоса, а руски експерти истичу да су и лансери пројектила „сармат“ такође поуздано заштићени од могућег напада.

Оружје судњег дана

„Сармат” ће заменити најтежу стратешку ракету у свету „војвода” - по класификацији НАТО-а „сатана” РС-20В и, по оцени експерата, у наредних 40-50 година јачаће борбени потенцијал оружаних снага и поуздано ће осигуравати безбедност Русије од спољних претњи.
Руски лидер је током свог обраћања Савезној скупштини 2018. чији је велики део био посвећен перспективном наоружању Руске Федерације, први пут представио овај стратешки комплекс. Током Путиновог обраћања приказан је и снимак лета „сармата“ кроз Северни пол.
У историји ће остати записано да је први старт те ракете РС-28 био 20. априла 2022. године са космодрома „Плесецк“ у Архангелској области и да је погодила циљ на полигону Кура на Камчатки. „Плесецк” је једини космодром у Европи.
Ову ракету је развио Државни ракетни центар „В. П. Макејева“, а производе се у фабрици „Красмаш“ у Краснојраску, која припада државној корпорацији „Роскомос“.
Стручњаци кажу да „сармат“ као „оружје судњег дана“ треба да „охлади усијане главе“ на Западу који мисле да би могли да изолују и победе не само економски већ и војно Русију, док је руски председник током овонедељног обраћања Савезној скупштини истакао да су руске стратешке нуклеарне снаге у стању пуне борбене готовости за гарантовану употребу и поручио је да противници Русије морају да запамте да она има оружје које може да погоди циљеве на њиховој територији.
Ипак, Путин је тврдње да се Русија спрема да нападне Европу назвао бесмислицама. У сваком случају, извесно је да ће Русија наставити да развија и јача своје оружане снаге због потенцијалних војних претњи и ризика.
Највероватнији изглед руске хиперсоничне ракете 3М22 Циркон - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2024
РУСИЈА
Стиже супер оружje - „кинжали“ и „циркони“, „бушилице“ и „коалиције"
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала